Az amerikai palacsinta egyszerűen elkészíthetőnek tűnik, ám könnyű elveszni az ezernyi recept között, annyi kering az interneten. Ahhoz, hogy igazán finom amerikai palacsintát tudjunk mutatni, felkutattuk három sztárséf receptjét – persze különböznek egymástól, ezért azt javasoljuk, hogy mind a három amerikai palacsinta receptet próbáld ki, és döntsd el, melyik legyen a győztes.
Nigella Lawson amerikai palacsintája
A magyarul Nigella falatozója című műsorban ismertük meg, és szerettünk bele a kerekded formáiról is elhíresült séfbe. Ha édességhez keresünk receptet, akkor Nigella kikerülhetetlen, és jellemzően remek fogásokat tudunk készíteni a receptjeiből.
Hozzávalók:
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 nagy tojás
- 30 gramm vaj
- 300 ml tej
- 225 gramm liszt
- vaj a sütéshez
Elkészítése:
Nigella fogja az összes hozzávalót – a vajat megolvasztja és lehűti előtte –, és egy nagy tálban, habverő segítségével csomómentesre keveri a tésztát. A keveréket egy kancsóba önti, mert szerinte sokkal egyszerűbb ebből önteni a serpenyőbe, mint kanállal szedni. Ezek után felforrósítod a serpenyőt, egy kevés vajat teszel bele, és így sütöd meg a kis méretű palacsintákat.
Tipp
Az amerikai palacsintát akkor kell megfordítani, amikor elkezd buborékosodni a teteje. A másik oldalának már csupán egy percre van szüksége, hogy megsüljön.
Jamie Oliver amerikai palacsintája
Jamie Oliverért A pucér szakács című műsorban kezdtünk el rajongani – ennek már 20 éve, de a rajongásunk azóta is töretlen. Ha bármilyen receptre van szükség, akkor az ő oldalán biztos megnézzük szuper tippekért.
Hozzávalók:
- 3 nagy tojás
- 115 gramm liszt
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 140 ml tej
- 1 csipet só
Elkészítése:
Jamie nem kezeli annyira nagyvonalúan a hozzávalókat, mint Nigella: szerinte előbb válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét két külön tálban. A sárgájához add hozzá a lisztet, sütőport és tejet, majd géppel dolgozd el alaposan. A fehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a lisztes masszába. Egy serpenyőbe kanállal merj a tésztából kisebb adagokat, és amíg sül az egyik fele, szórd meg a kedvenc gyümölcsöddel (áfonya, málna, eper, ami csak eszedbe jut) vagy magvakkal, csokival, majd így fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is, amíg aranybarna nem lesz.
Próbáld ki sósan!
Jamie javaslata, hogy ne csak édes palacsintában gondolkozz, hanem próbáld ki, hogy sült baconnel, sajttal eszed az amerikai palacsintát. Sőt, a sztárséf kedvence, amikor nyers kukoricát süt a palacsintába.
Gordon Ramsay amerikai palacsintája
Gordon Ramsay nevét és vérmérsékletét A konyha ördöge című főzős műsorból ismerhetjük, és bár megosztó figura a gyakori dühkitörései miatt, az vitathatatlan, hogy zseniális recepteket ad nekünk.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 60 gramm olaj
- 300 gramm író
- 160 gramm liszt
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- vaj a sütéshez
Elkészítése:
Válaszd szét a tojásokat, verd fel a fehérjét, a többi hozzávalót pedig külön tálban keverd össze. Lassan forgasd bele a masszába a fehérjét. Egy felforrósított serpenyőt kenj meg vajjal, majd közepes lángon süsd benne a kis amerikai palacsintákat, nagyjából öt-hat percre lesz szükségük, míg szép barnára sülnek.
Tipp
Az írótól pihe-puha lesz a palacsinta, de ha nem kapsz a boltban írót, helyettesítheted natúr joghurttal vagy kefírrel is.
Ismered a japán palacsintát?
Forrás: Nigella Lawson amerikai palacsintája; Jamie Oliver amerikai palacsintája; Gordon Ramsay amerikai palacsintája
Még több palacsinta:
- 24 fajta palacsinta a nagyvilágból
- Mit süssünk? Hát palacsintát!
- A palacsinta maga a belénk ivódott gyerekkor