Sokkal fájdalmasabb lesz a nyár a budapesti vendéglátósoknak, mint amilyen a február–március volt, mondta az InfoRádiónak Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakember. Bár ők állományban tartották több mint száz kollégájukat, házhoz szállítással, termékfejlesztéssel vészelték át a karantént, a budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt – fogalmazott. Akinek tehát nem volt elegendő tartaléka, esetleg – velük ellentétben – nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz, és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni, hiszen abszolút nincsenek felvehető kollégák a piacon. Közben a forgalom teljesen hektikus, ami alapvetően a teraszokra korlátozódik, ami viszont nagyon időjárásfüggő.
Az azért jó hír, hogy kiderült: nagyon hiányoznak az éttermek a budapestieknek, most tudják igazán értékelni őket. Ugyanakkor sok kockázattal kell még farkasszemet néznie a budapesti éttermeseknek, hiszen hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég – ha különböző időszakokra is –, de a Balatonra vagy külföldre fog látogatni, így odalesznek a „jól működő hétvégék”. Zsidai szerint a következő hónapok egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek, hiszen amíg a turizmus nem nyílik meg – amire legkorábban nyár végén, ősszel számít a szakember –, addig a mostani forgalom is mérséklődni fog Budapesten. Ráadásul kifutnak a járulékkedvezmények és a többi támogatás is elfogy majd. Hangsúlyozta: ez kifejezetten budapesti jelenség, vidéken „nem lát problémát”.
További cikkek a témában
- A túlélésért küzdenek a vendéglátósok
- Mérnöknek lenni menő, a betanított munkást keresik – Álláskeresési lehetőségek 2021 tavaszán