A sertésdagadót jól ismerjük gyerekkorunk családi ünnepeiről, főleg a nagyinál fordult elő, hogy hagyományosan elkészítve – általában töltve – került az asztalra. Mostanában kicsit mostohább már a sora, mert a reform életmódban nem annyira használunk sertést, de azért olykor belefér, hogy egy jó sertésdagadó kerüljön a tányérunkra. Most három olyan receptet mutatunk, ami egyáltalán nem a hagyományos, magyaros utat követi.
Sertésdagadó mézes szószban
Hozzávalók:
- 0,5 kg sertésdagadó
- ¼ bögre méz
- 3 evőkanál tamari szósz vagy szójaszósz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 zöldhagyma
- só, bors
Elkészítése:
A sertésdagadót kis kockákra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben olaj nélkül, kavarás mellett tíz percig sütjük. Az aranybarnára sült húst kiszedjük a serpenyőből, a visszamaradt zsír nagy részét kiöntjük belőle. Ugyanebben a serpenyőben egy perc alatt összeforraljuk a mézet, tamari szószt és a préselt fokhagymát, hozzáadunk egy evőkanál szezámmagot egy percig kevergetjük, majd beleforgatjuk a húst. Felkarikázott zöldhagymával és szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Tejben sült sertésdagadó krumplival
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertésdagadó
- 750 ml tej
- 6 db babérlevél
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kg krumpli
- só, bors
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A sertésdagadót mindenhol sózzuk, borsozzuk, és beletesszük egy közepes méretű hőálló tálba, amiben meg fogjuk sütni. A sütőbe toljuk 40-50 percre, amíg ropogósra sül. Miután kivettük, levesszük a sütőt 150 fokra. A hús köré öntjük a tejet, a húst megtűzdeljük a babérlevélelekkel, fokhagymával, megszórjuk a paprikával, és még egyszer sózzuk-borsozzuk, így tesszük vissza a sütőbe további 45 percre. Az idő letelte után a vékonyra szeletelt krumplit a hús köré, a tejbe tesszük és még adunk nekik egy órát a sütőben. Tálaláskor pedig bezsebeljük a dicséreteket.
Chilis, narancslekváros sertésdagadó
Hozzávalók:
- 1 kg sertésdagadó
- 150 gramm narancslekvár
- 1 teáskanál chilipehely
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 db narancs leve
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A sertésdagadót sózzuk, borsozzuk és alufóliával letakarva sütjük 2 és fél órán keresztül. Miután megsült és kihűlt, felkockázzuk harapásnyi darabokra. A sütőben még további 30 percig sütjük a húst így feldarabolva. Egy lábosban összeforraljuk a narancslekvárt a szójaszósszal, narancslével és a chilipehellyel, amíg szirupos lesz, ebben keverjük el alaposan a sült, kockázott húst.