Különleges nyári saláták parmezánnal, ahogy még nem etted

Olga | 2021. Június 11.
Ha nyár, akkor jöhetnek a könnyű saláták, melyek mégis laktatók lesznek a parmezán sajttól.

Olyan nincs, hogy ne legyen otthon legalább egy darabka parmezán sajt – legalábbis az olyan háztartásokban, ahol az olasz konyhát kedvelik a családtagok, biztos megtalálható a hűtőben a parmezán. Most három olyan könnyű, nyári salátát hoztunk, melyekhez a teljes ízélmény érdekében bőven kell használni az isteni parmezánból.

Cukkinisaláta parmezánnal és fenyőmaggal

Ez a nyers cukkinisaláta akármilyen elegáns vendégségben éppúgy megállja a helyét, mint a kötetlen, baráti sütögetés mellett.

A fenyőmagtól és aszalt paradicsomtól ízbombává válik a saláta (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Összekeverjük az olívaolajat a citromlével, sóval, borssal és a pirospaprikával. A cukkiniket egy zöldséghámozó segítségével felkarikázzuk, így lesznek csodálatosan vékony szeletek a salátában. A felszeletelt cukkinihez adjunk friss, apróra vágott bazsalikomot, a pirított fenyőmagot és a felkockázott szárított paradicsomot, majd összekeverjük a fűszeres olívaolajjal az egészet. Sózzuk, borsozzuk, majd reszelünk rá bőkezűen a parmezánból.

Citromos, epres rukkola

A rukkola markáns íze izgalmas az eperrel és citromlével együtt, sült húsok mellé tökéletes köret egy könnyű nyári vacsorának.

Ezt a különleges salátát imádni fogod! (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy kis serpenyőben megpirítjuk a diót, majd amikor kihűlt, egy salátás tálban a rukkolával összekeverjük. Ehhez adjuk hozzá az apróra vágott epret, reszelt (vagy a zöldségvágó segítségével felcsíkozott) parmezán sajtot, sót és borsot. Az olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, és már tálalhatjuk is. Magában vagy köretként is csodálatos fogás.

Paradicsomsaláta parmezánnal

A paradicsomot leggyakrabban mozzarellával párosítják a salátákban, pedig a parmezánnal is jól kiegészítik egymást, főleg, ha megbolondítjuk egy kis dijoni mustárral is a salátánkat.

Rukkolával vagy madársalátával is jól párosítható a paradicsom (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

A megmosott paradicsomokat felkockázzuk és egy nagy salátás tálba helyezzük a rukkolával együtt. Egy kisebb tálban vagy befőttesüvegben kikeverjük (még jobb, ha összerázzuk) az olívaolajat a balzsamecettel, passzírozott fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal, majd az egészet ráöntjük a paradicsomos rukkolára és alaposan összeforgatjuk. A tetejére bőven szórunk a parmezánból, majd lefedve egy órát pihentetjük a hűtőben, mielőtt tálaljuk.

Források: 1, 2, 3

Készíts levest is!

Exit mobile version