A citromot azért is szeretjük, mert bármelyik évszakban könnyen hozzá lehet jutni a boltokban, és garantáltan különleges süti készíthető, ha a citrom a fő összetevője. Hoztunk most három olyan citromos sütit, amiért az egész család rajongani fog.
Egyszerű és gyors citromos
Olyan egyszerű ez a citromos süti, hogy akár egy sűrű munkanap után is lesz még rá energiád, és mire elkészül a vacsora, kisül az isteni sütemény is.
Hozzávalók:
- 1 bögre cukor
- ½ bögre olvasztott vaj
- 2 tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 1,5 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ¾ bögre tej
- 1 evőkanál citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, kibélelünk egy kb. 22 centiméteres négyzet alakú tepsit sütőpapírral. A vajat és a cukrot habosra verjük a mixerrel, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. Egy másik tálban összekeverjük az átszitált lisztet és a sütőport, majd mindezt elkeverjük a vajas, tojásos cukorral. Egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben és betoljuk a sütőbe 35 percre.
Citromos pite sütés nélkül
Imádjuk, ha még a sütőt sem kell bekapcsolni, és csodálatos citromos sütink lesz mindössze hat hozzávalóból, 20 perc munkával.
Hozzávalók:
- 60 gramm bögre vaj
- 160 gramm darált keksz vagy morzsolt zabkeksz
- 400 gramm cukrozott sűrített tej
- 225 gramm mascarpone
- 180 ml habtejszín
- 120 ml frissen facsart citromlé
Elkészítése:
Egy szétnyitható tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. Az olvasztott vajat alaposan elkeverjük a darált/morzsásra tört keksszel, majd ezt az elegyet nyomkodjuk a sütőforma aljára, és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a citromos krémet. A mixerrel habosra verjük a mascarponét a sűrített tejjel és a habtejszínnel, majd hozzáadjuk a citromlevet, miközben alacsony fokozaton keverjük tovább. Végül a tésztára kanalazzuk a citromos krémet és minimum hat órát pihentetjük a hűtőben.
Mákos citromkuglóf
A citrom és a mák tökéletes páros, és most, hogy közeledik a húsvét, előkerülhet nyugodtan a kuglófforma is.
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- ¼ bögre darált mák
- 1 bögre író
- 3 evőkanál citromhéj
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 bögre lágy vaj
- 2 bögre cukor
- 3 tojás
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Egy tálban összekeverjük a sütőport, lisztet, sót és a mákot. Egy másik tálban habosra verjük a mixerrel a vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojásokat is egyesével. A legvégén mehet bele a lisztes keverék, az író, a citromlé és a citrom héja, majd alacsony fokozaton alaposan simára keverjük a tésztát. A kuglófformába öntjük a kész keveréket, és betoljuk a sütőbe 65-75 percre – akkor van kész, ha szép aranybarnára sült a citromos süti teteje.
Kiemelt kép: Unsplash; Receptek forrása: 1, 2, 3
Mi lesz vacsorára?
- A dietetikus szerint ezeket kellene enni vacsorára
- 12 isteni gyors vacsora
- Gyors vacsora: mediterrán egytálétel