Gasztro

Egekben a körte ára, panaszkodnak a vásárlók

Drága és kevés az idei körte.
körte

Alig kapni és nagyon drága a körte, erre panaszkodnak a vásárlók. Van olyan piac, ahol egyáltalán nincs – derült ki a Tények riportjából. Egy őstermelő 500 forintot kér egy kilóért a nyíregyházi piacon; azt nyilatkozta, nem érné meg neki, ha kevesebbért árulná. Budapesten még énnél is magasabb áron kínálják a körtét; volt olyan eladó, aki több mint 600 forintért adta kilóját.

A vásárlók szerint az idei körte minősége sem olyan mint tavalyi. Az előző évben amúgy 30 ezer tonna körte termett az országban, idén azonban a tavaszi fagyos időjárás miatt volt, ahol feleannyi sem termett, mint tavaly (15-20 ezer tonna körtetermést prognosztizálnak). Ez minden idők leggyengébb körtetermése. Utoljára 2007-ben volt ilyen alacsony a termés.

Egyébként nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában rossz az idei körtetermés, ott sem kedvezett az időjárás ennek a gyümölcsnek. Így az importkörtét sem lehet a boltok polcairól olcsóbban megvásárolni.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: H. Szabó Sándor 

Ha befőznél vagy sütnél körtéből:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top