Gasztro

Nagyikonyha: így készül a jó öreg szilvás gombóc

Igaz, hogy rámegy az egész napunk, de fogjuk fel családi programnak, aminek a végén eszünk egy jót. De olyan jót, hogy arra szavak sincsenek.

Szilvás gombócot készíteni tulajdonképpen csak félig tartozik a gasztronómia témakörébe, másrészről viszont egész napos, nyári szabadidős tevékenység. Kivéve persze, ha gyorsfagyasztott szilvás gombócot kapunk elő a mélyhűtőből, de ilyet tényleg csak végszükség esetén tegyünk, illetve akkor, ha nincsenek különösebb elvárásaink az étellel kapcsolatban.

A klasszikus szilvás gombóc egy igazi nagymamás étel, dolgozó ember nehezen tud rászánni egy egész napot egyetlen fogásra, hacsak nem főzésként tekintünk rá, hanem kellemes vasárnapi családi programként. Az ebéd már megvan, szombaton megfőztük és a mennyiséget jó alaposan fölé lőttük, hogy azzal ma már ne kelljen foglalkozni. Hát igen, ebédelni a teraszon fogunk, igen, száz fokban is, mert a konyha- és az étkezőasztal, valamint az öt méteres körzetük cukros-keményítős csirizben úszik. A szilvás gombóc? Ja, hát az még sehol sem tart, majd uzsonnára lesz kész. Nem röhög! Normál esetben természetesen nem szoktunk külön uzsonnát főzni, de ez most az lesz. Így jött ki a lépés, na.

Ha valakinek nem lenne magától értetődő – és rövid, korántsem reprezentatív, de annál meglepőbb eredménnyel záruló felmérésem szerint egyáltalán nem az – a szilvás gombóc krumpliból készül. Nem úgy, amikor a háborús gazdálkodás eredményeképpen valaki répából főz narancslevet, hanem teljesen szabályosan.

A legjobb szilvás gombócot magas keményítőtartalmú, vagyis régi krumpliból lehet készíteni, mert ahhoz csak kevés lisztet kell hozzáadni.

Az élet botrányos igazságtalanságaként, sőt, a szükségszerűen beálló természeti egyensúly megcsúfolásaként azonban, mire megérik a szilva, a tavalyi krumpliból már rég 30 centis csírák meredeznek elő, ha még egyáltalán találunk olyat valahol.

Nagyikonyha: így készül a szilvás gombóc

Minél kevesebb a liszt, annál finomabb és lágyabb a tészta (Fotó: Getty Images)

Ennek fényében persze jobb, ha nem.  Tehát, a szilvás gombócot kénytelenek vagyunk mégis újkrumpliból készíteni, de mivel nem vagyunk kezdők, meghekkeljük: a főtt krumplit szétterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezen és beküldjük a 70 fokos sütőbe, jó 20 percre, szárítani. Ezzel ki is vontuk a nedvességtartalmának jó részét, a keményítő aránya viszont megnövekedett, kezdhetjük is a szilvás gombóc készítést.

Mivel ez egy népi étel, természetesen a receptje is önálló életre kelt és számtalan változatban létezik, mint egy népmese vagy népdal. Természetesen mindegyik változat érvényes, ízlés dolga, hogy hogyan készítjük, néhány jó tanácsot azért mégiscsak elsütnék itt, mivel ez a munkám.

A krumpli kiszárításán már túl vagyunk, erre azért volt szükség hogy kevesebb lisztet kelljen hozzáadni a tésztához. Minél kevesebb ugyanis a liszt, annál finomabb és lágyabb a tészta. Meg kell találni azonban az arany középutat, amikor még sem nem gumilabda állagú a gombóc, sem pedig krumplipüré, mert az sem jó ám. Ez mindegyik krumplinál más és más, a már említett keményítő/víztartalomtól függően.

A másik ilyen fontos ügy, hogy tojás nélkül is összeáll a szilvás gombóc.

