nlc.hu
Aktuális

Köztartozásra utalták a vendéglátóhely bértámogatását

Megítélték nekik a bértámogatást, de a teljes összeg köztartozásra ment – egy budapesti vendéglátós elkeserítő beszámolója

Hiába kapott bértámogatást az újpesti Megyeri Csárda, a teljes összeget a járvány miatti nehéz időkben összegyűlt köztartozásukra írták jóvá.
Étterem

Elszomorító bejegyzést tett közzé egy újpesti vendéglátós arról, hogyan kerültek a tönk szélére a szakmabeli vállalkozások, és hogyan működik a szektornak nyújtott állami bértámogatás.

Lepsis Dániel, a Váci úton található Megyeri Csárda üzemeltetője azt írta, a hely fő bevétele évek óta a turizmusból származott, de tavaly március óta ez a bevételi forrás megszűnt. Átálltak házhozszállításra, de ez csak a tervezett bevétel 25-30 százalékát tudta hozni, novemberre minden tartalékuk elfogyott.

Ezért nagyon megörült, amikor a kormány bejelentette, hogy bértámogatást kapnak, a nettó bér 50 százalékát kifizetik nekik. Rengeteg papír benyújtása után szembesült azzal, hogy nullás igazolás is kell az NAV-tól, hogy nincs adótartozása.

Mivel a vendéglátós a pandémia alatt kénytelen volt sorrendbe állítani a befizetéseit, az alapanyagvásárlás, a rezsi és a munkabér után jöttek az államnak fizetendő összegek, amivel megcsúszott. Így esélye sem volt, hogy nullás igazolást adjanak neki.

Viszont később kapott egy jó hírt, hogy mégsem kell a NAV-tól a nullás igazolás, így aztán meg is ítélték neki a bértámogatást. Ám a pénz egy újabb adag papír benyújtása és több heti várakozás után sem érkezett meg hozzá. Aztán megkapta az értesítést: a bértámogatás teljes összegét a fennálló köztartozására utalták át.

„Ebben a helyzetben felháborítónak tartom ezt az eljárást. Világ életemben jogkövető voltam, ha volt is tartozásom mindig kiegyenlítettem. de jelen helyzetben sajnos valóban felgyülemlett a tartozás. De innentől ne hívja senki bértámogatásnak”

– fogalmazott Lepsis Dániel.

Azt is írta, hogy még működnek, de nem tudja, meddig bírják, ha megkapja a babaváró hitelt, azzal tud időt nyerni. Ő nem fog kinyitni, a korlátozásokat nem akarja megszegni. Nem kéri senkitől, hogy utaljon nekik pénzt, csak azt, hogy rendeljenek tőlük, hogy legyen forgalmuk, és életben maradjanak.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels)

Besokalltak a vendéglátósok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top