Ki mondta, hogy órákat kell a konyhában robotolni ahhoz, hogy igazán finom desszertet tehess az asztalra?! Ezek a receptek alig fél órát kérnek az életedből, cserébe pedig isteni leveles tésztás édességeket kapsz!
Almás-pudingos leveles tészta
Mi lehet finomabb egy almás sütinél? Az almás-pudingos leveles tészta! A fanyarkás alma és az édes vaníliapuding együtt verhetetlen párost alkotnak.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 15 dkg alma
- 2-3 evőkanál kristálycukor
- fahéj
- néhány csepp citrom
- 25 dkg babapiskóta
- 1 db tojás
A pudinghoz:
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 4 evőkanál cukor
Elkészítés:
Fogj egy tálat, reszeld le az almákat, szórd rá a cukrot és a fahéjat, csepegtess rá citromot, majd hagyd egy kicsit állni.
Közben főzd meg a pudingot: 1 pohárnyi tej kivételével tedd fel a tejet melegedni, keverd el a pudingport a cukorral és egy kevés hideg tejjel, majd öntsd hozzá a meleg tejhez és folyamatos kevergetés közben főzd készre. Vágd ketté a leveles tésztát, és hajtogasd ki akkorára, amekkora a tepsid, majd helyezd bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Arra ügyelj, hogy hagyj rá a tésztára, azaz legyen egy kis pereme.
Ezután rakd a tésztára egymás mellé a babapiskótákat olyan szorosan, ahogy csak tudod. Most jöhet az alma, rá a puding, amit igyekezz egyenletesen elsimítani. A tészta másik felét is hajtogasd ki, szurkáld meg villával a tetejét, tedd rá a pudingos rétegre, és kend le felvert tojással. Körülbelül 30 percig süsd 190 fokon, előmelegített sütőben, amíg szép világosbarna színt nem kap. Ha kihűlt, már szeletelheted is!
Vaníliás koszorú
A vaníliás koszorú igazi húsvéti süti, ami az asztal dísze is lehet. Mutatós, finom, ünnepi, és ami a legjobb: nem kell sok időt rászánnod, ha bolti leveles tésztából készíted.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 25 dkg aszalt sárgabarack
- 1 db tojás
A pudinghoz:
- 1/2 l tej
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 3 evőkanál cukor
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
Főzd meg a vaníliás pudingot: tedd fel a tejet melegedni, közben kevés hideg tejjel és a cukorral keverd el a port, majd öntsd hozzá a többi tejhez. Folyamatosan kevergesd, amíg meg nem fő. Ez után vágd apró kockákra az aszalt sárgabarackot, és add a pudinghoz.
A levelest tésztát tedd sütőpapírra, hajtogasd szét, és öntsd rá a pudingot, amit egyenletesen kenj rajta szét. Óvatosan, a sütőpapír segítségével tekerd fel a tésztát, a végeit zárd össze, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hajlítsd kör alakúra.
Kend meg a tésztádat felvert tojással, vagdosd be a széleit egy késsel, és előmelegített sütőbe 190 fokon süsd meg. Ehhez körülbelül 30-40 percre lesz szükség. Amíg sül, készítsd el a mázat (opcionális): keverd ki a cukrot és a citromlevet, majd, ha kész a süti, és már nem forró, de még meleg, öntsd rá a citromos mázat. Hagyd megdermedni, és szeletelheted!
Mascarponés sütemény
A krémes finomságok jolly jokere a mascarponés süti. Pikk-pakk elkészülhetsz vele, az eredmény pedig egy ellenállhatatlanul krémes és lágy desszert lesz.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 12 dkg krémsajt
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg fagyasztott szeder
- 1 db tojássárgája
- 3 evőkanál porcukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A leveles tésztát vágd ketté, és az egyik felét hajtogasd ki, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kend meg a felvert tojással. Ez után egy villával szurkáld meg a tésztát, és tedd be 10 percre 180 fokra a sütőbe – egyelőre nem készre kell sütnöd, így elegendő a 10 perc.
Készítsd el a krémet: a mascarponét, a tojássárgáját, a cukrot, a szedret és a krémsajtot keverd el, majd ha már kihűlt a tészta, öntsd rá és simítsd el. Vágd apró darabokra a csokit, szórd rá a tetejére, majd fedd le a tetejét a tészta másik felével, kend meg tojással, ezt is szurkáld meg villával, és tedd vissza az egészet a sütőbe. Süsd 20 percig – vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje –, és ha kihűlt, szeletelheted!