A tojástól csak kemény lesz a végeredmény, mivel a tésztához még több lisztet kell hozzáadni. Hanyagoljuk is, a szilvás gombócba nem kell tojás! Kell viszont bele viszonylag nagy mennyiségű só, különben ehetetlen lesz a gombóc.

Nem is tudom, hogy kell-e mondani, hogy a szilva legyen finom, jó minőségű! Apró szeműt keressünk, nemcsak azért, mert ezeknek az íze sokkal intenzívebb, de a gyümölcshús-héj arány is kedvezőbb, és a héjban van több íz. Cserében abba nem szólok bele, hogy egészben, héjában főzöd-e a krumplit, vagy megpucolva és kockára vágva. Szerintem a krumpli héjának az íze nem ad hozzá semmit a történethez, nyugodtan megszabadulhatunk tőle, és ezzel a főzési idő is jelentősen lerövidül.  Nézzük is a receptet!

Szilvás gombóc

Nagyikonyha: így készül a szilvás gombóc

Szilvás gombóc (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli, sárga fajta, nem rózsaszín!
  • 1 kg szilva, ízletes, apró szemű
  • kb. 30 dkg liszt, de lehet hogy több vagy kevesebb
  • 2 teáskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj vagy disznózsír
  • még 3 dkg vaj vagy olaj a morzsához
  • 20 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. Sós vízben megfőzzük a krumplit. Teljességgel rád bízom, hogy előtte megpucolod-e és darabokra vágod, vagy egészben főzöd meg és utána húzod le a héját, csináld úgy, ahogy szereted.
  2. Amíg fő a krumpli, elkészítjük a szilvát. Megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Ha túl nagyok, vágjuk négybe. Keverjük bele a cukorba a fahéjat.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, átnyomjuk krumplinyomón. Ha nincs, akkor összetörjük (legvégső esetben egy villával). Addig dolgozunk rajta, amíg teljesen pépes nem lesz, nem szeretnénk ugyanis krumplidarabokat rágcsálni. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, pótoljuk.
  4. Hozzákeverjük a vajat vagy zsírt, megvárjuk, míg elolvad, majd a lisztet is részletekben, közben figyelünk az állagára. Akkor elég a liszt, ha már formálható a tészta anélkül, hogy a lisztezett kezünkre tapadna. Nem szabad túlzásokba esni, mert igaz, hogy könnyen formálható lesz a massza a sok liszttől, de rossz lesz a gombóc.
  5. Ha jónak érezzük, kiborítjuk a masszát egy vastagon kilisztezett deszkára. Négy darabba vágjuk és a darabokból kb. 5 centi átmérőjű rudakat sodrunk. A rudakat kb 1-2 centi vastag darabokra vágjuk. Végig lisztezett kézzel és késsel dolgozunk és óvatosan nyúlunk a tésztához, különben beleragadunk, mint légy a légypapírba.
  6. Elkezdjük formálni a gombócokat: a tésztadarabból egyet a lisztezett bal kezünkbe veszünk, ellapítjuk. A jobb kezünkkel egy darab szilvával felkanalazunk valamennyit a fahéjas cukorból, beletesszük a tészta közepébe, majd gombóccá formáljuk. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes tésztánk.
  7. Közben egy nagy fazékban vizet forralunk és beletesszük a gombócokat, egyszerre ne túl sokat. Egy serpenyőben pedig felforrósítjuk a 3 dkg vajat vagy olajat, rászórjuk a zsemlemorzsát és állandó kevergetés mellett megpirítjuk. Szárazon is piríthatjuk, ugyanolyan finom lesz, sőt, akár darált zabpelyhet is használhatsz.
  8. A gombóc akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére és még egy percig ott lebeg. Ekkor szűrőkanállal kivesszük, megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában és áttesszük egy tálba.
  9. A maradék szilvát és fahéjas cukrot kis fazékba tesszük és jól összeforraljuk, ezt a szilvarösztöt a szilvás gombóc mellé tálaljuk.

Készítsetek ti is családilag szilvás gombócot, sokkal jobb szórakozás, mint fagyizni menni.

Ebből a tésztából mást is készíthetünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top