Spricceljünk még egyet utoljára, bele a nyárba!

Belső Olga | 2020. Augusztus 28.
Villámgyors berúgás helyett készítsünk inkább szódával felhúzott, hűsítő spritzeket!

A nyár nem ér véget az augusztussal, úgyhogy ne is temessük még: erre a küszöbön álló hétvégére is kánikulát ígérnek, jóval harminc fok feletti hőmérséklettel. Ráadásul, a felnőtteknek idén a szeptember lesz az új nyári szünet: van egy olyan érzésem, hogy a legtöbb szülő pezsgőt bont, amikor fél év után először kitolja reggel a gyerekeit az ajtón, és végre csend lesz. Kivéve, ha az illető szülő pedagógus, de ebbe most ne menjünk bele.

Jobbat tudok: ne pezsgőt bontsatok, hanem rittyentsetek magatoknak egy gusztusos spritzet! A nyári ejtőzések, vagy, hogy még tovább fokozzam: medencés party-k tökéletes italainak világába Zoric Ildikó barátnőm vezet el bennünket, aki foglalkozását tekintve ugyan ügyvéd, de szabadidejében, hobbiból a nagy Gatsby-hez méltó bulikat szervez, nem kevésbé kifinomult és nagyvonalú vendéglátással.

A spritzek olyan italok, amelyeknek az alapja valamilyen likőr, vagy ritkábban tömény szesz, amit jellemzően habzóborral és szódával „húznak fel” – magyarázza Ildi. Erről általában két dolog ugrik be: az egyik a fröccsök, amit minden bizonnyal nem kell részletezni, a másik pedig, a leghíresebb, az Aperol spritz, amelynek az alapja két rész az Aperol nevű, narancssárga likőrből, ehhez jön három rész prosecco (habzóbor) és van még benne egy rész szóda is. Matematikus gondolkodásúak kedvéért: az egy rész 5 centiliternek felel meg.

Spritzeljünk a forróságban (fotó: getty images)

Természetesen kerül még bele jég és narancs-, valamint citromkarikák, szóval mégiscsak kifinomultabb italról van szó, mint egy sima kisfröccs (akár a legjobb fajta borból is, mert másból ugye nem érdemes), ugyanakkor legalább olyan hűsítő és frissítő. Mennyisége pedig, bárhogy is számoljuk, 3 deciliter, plusz a beleolvadó jég, ezért jó hosszú ideig kortyolgathatjuk.  

Spricceljen a szóda!

A fröccsel való párhuzam egyébként egyáltalán nem véletlen: multikulturális környezetben gyakran spritzerként emlegetik a fröccsöt, illetve minden olyan italt, amit szódával lazítanak fel. A szódát egyébként sokan Jedlik Ányos találmányának tartják, de ez azért nem egészen igaz. A valóságban ő csak a magyarországi olcsó, nagyüzemi gyártásának a technológiáját dolgozta ki 1826-ban, konkrétan azt, hogy a palack aljáról, egy csővel érdemes a vizet kivezetni, hogy több széndioxid maradjon benne. Angliában és Észak-Írországban már jóval előtte, a 18. század végén is gyártottak mesterséges „ásványvizet”, a szódavíz atyjának pedig világszerte Joseph Priestley-t tartják. Sőt, 1783-ban már céget is alapított a szódára egy svájci, Schweppe nevű üzletember, a vállalat nevét nem árulom el, úgyis kitaláljátok.

A villámgyors berúgást ugyanakkor nemcsak a medence partján érdemes elodázni, és erre hamar rájöttek azok a katonák is, akiknek a spritzeket köszönhetjük.

A fáma szerint a 19. század elején, Észak-Itáliában állomásozó osztrák katonák túl erősnek találták az ottani borokat, és, hogy a saját, megszokott söreikhez tegyék kissé hasonlatossá, elkezdtek szódát spriccelni bele, és látták, hogy ez jó.

Sőt, annyira jó, hogy a velük érintkezésbe kerülő itáliaiak is átvették ezt a szokást és máig lelkesen alkalmazzák és terjesztik a nagyvilágban.

A spritzekhez legalább 3 deciliteres poharakra lesz szükség, de a nagyobb még jobb, mert el kell férnie a jégnek és a díszítésnek is. A hozzávalókat érdemes pontosan kimérni a megfelelő íz és hatás eléréséhez, de a szóda ez alól kivétel lehet: itt a mértékegység az egy spricc, ami nagyjából 3-5 centiliternek felel meg – ezt nem törjük áttöltéssel. Az elkészítés nem bonyolult: először mindig a töményebb hozzávaló kerül a pohárba, utána töltjük bele a prosecco-t, rá kerül a jég, végül felspricceljük a szódával, díszítjük, és már ihatjuk is. Kevergetni nem kell, mert még a végén elillan belőle a szénsav. Jöjjenek is a receptek, melyek közül a legegyszerűbb, ha azt választjuk, amelyben az alapul szolgáló ital a legközelebb áll hozzánk. 

Limoncello spritz

Limoncello spritz (fotó: getty images)

Hozzávalók

Elkészítés

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében 3 deciliteres pohárba töltjük/helyezzük, és már kész is a frissítő ital.

Cointreau Spritz

Hozzávalók

Martini Rosato Spritz

Hozzávalók

Campari Spritz

Campari Spritz (fotó: getty images)

Ennek az arányai teljesen egyeznek a mára már közismert Aperol Spritz-ével. Itt is domináns a keserűnarancs íz, csak egy kicsit még keserűbb ízvilágot hoz, mint az Aperol.

Hozzávalók

Rose Spritz

Hozzávalók

Fotó: Marco Secchi/Getty Images

Pálinka Spritz

Ez pedig egy magyaros változat, ha valaki töményen nem szereti a pálinkát, mert túl erős, felspriccelve viszont szintén nagyon finom.

Hozzávalók

Szódából sosem elég

Gondoltad volna, mekkora különbség van szóda és szóda között?

Félre a frappucinoval, megérkezett az unikornis szóda!

Exit mobile version