nlc.hu
Gasztro

Mikor friss a sertéshús?

3+1 jel, amiből már ránézésre tudhatod, hogy a sertéshús igazán friss

Milyen a friss sertéshús állaga és illata? Csak a rózsaszín az igazi, vagy egy kis szürkés árnyalat még belefér? Így állapíthatod meg, hogy igazán friss-e a sertéshús!

A bevásárlást sokan csak futtában intézzük, így nem biztos, hogy alaposan megnézzük, mit is teszünk a kosarunkba. Egy-egy konzerv vagy száraztészta esetében ez is nem is jelenthet gondot, de a húsokkal már más a helyzet. Fogadd meg a következő tanácsokat, amelyek segítségével másodpercek alatt megállapíthatod, friss-e a sertéshús.

A sertéshús színe

Ha fiatal a sertés, akkor halvány rózsaszínűnek kell lennie a húsnak, ha pedig idősebb, akkor lehet sötétebb is. Az biztos, hogy a szürkés  elszíneződés nem egészséges – amíg a csirkehúsnál egy minimális szürke árnyalat még elfogadható, addig ugyanez a sertéshús esetében kizáró tényező. Vagyis: ha nem rózsaszín, és nem élénk a sertéshús színe, biztos lehetsz benne, hogy nem friss.

A sertéshús állaga

Ha nyákos a hús felszíne, és vékony bevonat képződött rajta, még véletlen se tedd a kosaradba! A friss sertéshúson nem szabad ragacsos rétegnek lennie. Helyette a száraz, tömött állag utal a frissességre – persze, ne csontszáraz húsra gondolj, de a nyákos réteget vedd figyelmeztető jelnek.

A friss sertéshús ismérvei

A friss sertéshúsnak semleges az illata
Fotó: Getty Images

Emellett ne feledd: az egészséges sertéshúsnak nemcsak kiterjedése, hanem súlya is van. Ha túl könnyűnek érzed a húst, akkor jó eséllyel növekedési hormonokat is kaphatott az állat a takarmányon kívül.

A sertéshús szaga

A sertéshús illata (rosszabb esetben szaga) sok mindent elárul. Alapesetben a friss sertéshús illata semleges. Ahhoz, hogy felismerd a romlott húst, még csak különösebb szakértőnek sem kell lenned, hiszen, ha megszagolod, és kellemetlennek találod az illatát, az már egy figyelmeztető jel lehet. Sem a savanykás, sem az édeskés nem a friss hús ismérve. Ha nem közvetlenül a termelőtől vagy megbízható boltból vásárolsz, akkor jó, ha az előre pácolt sertéshúst is mellőzöd, mert a különböző fűszerekkel könnyen elnyomható a hús szaga.

+1 tipp: ha előre csomagolt húst veszel, nyomd egy kicsit össze. Ha gyorsan visszanyeri az eredeti vastagságát, jó eséllyel friss áruval van dolgod.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top