Sport szelet, túró rudi bonbon, mini sajttorták: készíts sütit sütés nélkül!

Belső Olga | 2021. Március 24.
Ha valamiért nem szeretsz sütni, de azért a jó kis házi édességet nem veted meg, készítsd el ezeket! Házi sport szelet, túró rudi golyó és mini kókuszos sajttortácskák. Nem fogsz csalódni.

A sütés nélkül készíthető édességek népszerűsége töretlen, különösen azoké, amelyek valóban süteményre hasonlítanak. A különböző pohárkrémeket éppen ezért nem venném most ide, mert nincs az az ember, aki beküldene az iskolába 32 pohárkrémet egy hirtelen jött osztálybuli vagy szülinap alkalmából. Nem mintha az ilyesmitől mostanában tartani kellene, de hát a süti, főleg, ami egyszerűen elkészíthető, mindig jól jön otthon.

Sokat töprengtem azon, hogy miért is olyan nagy kaland megsütni egy süteményt, és miért próbáljuk ezt elkerülni, amikor a sütés nélkül készülőket meg általában hűteni kell hosszú órákig, hát az sem jobb. Végül két okot találtam: olyan nincs, hogy a hűtőben túlhűl a sütemény, ellenben a sütőben képes megégni, és ezzel párhuzamosan rosszá, minősített esetben pedig akár ehetetlenné válni. A másik ok pedig az, hogy a sütésnek van egy fel-, és egy lefelé ívelő stádiuma: vagyis nem elég, hogy meg kell várni, amíg megsül, de még kihűlés közben is tűkön ülhetünk. Mekkora kitolás már: van sütink, nincs elzárva, mégsem ehetjük.

Szóval, készítsünk sütés nélkül édességet, jó lesz! A legnépszerűbb ilyen édesség a sport szelet, és nem véletlenül. Elmondom, mitől lesz igazán jó: a vajtól és a gigantikus mennyiségű rumaromától. Nem kell túlgondolni, készítettem én már Captain Morgan rumból is, nem lett finomabb, sőt! Ezt a sütit éppen azért szeretjük, mert annyira hamisítatlanul retró, még emlékszünk rá, amikor sátoros ünnepek alkalmával Sport szelet volt a desszert az iskolai menzán és az a gyerek volt a legmenőbb, aki a legtovább tudta tartogatni a nyelvén anélkül, hogy lenyelte volna.

Szintén régi, magyar klasszikus házi utánlövése a túró rudi golyó. Hogy mi a baj a bolti túró rudival, és miért kell otthon megcsinálni inkább, sosem fogom megérteni, mégis csinálom rendszeresen. Talán azért, mert ha nincs csomagolás, akkor nem olyan feltűnő, hogy milyen hatalmas mennyiségű édességet tüntettek el már megint a gyerekeim az arcuk mögé, meg hát a házi süti az mindig más. 

Végül pedig egy olyan sütés nélkül készülő édesség, aminek nincsen ipari megfelelője, mondjuk magyar sem, úgyhogy erősen törnöm kellett a fejem a nevén, hívjuk hát mini kókuszos sajttortának. Szintén nem nagy kaland elkészíteni, bár hűteni kell, de hát így megy ez a sütés nélküli édességeknél: valamit valamiért.

Sport szelet

Házi sport szelet. Egyszerű és mindenki szereti (A szerző fotója)

Hozzávalók

A borításhoz

Elkészítés

  1. Meglangyosítjuk a tejet és belekeverjük a cukrot, hogy jól feloldódjon. Felolvasztjuk a mikróban a vajat.
  2. Beletesszük egy tálba a kekszmorzsát, belekeverjük a kakaóport, majd belekeverjük a többi hozzávalót is.
  3. Kibélelünk egy sütőtepsit sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a masszát. A tepsi mérete kb. 20×30 centi legyen, de ha nem akkora, az sem baj, legfeljebb magasabb vagy laposabb lesz a süti. Lényeg, hogy a massza tetejét szépen elegyengessük, ehhez használhatunk valami eszközt is, mondjuk egy pohár alját.
  4. Most jön a csoki: gőz felett megolvasztjuk és keverünk hozzá két evőkanál olajat is, különben nem lehet vágni, eltörik. Amikor szépen megolvadt, akkor ráöntjük a masszára és nem kenjük, hanem a tepsi forgatásával tessékeljük a szélek felé, hagyjuk, hogy magától odacsorogjon mindenhová.

Amikor elégedettek vagyunk a művünkkel, betesszük az egészet a hűtőbe és hagyjuk kidermedni, majd kiemeljük a tepsiből a papírral együtt és szeleteljük.

Mini kókuszos sajttorták (12 db)

A tetejére kerülhet gyümölcs, de egyáltalán nem muszáj. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a kekszalapot készítjük el: a kekszet beleszórjuk egy késes vágóba, hozzáöntjük az olvasztott vajat és addig pörgetjük, míg jó, morzsás állaga nem lesz.
  2. Ezt belenyomkodjuk a muffinforma mélyedéseibe tett kapszlikba, szépen, egyenletesen elosztva.
  3. Most felmelegítjük egy serpenyőben a kókusztejet és feloldjuk benne a zselatint (ha lapzselatinnal dolgozunk, akkor előre be kell áztatni vízbe). Hagyjuk kihűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük.
  4. A mascarponéba belekeverjük a cukrot, a kókuszreszeléket és a zselatinnal elkevert, kihűlt kókusztejet, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is, majd eloszlatjuk a kekszalap tetején a kapszlikban. Lecsapkodjuk a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.

A tetejére tehetsz gyümölcsöt, de egyáltalán nem muszáj.

Túró rudi golyó

Túró rudi golyó. Van vele munka, de megéri. (A szerző fotója)

Hozzávalók

A mártáshoz

Elkészítés

  1. A túrót, a cukrot, a citrom héját és pár csepp levét összeturmixoljuk egy botmixerrel, majd belekeverjük a kekszmorzsát.
  2. Vizes kézzel golyókat formálunk belőle, ha akarod, meg is töltheted kemény lekvárral vagy gyümölccsel. Betesszük a mélyhűtőbe, kidermedni.
  3. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az olajat is. Mikróban nem jó, mert nem lesz elég folyós. A jól kifagyott golyókat villára szúrjuk és belemártjuk a csokiba, majd rácson hagyjuk lecsepegni, megkötni.

A receptben szereplő csokimennyiség nem elég az összes golyóra, én nagyjából a harmadukra csak csíkokat húztam a maradék csokiból. Így még finomabb lett, mert nem uralkodik annyira az íze és hagyja érvényesülni a túrókrémet.

Nyugodtan fogd be a gyerekeket is, biztos, hogy nem fogják megégetni magukat a forró tepsivel.

Már húsvétra keresel receptet?

Exit mobile version