nlc.hu
Gasztro

Málnás sütemény receptek

3 mennyei süteményrecept, ha imádod a málnát

A málnát csak úgy magában majszolni is csodás érzés, így sem lehet nagyon ráunni, főleg, ha csak szezonban fogyasztjuk, de persze az igazán édesszájúak nagyon finom süteményeket is készíthetnek ebből az aprócska gyümölcsből. Mutatunk is három receptet, az egyikhez még sütőre se lesz szükség.

Sokak szerint fagyasztott málnát használni égbekiáltó bűn, csak a friss gyümölcs az igazi. Ebben persze lehet is valami, de szerencsére nyáron elején szezonja van, amit érdemes is kihasználni. És megannyi módja van annak, hogyan lehet hasznosítani a konyhában: legyen belőle smoothie vagy egy hűsítő leves, esetleg fagyi? És mit szólnál egy kis szörphöz, hogy mg tovább élvezhesd az ízét? Vagy maradjunk inkább sütiknél, hiszen megannyi málnás desszert van, amit otthon is el lehet készíteni. Hoztunk is három példát.

Málnatorta

Málnás torta (Fotó: Profimedia)

Málnás sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók:

Az aljához:

  • 100 g Graham keksz 
  • 3 evőkanál sótlan vaj
  • egy csipetnyi só

A sajtkrémhez:

  • 225 g krémsajt
  • 210 g friss málna
  • 105 g porcukor
  • 125 ml tejszínhab 

Elkészítés:

Az összeaprított vagy ledarált kekszet keverjük össze a puhára olvadt vajjal és a sóval, majd béleljünk ki a keverékkel egy 15 cm-es tortaformát. Ügyeljünk arra, hogy valamilyen eszközzel – akár egy kanállal vagy egy mérőpohárral – nyomkodjuk oda jól az alapot a tortaforma széléhez.

Ha ez megvan, tegyük a hűtőbe. Ezután egy tálban keverjük össze a krémsajtot, a porcukrot és a málna nagyobbik részét, egy másik tálban pedig verjük kemény habbá a tejszínt, amit ezután hozzá lehet adni a krémsajtos keverékhez, és ezt követően beleszórhatjuk a maradék málnát. 

Következő lépésként vegyük ki a tortaformát a hűtőből, és a kekszes rétegen szépen, egyenletes oszlassuk el a krémsajtos keveréket. Miután lefedtük a tortát, tálalás előtt legalább 3 órára tegyük a hűtőbe, kivétel után pedig ízlés szerint díszítsük.

(via Happy Foods Tube)

Málnás-sajtkrémes brownie.

Málnás-sajtkrémes brownie (Fotó: Porfimedia)

Málnás-sajtkrémes brownie

Hozzávalók:

  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 200 g sótlan vaj, lágyítva
  • 400 g porcukor
  • 5 tojás
  • 110 g liszt
  • 400 g krémsajt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 120 g friss málna

Elkészítés:

Olvasszuk meg a csokoládét forró víz felett, majd tegyük félre, hogy kissé lehűljön. Ezen idő alatt keverjük össze a vajat és 250 g porcukrot, majd adjuk hozzá a három tojást. Ezután hozzáadhatjuk az olvasztott csokoládét, majd a lisztet. A keverék háromnegyedét beleöntjük a kibélelt tepsibe, ám mielőtt beraknánk a sütőbe, rá kell kenni még a felső réteget, amihez persze előbb össze kell keverni krémsajtot, a maradék cukrot, tojásokat és a vaníliakivonatot.

Most jön a trükk: miután rákerült az alapra, a krémsajtos rétegbe egy villa segítségével forgassuk bele a maradék csokoládés keveréket, ekkor kerül a málna is a sütemény tetejére. Ha kész vagyunk, tegyük be a brownie-t a 170 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.

(via Taste)

Málnás pite

Málnás pite (Fotó: Profimedia)

Málnás-barackos pite

Hozzávalók:

Az alap:

  • 2 csésze liszt, vagy 1¾ csésze liszt és ¼ csésze kukoricaliszt
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ¾ csésze vaj
  • ⅓ csésze jéghideg víz

A töltelék:

  • három közepes őszibarack meghámozva, vastag szeletekre vágva.
  • ¾ csésze málna
  • ⅓ csésze világos barna cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • ½ teáskanál citromhéj
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál tej vagy 1 evőkanál tojásfehérjéből vert hab
  • 1 evőkanál durva szemű cukor
  • ½ evőkanál hideg vaj, kockára vágva (nem kötelező)
  • 2 evőkanál baracklekvár vagy -dzsem

Elkészítés:

Az alaphoz való lisztet, cukrot, sót és vajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a jéghideg vizet, és addig keverjük, amíg a tészta nagyobb csomókat nem képez. Ezután lisztezzünk be egy deszkát, gyúrjuk át egy kicsit, majd jól csomagoljuk be fóliába, egy órára hagyjuk a hűvösön pihenni.

Míg a tészta pihen, egy közepes tálban keverjük össze a barna cukrot, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és a szerecsendiót, és adjuk hozzá a felszeletelt és meghámozott őszibarackot, hagyjuk állni a keveréket 20 percig, vagy amíg az őszibarack levet nem ereszt, és ezután óvatosan forgassa bele a málnát.

Ha letelt az egy óra, vegyük ki a tésztát a hűtőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten kissé megpuhuljon. Ha ez megtörtént, két sütőpapír közé rakva nyújtsuk ki koronggá, és ezt követően tegyük rá a szintén sütőpapírral fedett tepsire. Ezután kanalazzuk a tölteléket a tészta közepébe úgy, hogy a széleken néhány centimétert szabadon hagyunk, hiszen ezt vissza kell hajtani. Ha ezzel megvagyunk, kenjük le a behajtott széleket, és szórjuk meg a süteményt durva szemű cukorral, illetve ízlés szerint a töltelékre kerülhet pár vajkocka is.

A pitét a 90 fokra előmelegített sütőben körülbelül kb. 30-40 percig kell sütni, és miután kivettük, a töltelékre kenhetünk lekvárt is.

(via Marilena’s Kitchen)

Ha nincs málna, meggy is jó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top