Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy valaki megvesz egy szakács- vagy cukrászkönyvet és a benne található összes receptet elkészíti, elsőtől az utolsóig. Letenovics-Nagy Anett viszont már a harmadik ilyen projektjét csinálja végig hobbiból, saját maga szórakoztatására. Az eredményt pedig, de legalábbis a süti-csodákról készült fotókat az Instagram-oldalán mutatja meg.
Aki látta a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmet, már sejti, miről van szó: Julie végig főzi Julia Child szakácskönyvének receptjeit, a tapasztalatairól pedig blogot vezet. Anett legalább százszor megnézte ezt a filmet, és ennek hatására vágott bele a saját kihívásába. Ha még emlékszünk: Julia Child nem igazán volt elragadtatva az ötlettől, sőt, egészen ellenségesen viselkedett Julie-val, ezzel szemben Anett mindhárom projektje alapjául szolgáló cukrászkönyv szerzője kifejezetten örült. Lássuk be: mégiscsak elismerés, hogy valaki éppen az ő munkáját választja ki, és tesz bele ennyi időt, energiát, alapanyagot – hiszen a tortasütés egyáltalán nem kis feladat.
Az első ilyen projektet 2018-ban kezdte Anett, ez Edd Kimber könyve volt, a Patisserie Made Simple. Ebben 71 sütemény szerepel a francia cukrászat remekei közül, de úgy, hogy bizonyos gyakorlattal egy hétköznapi ember is el tudja őket készíteni, nem kell feltétlenül profi cukrásznak lenni. A 71 receptet mintegy hét hónap alatt sikerült elkészíteni, lazán együttműködve egy barátnőjével, akivel mindketten, ad hoc módon azt sütötték meg a könyvből, amihez éppen kedvük támadt és kicserélték a tapasztalataikat. Ez munka és család mellett egészen őrült tempónak számít, ki is maradt utána egy év, bár nemcsak ezért, hanem mert nem is talált Anett olyan cukrászkönyvet, amiben az összes recept tetszett volna, vagy legalábbis a nagy többség.
Kezdetben a csokoládé
Habár a tökéletes süteményeket nézve ez nem derül ki, Letenovics-Nagy Anett nem cukrász. Közgazdászként végzett a Corvinus Egyetemen, jelenleg pedig nemzetközi területen dolgozik, és két kislány anyukája. A csokoládé iránt viszont már az egyetem alatt elkezdett érdeklődni, akkoriban volt nagy divat töltött bonbonokat készíteni. Ha valaki próbálta már az ilyesmit, hát, maradjunk abban, hogy amilyen simulékonynak néz ki a csoki, olyan könnyen át is veri az embert, vagyis alapos tudás és gyakorlat kell hozzá, hogy az eredmény tényleg olyan legyen, amilyet elképzelünk, nem pedig olyan, mint azok a vicces fotópárok az elképzelt sütiről és a valóságról.
A második projektbe már sokkal átgondoltabban vágott bele Anett. Ez tavaly történt és az Egy csipet torta cukrászműhely alapítójának, Horváth Alexandrának a Hangulatfüggő című cukrászkönyvét sütötték végig a barátnőjével külön-külön – de ezúttal már összehangoltan. Heti kettő sütemény tempóban haladtak, mindig ugyanazt sütötték meg és egyszerre posztolták az Instagramon.
30 hét alatt ennek is a végére értek, és akkor jött Ötvös Zsuzsanna Régi receptek, mai desszertek című könyve. Zsuzsával már régi ismerősök voltak és az első könyve után meg is ígérte neki Anett, hogy ha lesz következő, akkor megsüti belőle az összes sütit. Most éppen ennek a projektnek tart a közepén, és most már követői is vannak: minden hétfőn kiteszi az Instagramra, hogy mit süt meg az aktuális héten és lehet hozzá csatlakozni. Ötvös Zsuzsa pedig minden hétvégén készít egy montázst az így közzétett sütifotókból, így lesz a tortasütés közösségi élmény.
A szép torta csak recept és elhatározás kérdése? Nem igazán
Anett tehát éveken keresztül könyvekből képezte magát, és ehhez elég jól jött a nyelvtudás, mivel egy csomó jó és érdekes cukrászkönyvet sem magyarul, sem angolul nem adnak ki. Sebaj, németül, spanyolul, olaszul és franciául is simán megbirkózik ezekkel a szövegekkel. Oké, franciául például nem tudna beszélgetni a repülőgép-szerelésről, tortát sütni azonban minden további nélkül képes.
Az autodidakta képzés mellett, amikor már a kisebb lánya is kinőtt a pelenkából, Anett elvégzett egy OKJ-s cukrásztanfolyamot, végül is ki tudja, mire lesz egyszer jó a megszerzett papír? Ez a tanfolyam annak idején fél évig tartott és igen keveset adott, leginkább száz évvel ezelőtti, soha nem kóstolt, de még csak nem is látott sütemények anyagösszetételét kellett megtanulni, vagyis eléggé messze állt attól a korszerű francia cukrászmesterségtől, ami Anettet érdekelte.
