Olyan nincs, hogy ne legyen otthon legalább egy darabka parmezán sajt – legalábbis az olyan háztartásokban, ahol az olasz konyhát kedvelik a családtagok, biztos megtalálható a hűtőben a parmezán. Most három olyan könnyű, nyári salátát hoztunk, melyekhez a teljes ízélmény érdekében bőven kell használni az isteni parmezánból.
Cukkinisaláta parmezánnal és fenyőmaggal
Ez a nyers cukkinisaláta akármilyen elegáns vendégségben éppúgy megállja a helyét, mint a kötetlen, baráti sütögetés mellett.
Hozzávalók:
- ⅓ bögre extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál frimm citromlé
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál frissen őrölt bors
- ¼ teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kg cukkini
- ½ bögre friss bazsalikom
- ¼ bögre pirított fenyőmag
- 10 dkg szárított paradicsom
- parmezán
Elkészítése:
Összekeverjük az olívaolajat a citromlével, sóval, borssal és a pirospaprikával. A cukkiniket egy zöldséghámozó segítségével felkarikázzuk, így lesznek csodálatosan vékony szeletek a salátában. A felszeletelt cukkinihez adjunk friss, apróra vágott bazsalikomot, a pirított fenyőmagot és a felkockázott szárított paradicsomot, majd összekeverjük a fűszeres olívaolajjal az egészet. Sózzuk, borsozzuk, majd reszelünk rá bőkezűen a parmezánból.
Citromos, epres rukkola
A rukkola markáns íze izgalmas az eperrel és citromlével együtt, sült húsok mellé tökéletes köret egy könnyű nyári vacsorának.
Hozzávalók:
- ½ bögre aprított dió
- 3 bögre rukkola
- 2 bögre kockázott eper
- ½ bögre parmezán felcsíkozva vagy reszelve
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 2 evőkanál balzsamecet
- só
Elkészítés:
Egy kis serpenyőben megpirítjuk a diót, majd amikor kihűlt, egy salátás tálban a rukkolával összekeverjük. Ehhez adjuk hozzá az apróra vágott epret, reszelt (vagy a zöldségvágó segítségével felcsíkozott) parmezán sajtot, sót és borsot. Az olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, és már tálalhatjuk is. Magában vagy köretként is csodálatos fogás.
Paradicsomsaláta parmezánnal
A paradicsomot leggyakrabban mozzarellával párosítják a salátákban, pedig a parmezánnal is jól kiegészítik egymást, főleg, ha megbolondítjuk egy kis dijoni mustárral is a salátánkat.
Hozzávalók:
- 2 bögre felkockázott paradicsom
- 1 bögre rukkola (vagy madársaláta)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- só, bors
- ¼ bögre reszelt vagy csíkozott parmezán
Elkészítése:
A megmosott paradicsomokat felkockázzuk és egy nagy salátás tálba helyezzük a rukkolával együtt. Egy kisebb tálban vagy befőttesüvegben kikeverjük (még jobb, ha összerázzuk) az olívaolajat a balzsamecettel, passzírozott fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal, majd az egészet ráöntjük a paradicsomos rukkolára és alaposan összeforgatjuk. A tetejére bőven szórunk a parmezánból, majd lefedve egy órát pihentetjük a hűtőben, mielőtt tálaljuk.
Készíts levest is!
- Krémes póréhagymaleves: gyors és finom vacsora
- A legízletesebb tárkonyos raguleves sertéshússal, nokedlivel
- 3 laktató leves, ami után már nem kell második