nlc.hu
Gasztro

Egészséges bodzaszörp készítése

Egészséges, cukormentes bodzaszörp recept: ezért fogyassz minél többet belőle!

A frissítő bodzaszörp sokunk kedvence, de azt tudtad, hogy a bodza az immunerősítésre, megfázásra és diétához is szuper? A legjobb, ha minél előbb bodzafüggő leszel – velünk együtt!

Tavasszal és nyáron a bodzaszörp igazi felüdülést nyújt, de a bodzát nem csupán az íze miatt érdemes fogyasztani. Annyi jótékony hatása van, hogy alig győzzük sorolni! Ráadásul a verzió helyett most egy light változatot hoztunk.

A bodza gyógyhatásai

Tavasszal sokan küzdünk a náthával, amikor megörülve a napsütésnek a kelleténél lengébben öltözünk. Ilyenkor hívd segítségül a bodzát! Megfázásra, hörghurutra, de megelőzésként, az immunrendszerünk erősítésére is nagyon jó. Ha megfáztál, napi 2-3 csészével is ihatsz a teájából, ha pedig orrdugulás kínoz, inhalálj a főzetével, ugyanis a bodza nyákoldó és köptető hatású is.

Cukormentes bodzaszörp recept

A cukormentes bodzaszörp a nyár slágere lesz (Fotó: Getty Images)

A bodza tökéletes választás akkor is, ha le szeretnél adni néhány kilót, hiszen serkenti az emésztést. Persze, nem cukros bodzaszörp formájában, hanem természetes édesítőszerrel készült változatban, vagy teaként fogyasztva. A bodza akkor is jót tesz, ha a periódus azon szakaszában járunk, amikor vizesedésre vagyunk hajlamosak, ugyanis remek természetes vízhajtó.

Külsőleg, lemosóként alkalmazhatod árpára, ekcémára, és ha például huzatot kapott a szemed, szemgyulladásra is.

Egészséges bodzaszörprecept

Bár, sok helyen megterem, de nem mindegy, honnan szeded a bodzaszörphöz a bodzát! Keress az utaktól, szennyezéstől távolabbi helyeket, és csak a teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedd le. Vigyél magaddal ollót is, mert ha csak egyszerűen letéped a virágot, a virágport is lehullajtja. Szedés után ne műanyagban tárold, mert könnyen befülledhet, inkább kosárba tedd, virággal felfelé. Most, hogy már mindent tudsz, nincs más hátra, mint elkészíteni életed legegészségesebb bodzaszörpjét!

Hozzávalók:

  • 30 bodzavirág tányér
  • 30-40 dkg nyírfacukor
  • 2 db citrom
  • 1 csapott teáskanál citromsav
Cukormentes bodzaszörp recept

Hagyd 2 éjszakán át ázni a bodzavirágot! (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

  1. Mielőtt nekiállsz a bodzaszörpkészítésnek, nézd át a virágokat, és óvatosan rázd meg őket, hogy az apróbb bogarak kiessenek, de arra ügyelj, hogy a virágport ne szórd le.
  2. Fogj egy 3 literes befőttesüveget, és dobj az aljára körülbelül 30 bodzavirágot, engedd fel vízzel, majd add hozzá egy egész citrom levét. Karikázd fel a másik citromot, tedd bele az üvegbe, és hagyd 2 éjszakán át ázni, néha kevergesd meg.
  3. 2 nap után szűrd le a levet, öntsd bele egy fazékba, olvaszd fel a nyírfacukrot és a citromsavat, majd forrald fel. Közben egy keveset vegyél ki, engedd fel vízzel, és kóstold meg, elég savanykás, kellően édes-e, és ha szükségesnek érzed, adagolj még hozzá citromsavat vagy nyírfacukrot.
  4. Ezt követően töltsd üvegekbe a szörpödet, és zárd le a tetejüket. Most már csak egy lépés van hátra: irány a dunszt, azaz bugyoláld be a forró üvegeket, és tedd őket félre 1 napig! Ez a nyírfacukorral készített szörp hígabb lesz, mint az, amit cukorral készítenek, de cserébe az íze kárpótolni fog! Sokkal jobban kiérezni a bodzát, és persze, bűntudat nélkül ihatsz belőle bármennyit!

Még több házi készítésű szörp!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top