nlc.hu
Aktuális

Nagy bajban a vendéglátósok

A túlélésért küzdenek a vendéglátósok

A 2020-as évet a vendéglátás fekete évének is lehetne nevezni.
étterem

A koronavírus-járvány miatt nagyon nagy a baj a vendéglátásban. Egységes megoldás nincs, mindenki úgy próbál túlélni, ahogy a lehetőségei engedik.

Augusztusban fejeztük be, és azóta gyakorlatilag nem találtam semmi olyan munkahelyet, ami megfelelő lett volna. Nagyon magunkra lettünk hagyva, mi vendéglátósok” – nyilatkozta a Fókuszban a több, mint 30 éve vendéglátózó Sarkadi Csaba. Vezetett pubot, éttermet, legutóbb felszolgálóként dolgozott. “Nagyon sokan beálltak futárkodni, ami nagy visszalépés, de dolgozni muszáj, mert különben szó szerint éhen halnak a vendéglátósok” – jegyezte meg.

A riportban megszólaló szakács végzettségű Kiss Karolát és a 28 éves felszolgálót, Stengl Brigittát is telefonon küldte el a főnöke. Mindketten márciusban dolgoztak utoljára a vendéglátásban. Egyiküknek sincs tartaléka. Brigitta jelenleg eladó egy pékségben, Karola pedig ismét munkát keres, eddig egy gyárban dolgozott 3 műszakban.

A Fókusz riportja szerint a 2020-as évet a vendéglátás fekete évének is lehetne nevezni: a koronavírus-járvány előtt mintegy 150 ezren dolgoztak ebben a szakmában, az első hullámban azonban körülbelül 30 ezren lettek munkanélküliek. Nagyjából ugyanennyien vesztették el a munkájukat a másodikban is.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balázs Attila 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top