nlc.hu
Gasztro

Egyre kevesebb a koronavírus-fertőzött

Koronavírus: csökken a fertőzöttek és a halálesetek száma Magyarországon

Átléptük az ötmillió beoltottat is, az ország kicsit fellélegezhet. Mindeközben Koszovóból és Montenegróból nem jelentettek a Covid-19 miatti halálesetet.

Az MTI közölte a kormányzati koronavírus portálra hivatkozva, hogy meghalt 44, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kiemelték, hogy eddig 5 005 682 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 000 989-en már a második adag vakcinát is megkapták. Az ötmillió oltottat egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szombat délután. 

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A kormányzati portálon azt írták: 802 088-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 519-re, a gyógyultaké 668 820-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 103 749-re csökkent. Kórházban 1399 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 14 220-an vannak, a mintavételek száma 5 734 447-re nőtt. Az ötmillió oltott rengeteg változást, lazítást hoz az életünkbe. Többek között: 

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlik a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettséget;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett csak a védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
  • a 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Az MTI egy másik közleményben megjegyezte, hogy nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek Koszovóban és Montenegróban az utóbbi 24 órában, amire hónapok óta nem volt példa.

Indul a nyitás: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top