A koronavírus-járvány nagyon súlyosan érintette a vendéglátósokat, számos helynek be kellett zárnia, mert nem bírta tovább finanszírozni a korlátozások miatti bevételkiesést. Ahogy enyhül a járvány, egyre több országban enyhítettek az intézkedéseken, amit alig vártak már a vendéglátósok.
Angliában hétfőtől a belső helyiségeiket is kinyithatták az éttermek, pubok és bárok, amelyek eddig csak a teraszokon vagy a kerthelyiségekben fogadhatták a vendégeket. Így a vendéglátósok is talpra állhatnak, bár ez minden bizonnyal hosszú folyamat lesz.
Egy pénzügyi vállalat, a Company Debt kiszámolta, mennyi sört kellene fogyasztania minden egyes angolnak, hogy a pubok visszanyerjék a járvány előtti anyagi helyzetüket. Becslésük szerint az iparág 25,66 milliárd fontot veszített a járvány miatt, ezt kellene bepótolni.
Ehhez fejenként 124 pint sört kellene pluszban meginnia mind az 52 millió angol felnőttnek ebben az évben.
Persze nem csak sörrel lehet támogatni a vendéglátós szektort. Ha minden egyes angol felnőtt megeszik 976 zacskó csipszet vagy megiszik 122 pohár port, esetleg elfogyaszt 40 éttermi vacsorát idén, akkor a vendéglátósok helyzete rendeződne.
Persze a fentiek kombinációja is ugyanolyan jó, a lényeg, hogy fejenként 493 fontot (200 ezer forint) kellene ebben az évben pluszban költeni a vendéglátóhelyeken.
(Kiemelt kép: Pexels/Daniel Reche)
Nehéz helyzetben a vendéglátósok:
- Pont a terasznyitás előtt pár nappal záratták be egy évre a balotaszállásiak imádott kocsmáját
- Megítélték nekik a bértámogatást, de a teljes összeg köztartozásra ment – egy budapesti vendéglátós elkeserítő beszámolója