Élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy budapesti vendéglátóipari egység tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei – közölte a Nébih csütörtökön.
A higiéniai hiányosságokon túl 25 kiló ismeretlen eredetű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű állati eredetű alapanyagot is találtak az ellenőrök a Pudravka Tech Kft. létesítményében; ezek megsemmisítését elrendelték.
A mennyezet és a falak az egység egészében koszosak, porosak, pókhálósak voltak, a főzőtérben a plafon festékrétege közvetlenül az olajsütő felett hullott – közölte a hivatal. A berendezések (például hűtők, munkaasztalok, dagasztógép) környezetében és közvetlenül alattuk is zsíros, fekete koszt láttak az ellenőrök, a padló takarítatlansága az egész egységre jellemező volt. Ráadásul a dolgozóknak a higiénikus kézmosáshoz szükséges kellékek nem álltak rendelkezésre.
Külön hulladéktároló helyiséggel sem rendelkezett az egység, a konyhai hulladékot elszállításig a sütő-főző térben, nyitott hordókban tárolták. Zöldség-gyümölcs előkészítő helyiség hiányában a tisztítatlan fokhagyma, valamint a zsákos vöröshagyma a húselőkészítőben kapott helyet.
Az egység a jogsértések maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb helyszíni szemléjét követően folytathatja csak tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – tájékoztatott a hatóság.
Hírek az élelmiszerbiztonság háza tájáról:
- Ha megvetted ezt az ünnepi menühöz, azonnal dobd ki!
- Veszélyes olajokat hívtak vissza – ne használd ezeket, mert rákkeltő anyaggal szennyezettek!
- Ha ilyen zabpelyhet vettél, nehogy megedd, csattanó maszlag van benne