Gasztro

A mángold, a meg nem értett zöldség

Míg a horvátoknál nincs étlap blitva nélkül, addig mi szinte alig használjuk a mángoldot. Pedig jóféle zöldség: saláta, leves, főétel és sütemény is készülhet belőle.

Zöld leveleket ültetni mindig jó ötletnek tűnik, mert ha elég ügyesek vagyunk, májustól októberig elláthatjuk magunkat salátafélékkel. Próbálkozhatunk rukkolával, madársalátával, pak choi-jal (habár ez az idei határozottan nem a kövér pak choi-ok éve, a Borbás Marcsiét a szarvasok, az enyémet meg a csigák legelték le), szárzellerrel, vethetünk spenótot, vagy még inkább Új-zélandi spenótot, ami elszórja a magját és jövőre is kikel, sőt, a zsenge céklalevél is igen finom salátában, nem is beszélve a petrezselyemről, bazsalikomról és más fűszerekről. A jolly joker viszont határozottan a mángold, nem is értem, hogy miért szorítja ezt az igazán jóindulatú és sokoldalú növényt ennyire méltatlanul háttérbe a magyar konyha. Habár, nem is a méltatlan szó a megfelelő, hanem inkább a fantáziátlanság.

A mángoldot leginkább spenót helyett használják itthon, de ennél azért sokkal több lehetőség lakik benne.

Ha eddig nem tettük volna, kezdjünk el vele megbarátkozni! Oké, az érdekbarátság sosem szép, de biztos vagyok benne, hogy idővel őszintévé válik. A horvát konyha például előszeretettel használja a blitvát, ha étteremben eszünk, minden bizonnyal meg fog jelenni a tányérunkon krumpliba keverve, vagy másképp, a köret részeként, de ehetünk mángoldos rétest (bureket) vagy lepényt is, amit hamuban sütnek és soparnjak a neve.

Mángoldot termelni egyébként jutalomjáték, áprilistól kezdve lehet vetni és jó eséllyel ki is kel, megnő, és bár az én kertemben ott terem a pak choi mellett, még a csigák sem bántják. A levelei szép nagyra nőnek, ezért szedni is könnyű, zsenge állapotában például beletehetjük egyenesen salátába, később meg főzhetünk belőle egy csomó jópofa ételt.

Mángold pirítóssal

Mángold pirítóssal, fokhagymával és sok-sok olívaolajjal. (A szerző fotója (reggelije)

Ha pedig kissé túlszüreteltük és elfogyott a mángold, vagy eddig a létezéséről se tudtunk, sebaj, még most sem késő elszórni a magját. Fogyasztható fiatal levélként, de idősebb, sötétzöld, nyeles állapotában is remekül fel lehet használni.

A legegyszerűbb megoldás természetesen az, ha olívaolajon megfuttatunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd rádobunk egy marék zsenge / vagy laskára vágott, erős mángoldot és amikor jól összeesett, pirítósra terítjük.

Ez így egy komplett reggeli, de ha akarunk, morzsolhatunk rá fetát vagy szórhatunk rá pirított fenyőmagot is. Természetesen köretnek is nagyon finom, például halak, húsok, vagy bármi mellé, de tehetjük a mángoldot rántottába, zöldséglevesekbe, rizottóba, rakott ételekbe, vagy bármi másba is. 

Mángoldos krumpli

A horvátok legnépszerűbb körete a mángoldos krumpli. Nagyon könnyű elkészíteni, ugyanakkor sokkal egészségesebb így a burgonya, mint a zöld levelek nélkül.

Blitva

Főtt krumpli fonnyasztott mángolddal, hagyományos horvát köret (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 5-6 db sötétzöld mángoldlevél
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • víz

Elkészítés

  1. Először meghámozzuk a krumplit, feldaraboljuk és feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi.
  2. Most a mángoldnak levágjuk az erős szárát és nagyjából feldaraboljuk. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd megfuttatjuk az olívaolajon. Rádobjuk a mángoldot és addig kevergetjük, amíg össze nem esik.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, leszűrjük és összekeverjük a fonnyasztott mángolddal, sózzuk, borsozzuk és készen is vagyunk.

Ha a mángoldnak jó erős szára van, akkor vágjuk darabokra és főzzük meg a krumplival együtt.

Mángoldos-túrós burek

A burek réteslapokból készül, de nem kell feltekerni, hanem rétegezzük, mintha baklavát készítenénk. Ezúttal persze nem diófélékkel, hanem túróval és mángolddal töltjük.

Mángoldos burek

Túrós-mángoldos burek. Egyszerű, finom. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 csomag réteslap
  • 30 dkg mángold
  • fél kg félzsíros tehéntúró
  • 2 dl joghurt
  • 2 tojás
  • 2 tk. só
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. A mángoldot laskára vágjuk és forró vízbe tesszük, míg össze nem esik. Szűrőkanállal kiszedjük, hagyjuk lecsepegni.
  2. Elkészítjük a túrós krémet: a túróba belekeverjük a joghurtot, a tojásokat és a sót.
  3. Kibontjuk és kihajtogatjuk a réteslapot, elosztjuk háromfelé, így kiderül, hogy két vagy három emeletet kapunk-e, vagyis hányfelé kell osztani a tölteléket. Egy megfelelő méretű tepsibe vagy pités tálba lerakunk három lapot, olívaolajjal megkenjük mindegyiket, majd ráteszünk egy adag túrókrémet, majd mángoldot. Jön a következő két réteslap, majd újra töltelék, és ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy minden. A tetejére réteslap kerül, amit olívaolajjal kenünk meg.
  4. Betoljuk a sütőbe és 180 fokon, fél órán át sütjük. Amikor kész, hagyjuk kicsit kihűlni majd szeleteljük.

Mángoldos csicseriborsó leves

Hosszú lére eresztve ez az étel egyfajta dahl, vagyis hüvelyesből készült, fűszeres levesféle, de ha nem adunk hozzá vizet, akkor köretnek is kiváló.

Mángoldos csicseriborsó dahl

Egyszerű és laktató, mégis elbűvöl az illatával (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 ek. vaj
  • fél fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél tk. római kömény
  • 1 nagy doboz csicseriborsó konzerv
  • 5-6 db nagy mángold levél
  • fél tk. kurkuma
  • víz

Elkészítés

  1. A vajat felhevítjük és elkezdjük dinsztelni rajta az apróra vágott hagymát. Félúton hozzáadjuk a fokhagymát és a római köményt is és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd.
  2. Ekkor rádobjuk a nagyjából összevagdosott mángold leveleket (a szárat is beletehetjük kisebb darabokra vágva), majd addig kevergetjük, amíg össze nem esik.
  3. A csicseriborsó konzervet leszűrjük, ráöntjük a mángoldra, összeforgatjuk, rászórjuk a kurkumát. A levest szeretnénk, felöntjük vízzel, ha köretet, akkor csak fél decit öntünk alá. Lefedve, takaréklángon főzzük 15 percig és kész is az étel.

Rendben, jöjjön a spenót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top