3 recept azoknak, akik imádják a gombát

nlc | 2020. Szeptember 16.
Ősszel itt a gomba ideje, ezért most mutatunk három olyan receptet, amit muszáj kipróbálni, ha szereted a gombát.

A gomba megosztó étel, a gyerekek általában teljesen elutasítják, a felnőttek között van, aki egyenesen fél tőle, de sokan imádják, és alig várják az őszt, hogy tudjanak friss gombát enni. Sőt, rengetegen gombásznak, keresgélik az őszi erdőben a gombákat maguknak, ha te is közéjük tartozol, akkor reméljük, hogy fogyasztás előtt mindenképp bevizsgáltatod gombaszakértővel a zsákmányt. Most jöjjön három olyan recept csiperkéből, amit muszáj elkészíteni mindenkinek, aki rajongója a gombának.

Baconös-gombás rizottó

Hozzávalók:

A gombás rizottót imádni fogod! (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy mély serpenyőben olajon pirítsd üvegesre a hagymát. A baconszeleteket vágd kis darabokra, add hozzá a hagymához és süsd ropogósra. Mehet hozzá a vékony szeletekre vágott gomba, pirítsd két percig, majd keverd hozzá a rizst, és öntsd fel a száraz fehér borral. A bort hagyd rotyogni 2-3 percig, néha keverj rajta egyet, ezután öntsd rá az egészre az alaplevet, és főzd puhára a rizst 25-30 perc alatt. Amikor kész, keverd bele a reszelt parmezánt és már tálalhatod is.

Tipp: Az igazán profik fokozatosan adagolják a rizottóhoz az alaplevet, mindig csak egy bögrével, és megvárják a következő bögre előtt, hogy felszívja a rizs a folyadékot.

Spenóttal töltött gomba

Hozzávalók:

A spenóttal töltött gomba mennyei (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A gombák szárát szedd le, majd a gombafejeket helyezd egy tepsibe sütőlapra egymás mellé, a szárakat pedig vágd apró darabokra. Egy kis lábasban olvaszd fel a vajat, keverd bele a szárakat és a feldarabolt fokhagymát, majd főzd 2 percig. Add hozzá a spenótot, kevergesd, amíg kicsit megpárolódik. Mehet hozzá a mascarpone, só és bors, alaposan kavarj össze mindent, majd húzd le a tűzről. Egy evőkanállal töltsd meg a gombafejeket a spenótos keverékkel. Keverd össze a parmezánt és a zsemlemorzsát, majd szórd meg vele a töltött gombák tetejét, és már nincs más dolgod, mint 12-15 perc alatt aranybarnára sütni mindet.

Csirkés-gombás spagetti

Hozzávalók:

Krémes, gombás spagetti, ahogy szeretjük (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy kis előkészület szükséges ehhez az ételhez: meg kell főzni első körben külön a feldarabolt csirkemellet és a spagettit. Utána a serpenyőben pirítsd meg olajon a felkockázott hagymát, majd add hozzá a főtt csirkét, egy kevés kevergetés után dobj rá két evőkanál vajat és a lisztet. Miután belekeverted a lisztet, öntheted bele máris a tejet, majd kis lángon addig kavargasd, amíg szépen besűrűsödik és csomómentes lesz a tejes keveréked. Sózd, borsozd, rakd bele a fokhagymaport és a petrezselymet is, csak ezek után jöhet a gomba, amivel főzd pár percig, majd keverd hozzá a spagettit. Az egészet helyezd át egy jénai tálba, szórd meg a tetejét reszelt sajttal és zsemlemorzsával, tedd a megmaradt vajat is a tetejére, és így süsd addig, amíg megolvad a sajt rajta.

Forrás: Baconös-gombás rizottó; Spenóttal töltött gomba; Csirkés-gombás spagetti

Mit főzzünk ősszel?

Exit mobile version