Vacsora pillanatok alatt, fillérekből: hát persze, hogy bundás kenyér!

Belső Olga | 2020. November 04.
A bundáskenyér igazi magyar comfort food, amitől rögtön jobb lesz a kedvünk. Lesz itt recept sós, édes és tepsis bundás kenyérre is.

Szakmámból kifolyólag, gondolom, ez senkit sem lep meg, szoktam olvasgatni az interneten a receptek alá írt kommenteket és nem tudtam nem észrevenni, hogy lassan szinte mindenhol megjelennek a „ki engedheti ezt meg magának?” jellegű hozzászólások. Valóban, a legolcsóbb gyümölcs pillanatnyilag a banán 500 forintért, a leveszöldség többe kerül, mint a hús és még a krumpli ára is háromszáz forint körül van jelenleg. A húsokat, tejtermékeket meg már említeni sem merem, ez pedig baj. Magyarázhatok itt az egészséges, vitamindús és változatos táplálkozásról, ha nincs miből.

Viszont még így is tudunk jót enni, itt van mindjárt az egyik legotthonosabb, sőt, egyenesen szívet melengető étel, amit pont az ilyen hosszú és kilátástalan novemberi estékre találtak ki: a bundás kenyér. Kevés dolog kell hozzá és akkor is megoldás, ha elfelejtettünk bevásárolni és csak alapélelmiszerek vannak otthon: maradék, alaposan ránk szikkadt kenyérből és péksüteményből is kiváló eredményt kapunk. El lehet készíteni édesen és sósan is és pár egyszerű hozzávalóval remekül lehet variálni az ízét, jellegét.  

Bundáskenyér

Bundás kenyér és tea – kész is a vacsora. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kenyeret vagy zsemlét felszeleteljük, megforgatjuk először a tejben, majd az enyhén felvert, sós, fűszeres tojásban. Nem szabad túlságosan elhabarni a tojást, mert akkor nem tapad jól a kenyérre.
  2. Közben olajat forrósítunk, majd amikor már elég meleg, kisütjük benne a kenyereket, majd kiszedjük, jól lecsepegtetjük és már ehetjük is.
  3. Ha van otthon füstölt szalonna, akkor a serpenyőben, előre kisütött zsírjával „fűszerezhetjük” a sütőzsiradékunkat, csak akkor ezt a plusz ízt az olaj újra felhasználásakor bele kell kalkulálni. Nem baj, a legtöbb sós ételnek kimondottan jól áll egy kis füstös buké.

Egyszerű vacsoraként a bundás kenyér teával az igazi, de adhatjuk főzelékek mellé feltétként, vagy majonézes salátákhoz is. Ha nincs otthon tej, az sem baj, a tojás meg a forró olaj mindenképpen megteszi a dolgát és puha lesz a kenyér.

Bundás kenyér édesen

A bundás kenyér édesen, fahéjas cukorral is finom (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kenyeret vagy zsemlét felszeleteljük, előbb beleforgatjuk a tejbe, majd a vaníliás cukorral elkevert tojásba, és forró olajban kisütjük.
  2. Amikor lecsepegett, megszórjuk fahéjas cukorral.

Ez az édes bundás kenyér változat leginkább tejes italokkal: kakaóval, karamellás tejjel vagy csak simán tejjel a legfinomabb. Ha van, akár kevés, finomra reszelt almát is keverhetünk a tojásba, nagyon jó íze lesz tőle a bundás kenyérnek, a fahéj és az alma különben is két jó barát.

Tepsis bundás kenyér

Természetesen egyáltalán nem muszáj bő olajban sütni a bundás kenyeret, lehet tepsiben is. Ezt is úgy variálhatjuk, ahogy csak akarjuk, és szintén lehet édesen és sósan is készíteni. Most egy sós verzió jön.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.
  2. A tojásokat elhabarjuk, belekeverjük a tejet vagy tejfölt és a fűszereket.
  3. A kenyérszeleteket elrendezzük egy kizsírozott tepsibe, majd ráöntjük a fűszeres tojást. Ezután az összes szeletet egyenként megfordítjuk. Rászórjuk a tetejére a sajtot vagy az apróra vágott füstölt szalonnát, és betoljuk az előmelegített sütőbe.
  4. Elvileg 15-20 perc alatt készre sül, de azért nézzük, mert minden sütő másképp süt.

Amikor kész, hagyjuk kicsit kihűlni, majd szeletelhetjük, mint egy süteményt. Ecetes káposztasalátával isteni finom.

További receptek gyors és olcsó vacsorához

Exit mobile version