Mák-mangó-citrom mousse torta (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Ruby csokoládés bonbon pezsgős eperkrémmel töltve (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Áfonyás joghurt mousse torta (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Choux au craquelin (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Karamellás krémmel töltött répatorta habcsók répákkal (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Pisztáciás-epres tarte (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Epres-bodzás pavlova (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Mangós millefeuille (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Sablé breton alapon szőkecsokoládés krém és sárgabarack (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Isler (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Puncstorta (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Lúdláb torta (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Pekándiós és mangós tarte (Fotó: Letenovics-Nagy Anett)
Nem baj, a könyvekhez mindig vissza lehet térni, ha valaki tanulni akar, és
Anett ezeket a cukrászkönyveket úgy olvassa, mint mások egy regényt: az első betűtől az utolsóig.
Gyűlik is otthon a szakirodalom gyors tempóban, egyszer konkrétan leszakadt alattuk a polc, úgyhogy ipari polcrendszert kellett végül csináltatni Anett cukrászkönyveinek.
A szakirodalomból, és persze a gyakorlatból is nagyon sokat lehet tanulni, ám Anett semmit nem bíz a véletlenre. A közgazdász agya folyamatosan dolgozik, ráadásul borzasztóan maximalista, ezért, mielőtt bármit is csinálna, napokig gondolkozik, jár az agya a süteményen, hogy mi, hogyan lesz a legjobb. A legutóbbi, Eszterházy-torta tetején is napokig töprengett, számba vette az összes lehetséges kimenetelt: mi van, ha nem köt meg a csoki és lefolyik? Vagy ha túl gyorsan megköt és nem marad idő belehúzni a jellegzetes csíkokat?
Éppen emiatt a sok töprengés miatt lehet az, hogy a kudarcok viszont általában elkerülik. Igaz, egy maximalistától minősített udvariatlanság lenne megkérdezni, hogy mi volt a legnagyobb bénázása, de Anett magától is rátért: a macaron hatalmas kihívás volt. Kétszer sem sikerült, mire harmadszor végre igen, de hamar megegyeztünk abban, hogy a macaron olyan, mint a macska, autonóm lény, önálló életet él, azt csinál, amit akar, teljesen függetlenül a gazdájától, szóval ez valójában nem is számít kudarcnak.
A tartok viszont nagy kedvencei, már legalább tízféle receptet kipróbált, mert a tökéletest keresi, sőt, amikor megtalálta, még tovább próbálkozott újabb receptekkel, puszta kíváncsiságból. Én pedig arra voltam kíváncsi, hogy ki eszi meg ezt a rengeteg süteményt? Anett ugyebár vigyáz az alakjára, bár borzasztóan édesszájú, de önuralmat gyakorol. A férje nem szereti igazán az édességet és a kisebb lányuk sem, úgyhogy végeredményben jó élet Letenovics-Nagyék szomszédainak és kollégáinak lenni.
Na de hát a hobbi, az hobbi, ahol a cselekvés a fontos, nem az eredmény. Na jó, az eredmény is, de a tortasütés még inkább. Ráadásul ez is viharos sebességgel fejlődik, gyakorlatilag lehetetlen lépést tartani, mindig vannak új eszközök és technikák, amik motiválják az embert. És persze ezzel kapcsolatban vásárlások; de jó is az, amikor érkezik a futár és hoz valami új cukrászkelléket! Igaz, ezek a beszerzések nem mindig egészen racionálisak, mert nem biztos, hogy szükség van egy nyolcadik tortatálra – főleg, hogy Anett nem is használ a fotózáshoz tortatálat, mivel túl nagy helyre lenne szükség hozzá. A textilekkel szárított virágokkal és egyéb fotózási kellékekkel is tele van már egy egész szekrény, de annyira azért nem lehet tele, hogy ne akadjon még egy kis hely az újaknak. Ismerős? Hogy ne lenne az!
És ha már ilyen szép témáról beszélgettünk, természetesen megkérdeztem azt is, hogy milyen édességet szeret a legjobban elkészíteni, a válasz pedig: a mousse desszerteket. Nincs is annál izgalmasabb, mint amikor különböző ízek és textúrák váltják egymást, a ropogós, a puha, a zselé és a krém egymásra simul; a legjobb játék ezeket elkészíteni.
Ha kedvet kaptál, hogy egy-egy édességet elkészíts Anettel szinkronban, itt nézheted meg, hogy mi a heti aktuális süti.
Ha kedvet kaptál a sütéshez
- Mindenki choux-t süt, süssél te is choux-t!
- Hájas sütemény: a leveles-vajas és a kelt tészta szerelemgyereke
- Marcipános-karamellás rugelach