A tisztességes vadas marha legalább 3 napig készül, de megéri!

Belső Olga | 2020. Október 24.
Főztél már életedben rendes vadast, jó hosszan pácolt húsból? Pedig a pácolás adja meg a bukéját. Ideje hozzálátni, imádni fogjátok!

Vannak bizonyos ételek, amiket imádunk, ezért időről időre megkívánjuk, ám sajnálatos módon kénytelenek vagyunk szembesülni vele, legalább három napig tart elkészíteni. Ilyen a vadas marha is, hogy rögtön a tárgyra térjek. Ilyenkor három választásunk lehet: az egyik, hogy elmegyünk egy étterembe, amelynek az étlapja rögzíti ezt a fogást is és bőszen fohászkodunk, hogy amit végül elénk tesznek, annak azért nagyjából olyan, vagy legalább hasonló íze legyen, mint amilyet várunk, magyarul: amilyet anyukánk szokott főzni, esetleg mi magunk.

A másik lehetőség az, hogy főzünk valami egyszerűsített és gyors vadast, ami nem reménytelen, sőt, finom is lesz valószínűleg, de azért messze nem olyan, mint a rendes. Nyilván, különben nem érné meg nekiállni a rendes vadas marhának.

A harmadik lehetőség meg az, hogy rávesszük anyukánkat, esetleg saját magunkat, hogy főzzön vadas marhát. Utóbbi esetben legjobb lesz, ha rögtön az elhatározás megszületése után vendégeket is hívunk rá, nehogy meggondoljuk magunkat, mert nagy lesz a kísértés, főleg, ha nektek is a „lustaság: fél egészség” a legfőbb életvezetési elvetek .

Most, hogy ilyen ügyesen elriasztottam mindenkit, azért mindenképpen rögzítsük, hogy egy jól elkészített vadas marhánál finomabb étel nem sok létezik és a fáradozásaink minden perce gyönggyé válik. Ráadásul – tegyük hozzá – az idő nagy részében nem is kell csinálni semmit, szóval a vadas marha csak részben készül tettleg, egyébként az idő teszi hozzá a magáét. Gondoljunk ilyenkor arra, hogy mi lenne, ha mondjuk, roppant autentikus módon, fácánt készítenénk vadasan: ebben az esetben a testet felakasztva kellene érlelni napokig és csak utána kezdődhetne a kopasztás, bontás, pácolás és az összes többi. Tehát, legyünk hálásak és becsüljük meg, hogy mi már konyhakész hússal indíthatjuk a műveletet.

Ez a konyhakész hús pedig a marha valamelyik jó minőségű, értékes része. Nem kell izgulni, van belőlük bőven.

Lehet bélszín, fehérpecsenye, felsál vagy hátszín is, nekem hirtelen oldallapockát tudott adni a hentes,

mert a marhahús, az általában nem csak úgy van, hanem azt meg kell rendelni, de hát nyilván hentese válogatja.

Puha, ruganyos, szaftos és gyönyörű, ráadásul isteni finom

A húst hazavisszük, megcsodáljuk, megismerkedünk vele és megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól, majd ezekből, némi zöldséggel alaplevet főzünk. Ez nem része a vadas receptjének, hanem melléktermék, amit a mélyhűtőben tárolunk a későbbi felhasználásig. Már dolgoztunk egy fél órát, pedig még semmit sem csináltunk a vadas érdekében.

Közben elkészítjük a páclevet, amiben legalább 2-3 napig érleljük a húst. Ez az a lépés, amitől annyira finom és kerek lesz a vadas marha, és ez az, ami hiányzik minden gyors és hamis vadasból. Most három napig nem is lesz semmi dolgunk, bár időnként megforgathatjuk a húst a pácban, abból még soha nem lett baj.

A nagy napon aztán nekiállunk elkészíteni az ételt. Húst sütünk, mártást keverünk, zsemle- vagy krumpligombócot készítünk és

abban a percben, amikor felszeleteljük a megsült húst és érezzük, ahogy ruganyosan enged a kés élének, hát akkor tudjuk, hogy semmi sem volt hiába, itt most valami csoda fog a kezünk alól kikerülni.

A mártás fűszerezésekor meg legjobb lesz, ha anyukánkhoz fordulunk, illetve ahhoz a személyhez, akinek a vadas marhája a lelki szemeink előtt lebeg és vezeti a kezünk minden mozdulatát. A miénk így néz ki:

Vadas marha krumpligombóccal

Vadas marha tálalva (A szerző fotója)

Hozzávalók

1,3 kg marha oldallapocka (vagy más, jó minőségű marhahús)

A páchoz

1 l víz

A marhához

A mártáshoz

A krumpligombóchoz

Elkészítés

Mínusz 3. nap marha a pácban

Az Afria alakúra sült tűzdelt hús mellé most betesszük a zöldségeket is és együtt sütjük tovább

Már tálalhatunk is. A húst felszeleteljük és tálra tesszük, a vadas mártást külön mártásos tálban helyezzük az asztalra és a gombócot is külön tálban. Szedjünk mindenből bátran és élvezzünk ki minden pillanatot, mert nem túl gyakran van részünk ebben az élvezetben.

Utána jöhet valami finom, őszi desszert

Exit mobile version