Gasztro

Hétvégi menü: szilvával sült hús, sütőtökös édesség, ez a jó élet!

Illatos-fűszeres karalábékrémlevessel kezdünk, majd belecsapunk a jóba: balzsamecetes-szilvás sült oldalas következik. A desszert sütőtökgolyó lesz.

Nem tudom, más hogy van vele, de én alig vártam már az őszt. Persze nem az esőt, a kiszámíthatatlan időjárást, az iskolát meg a napok rövidülését, hanem azt, hogy végre normális hőmérséklet uralkodjon, és lehessen egy jóízűt főzni, úgy rendesen beleállni a dologba, nem pedig csak gyorsan összedobni valami rendesnek tűnő kaját, aztán menekülni a vízpartra lehűlni.

Úgyhogy most aztán sütünk-főzünk, de közben semmiképpen sem válunk a háztartás mártírjává, hanem élvezzük az első pillanattól az utolsóig. A mosogatás ráér. Természetesen ez alkalommal is a szezon csodálatos terméseiből válogatunk, illatos karalábé-krémlevessel kezdünk, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját. Az sem baj, ha a gyerek csípőből elutasítja a karalábét, megküzdöttünk már életünkben nagyobb problémákkal is. Egyszerűen ne mondd el neki, hogy abból van, úgysem fog rájönni magától.

A másodikféle szilvás-balzsamecetes oldalas lesz. Arra is van válaszom, ha az oldalastól éppenséggel idegenkedtek: nyugodtan lehet akár karajból is készíteni. Annyi finom szaftja lesz ugyanis, hogy nem fog kiszáradni a hús, helyette átveszi a pác és a lazán mellé dobált szilva minden ízét-zamatát. Csodálatos lesz, megígérem.

Desszertnek pedig végre jöhetnek a sütőtökös édességek: kezdjük egy finom és egészséges kókuszos tökgolyóval, amihez csak a tököt kell megsütni, a golyót már nem.

Karalábé-krémleves

A karalábé nem túl izgalmas zöldség, megfigyelésem szerint a szocializálatlanabb emberkék (úgy is mint gyerekek) általában a tányér szélére pöckölik, de most nem fogják tudni, mivel krémlevesről van szó. Jó fűszeresről egyébként, úgyhogy szeretni fogják. Egyébként engem akkor kezdett el izgatni a karalábé mint jelenség, amikor valamelyik főzőcsatornán az egyik sztárséf úgy mutatta be, hogy „nézzék ezt a cuki, ufószerű dolgot, na, ez egy zöldség, és a magyarok eszik előszeretettel”. Hát, hogy előszeretettel-e, az véleményes, de hogy cuki és ufószerű, most, hogy így mondja, tényleg. Másnap meg is volt a karalábéültetvény a kertemben.

Karalábé-krémleves (Fotó: Profimedia)

Karalábé-krémleves (Fotó: Profimedia)

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 fej karalábé
  • fél tk. csombor
  • fél tk. tárkony
  • 1 pohár tejföl
  • tökmagolaj a tetejére, elhagyható

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük az olajon.
  2. Közben megtisztítjuk a répát és a karalábét, előbbit karikákra, utóbbit kockákra vágjuk, habár a formával szemben nincsenek elvárásaink, úgyis pépesítjük a végén.
  3. Amikor kész a hagyma, rádobjuk a zöldségeket, és időnként megkevergetve hagyjuk, hogy egy kicsit színt kapjanak, így különösen finom íze lesz a levesnek.
  4. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket. Lefedjük, megfőzzük. Amikor a zöldségek már teljesen puhák, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk.
  5. Tálaláskor tökmagolajat csorgatunk a tetejére, ha van.

Szilvás-balzsamecetes sült oldalas

Ebben a fogásban aztán minden benne van, amitől finom és ízletes lesz az étel. Az oldalasnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy minden ízt képes magába szívni, amit csak hozzáadunk, és bár általában a húst esszük lelkesen, a zsír és a csont is nyakig benne van a dologban, egyszerűen muszáj leszopogatni. Az oldalas egyszerűen egyedülálló és pótolhatatlan – kivéve, ha tényleg nagyon idegenkedünk tőle. Akkor a legalapabb húsból, sertéskarajból is elkészíthető ez a fogás, ami egy szomorú kompromisszum, de valójában működik: a hús puha lesz, és finom. Persze nem olyan finom, mintha oldalas lenne, de egészen elfogadható.

Balzsamecetes-szilvás sült oldalas (Fotó: Belső Olga)

Balzsamecetes-szilvás sült oldalas (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 1 kg oldalas (vagy karaj, vagy vegyesen a kettő)
  • 1 ek. méz
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 ek. olaj
  • 3 ek. víz
  • chilipehely
  • 2 szem szegfűszeg
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • 20 dkg szilva, kimagozva

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a pácot: a mézet, az olajat, a balzsamecetet, a vizet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük egy tálban.
  2. Az oldalast feldaraboljuk, sózzuk, beletesszük egy tepsibe, és nyakon öntjük a páccal. Letakarjuk alufóliával vagy bevizezett sütőpapírral, és betoljuk a 180 fokos sütőbe.
  3. Kb. egy óra múlva óvatosan, hogy meg ne égessük magunkat a kicsapódó gőzzel, levesszük a tepsiről a borítást, és a hús mellé szórjuk a kimagozott szilvát.
  4. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a hús meg nem pirul.
  5. Köretnek hagymás tört krumplit kínálunk: a krumplit sós vízben megfőzzük, a hagymát olajon közepesen barnára karamellizáljuk, majd a kettőt jól összekeverjük, hadd törjön, és már kész is a mennyei ebéd.

Kókuszos sütőtökgolyó

Végre itt a sütőtökszezon! Csapjunk is a közepébe, és készítsünk egy gyors és finom édességet! A mennyiségeket itt nem igazán érdemes megadni, mindenki készítsen annyit, amennyi kijön a tökéből, nem kell ezt bonyolítani.

Kókuszos sütőtökgolyó (Fotó: Profimedia / Alamy)

Kókuszos sütőtökgolyó (Fotó: Profimedia / Alamy)

Hozzávalók

  • sütőtök
  • kekszmorzsa, amennyit felvesz
  • 1 marék mazsola
  • kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés

  1. A tököt felvágjuk, magjait eltávolítjuk. Tepsire tesszük, és puhára sütjük.
  2. Amikor kész, belekanalazzuk a húsát a késes robotgépbe (vagy a botmixer edényébe), dobunk hozzá egy marék mazsolát, és összeturmixoljuk. Annyira nem fontos, hogy teljesen homogén legyen, nem baj, ha vannak benne rágható mazsoladarabok.
  3. Ezt a pépet átszedjük egy tálba, és annyi kekszmorzsát keverünk hozzá, hogy laza, de jól kezelhető masszát kapjunk.
  4. A masszából vizes kézzel golyókat formálunk, amit kókuszreszelékbe forgatunk, és kész is az édesség.

Jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top