nlc.hu
Gasztro

Legfinomabb kakaspörkölt recept

7 tanács, hogy jól sikerüljön a kakaspörkölt

Ízekben gazdag, tartalmas és nagyon finom – ez az igazi kakaspörkölt titka, és most elmondjuk, hogyan készítheted el!

A kakashús más, mint a tyúkhús: az íze erőteljesebb, gazdagabb, és több időt is igényel. Habár már az ókor óta fogyasztjuk, az utóbbi évtizedekben valahogy feledésbe merült, pedig kifejezetten ízletes ételeket készíthetünk belőle. Mutatjuk, hogyan készíthetsz olyan kakaspörköltet, mint a profik!

Jó minőségű húst használj!

A legjobb, ha kakashúst közvetlen a gazdálkodótól veszel. Az, amit a szupermarketekben látsz, rendszerint egy tisztességes kakas felével felérő madár. Plusz érv a háztáji mellett:  ha közvetlenül attól vásárolsz, aki gondozta, etette az állatot, jó eséllyel kukoricán nőtt fel.

Hagyj időt a főzésre!

Amíg a csirkepaprikás rövid idő alatt megvan, addig a kakashúsra időt kell szánnod. Persze, a kakaspörkölt előkészítése egyszerű, csupán a főzési időre kell többet hagynod annál, mint azt eddig megszoktad. Ahhoz, hogy a kakashús jól átfőjön, körülbelül 3 órára van szükség.

Alacsony lángon főzd!

Ahogy írtuk: a kakasnak időre van szüksége, de semmiképp sem magas, de még csak nem is közepes lángon. Az ideális a kis láng, mert ahhoz, hogy a kakaspörkölt igazán sűrű és ízekben gazdag legyen, nem szabad túlzásokba esni.

Só, bors, paprika

A jó kakashúst nem kell agyonfűszerezni – pont úgy, ahogy a kakashere pörköltet sem –, ugyanis már magában is ízletes, és pont elegendő hozzá a só, a bors, a paprika, valamint a vöröshagyma. Ha fokhagymafanatikus vagy, azt is tehetsz bele 2-3 gerezddel.

Plusz fűszerek a kakaspörköltbe

Ha az alapfűszereken kívül mégis ízesítenéd még valami mással is az ételt, a zsálya, a babérlevél és a kakukkfű jól passzol a kakashúshoz.

Olaj helyett zsír

A kakaspörkölt akkor lesz igazán finom, ha a főzés során nem olajat, hanem zsírt használsz. Ha van rá lehetőséged, a zsírból is a mangalicáét válaszd – éppen úgy, ahogy a sertéspörkölthöz is.

Vörösbor

A vörösbor nagyon jól illik a kakashús ízéhez, hiszen a testesebb borok kihozzák az aromáját. Az alkohol a főzés közben elpárolog, de az íze tovább gazdagítja a kakashúst.

Kakaspörkölt recept

A kakaspörkölthöz idő kell, de megéri! (Fotó: Getty Images)

Kakaspörkölt, ahogy a nagy könyvben meg van írva

A hamisítatlan kakaspörkölt nem igényel különösebb felhajtást, ellenben annál több időt. De most, a home office alatt bőven ráér főni hétköznap és hétvégén is. Ha egészben árulják a kakast, megkérheted a hentest, hogy szedje szét neked.

Hozzávalók:

  • kakashús
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

Vágd fel a vöröshagymát apróra, a húst pedig kockákra. Egy lábasban olvaszd fel a mangalicazsírt, dinszteld üvegesre a hagymát, és szórj rá pirospaprikát. Ez után jöhet a kakashús, amit kevergess addig, amíg kicsit meg nem pirul.

Ezt követően add hozzá a kockákra vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, sózd, borsozd, mehet bele a zúzott fokhagyma, majd önts hozzá 2-3 dl vizet. Kis lángon főzd, majd körülbelül 1,5 óra elteltével öntsd hozzá a 2 dl bort, és hagyd tovább főni. Folyamatosan kóstold, és ha szükségét érzed, fűszerezz utána. Nokedlivel, tésztával vagy petrezselymes burgonyával tálald!

Nem volt elég? Tessék, még több magyaros étel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top