Madártej extra felhőkkel gyorsan, egyszerűen

Belső Olga | 2021. Január 05.
Vége a hosszas és unalmas habfelhő főzésnek, itt a tuti trükk: tudtad, hogy mikróban is el lehet készíteni? Útmutató lépésről lépésre, hogy semmiképpen se essen össze.

Véget értek az ünnepek, nincs is szomorúbb egy januári hétfőnél, vagyis csak egy januári hétfő (kedd, szerda…) a Covid idején. Naptár ellen nincs orvosság, rosszkedv ellen viszont igen, méghozzá a finomságok.

Oké, hát azt én is tudom, hogy megfogadtad, mától (megint) fogyókúrázol; én is. Meg amúgy is unjuk már a sütés-főzést, mást sem csináltunk az ünnepek előtt-alatt, de hát mégsem élhetünk csokin!

A tökéletes megoldás minden problémára a madártej, amire gondolhatunk nyugodtan úgy, hogy a tojáslikőr alkoholmentes változata. Négy, tök egyszerű hozzávalóból áll, azok közül is a cukrot le lehet cserélni édesítőszerre és kész is a szénhidrátmentes édesség, ráadásul sütni sem kell és pár percet kell csak rászánni az életünkből. Csak az a fránya madártej habfelhő ne lenne, mert az azért jócskán meghosszabbítja az elkészítési időt!

Ha hagyományos úton állunk hozzá, a madártej úgy készül, hogy felmelegítjük a tejet a vaníliával, közben a tojásfehérjéket cukorral kemény habbá verjük. És akkor most egy anyaelefántot megszégyenítő türelemmel elkezdjük a forró tejbe szaggatni a habgaluskákat, egyszerre mondjuk hármat, mert több nem fér. Kisvártatva egyenként megfordítjuk őket, amihez viszont minimum egy Rodolfónak kell lenni, mert a hab már csak olyan, hogy teli van levegővel, ezért felfelé törekszik és egyáltalán nem akar belefeküdni a tejbe. Mindegy, megküzdünk velük, egyenként, közben háromszor is elátkozzuk a pillanatot, amikor azt gondoltuk, hogy a madártej segíteni fog a lelkiállapotunkon. Ráadásul mindezt miért? Hogy egy másodperc alatt szétpukkanjon a szánkban.

Tudunk jobbat

Szerencsére létezik sokkal egyszerűbb megoldás is, méghozzá az, hogy nem szerencsétlenkedünk a habpamacsokkal (mégis lesz), hanem tempósan megfőzzük a madártejet, a felhőket pedig mikróban készítjük el hozzá. Roppant egyszerű eljárás, de azért ismerni kell a pontos receptet, nehogy véletlenül édes fitness rántottát húzzunk elő a mikróból. 

Madártej gyorsan, egyszerűen (4 adaghoz)

Madártej extra habbal (A szerző fotója)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet és a vaníliát egy fazékban elkezdjük melegíteni. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájába belekeverjük a több cukrot, a fehérjét pedig a kevesebbel kemény habbá verjük egy mikrózható tálban.
  2. Amikor felforrt a tej, kiszedünk belőle egy keveset, a sárgájához keverjük, ezt még egyszer megismételjük és kevergetés mellett visszatöltjük az egészet a fazékba. Addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd, ez egyébként nem több néhány percnél. Ha akarjuk, lehűtjük, de szerintem ilyenkor télen melegen sokkal jobban esik.
  3. A tojásfehérjehabot pedig úgy, ahogy van, tálastól betesszük a mikróba, sima melegítő funkcióra, 60 másodpercre. (Ha több tojásból készítjük, arányosan emeljük a főzési időt is.) Ha minden jól ment, a hab nem esett össze, hanem áll, mint a cövek, kétszer akkora, mint volt, gusztusos és fogyasztásra kész.

    Madártejhab mikrózás előtt és után. Áll, mint a cövek és kétszer akkora. (A szerző fotója)

  4. A kész tojáshabot kivesszük a mikróból és kanállal galuskákat szaggatunk a madártej tetejére.

Üröm az örömben, hogy sajnos a habba mindenképpen bele kell tenni a receptben megadott mennyiségű cukrot.  Kipróbáltam kevesebbel, a végeredmény gyászos lett, amint kivettem a mikróból, összeesett, mint egy leeresztett lufi.

Inkább gyors vacsorához keresel ötletet?

Exit mobile version