Bár sokan azt érezzük, nem is volt igazán nyár, mégis a helyzet az, hogy lassan már az ősz felé haladunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a zöldségeseknél és a piacon is megjelent a szilva, a kedvenc őszi gyümölcsünk. Legyen szó befőttről, süteményről vagy uram bocsá’ pálinkáról, a szilva az a gyümölcs, amiben garentáltan bízhatunk. Jöjjön most három olyan szilvás süti, amivel minden háziasszony könnyedén sikert arat majd.
Szilvás-mákos bögrés süti
A bögrés sütemény a kezdő háziasszonyok megmentője, meg persze azoké, akik nem tartanak otthon szobamérleget. Bár ha jobban belegondolunk, a két kategória ugyanaz, gyakorlott konyhatündérnek van mérlege. Ha jó bögrés sütit szeretnétek, akkor érdemes megkukkantani Rupáner Margó blogját, ennek az édesség típusnak vitathatatlanul ő az istenasszonya. Most egy mákos-szilvás süteményét hoztuk el.
Hozzávalók:
1 bögre darált mák
1 bögre cukor
2 és fél bögre liszt
1 bögre étolaj
1 bögre tej
3 tojás
10-15 szem szilva
1 csomag sütőpor
pici só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 (légkeveréses sütőnél 180) fokra. A hozzávalókat keverjük el csomómentesre, majd a masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Végül a tetejére ültessük rá a feldarabolt szilvákat, és helyezzük a tepsit a sütőbe. Fél óra és készen is van. Édesszájúak porcukorral meghintve fogyasszák.
Szilvás leveles
Nem győzzük dicsérgetni a készen kapható leveles tésztát, ami minden elfoglalt háziasszonynál ott lapul a sütőben, így ha gyors vacsora kell, vagy váratlan vendég topppan be, akkor is van mihez nyúlni. Ha meg hirtelen valami édességet kíván meg a család, pikk-pakk összedobhatjuk nekik ezt a szilvás leveles sütit például.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
70-80 deka szilva
4 evőkanál cukor
2 teáskanál fahéj
5 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A leveles tésztát széthajtogatjuk, sütőpapírral pélelt gáztepsiben elegyengetjük. A tejfölbe belekeverjük a cukor felét és a vaníliás cukrot, majd megkenjük vele a tésztát. Ezután belsejükkel az ég felé fordítva ráhelyezzük a negyedelt szilvákat, majd a maradék cukorral és a fahéjjal meghintjük. 180 fokos sütőben mindössze 20 perc alatt kész is van.
Szilvás brownie
Olyan ember talán nem is létezik, aki ne szeretné a brownie-t. Van, aki simán, van aki vanília fagyival fogyasztja, de higgyétek el, pár szem finom, lédús szilvával sem lehet elrontani.
Hozzávalók:
20 deka vaj
25 deka cukor
4 evőkanál holland kakaópor
10 deka étcsoki
3 tojás
10 deka liszt
6-7 szem szilva
1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a puha vajat, aztán mehet bele a cukor, a fahéj és a kakaópor is. Üssük bele a 3 egész tojást és keverjük át azzal is a masszát. Utána szitáljuk hozzá a lisztet, majd dobáljunk az elegyhez 6-7 szem apró kockákra vágott szilvát. Egy közepes tepsit kenjünk ki vajjal, lisztezzük ki alaposan, majd simítsuk bele szépen a tésztát. 180 fokos sütőben 25 perc kell neki, hogy elérje a tökéletes állagot.
A szilva szívbéli jó barátunk:
- Nagyikonyha: így készül a jó öreg szilvás gombóc
- Hétvégi menü: szilvával sült hús, sütőtökös édesség, ez a jó élet!
- Szilvabefőtt, ahogy a nagyi csinálta