Könnyű borok nyári estékhez

nlc | 2021. Augusztus 02.
Egerről a legtöbbünknek a bikavér jut eszébe, teljesen jogosan. Viszont az egri borvidék megannyi könnyű bort is kínál a fülledt nyári hónapokban.

A történelmi városban és környékén már a XI. századtól foglalkoztak szőlőtermesztéssel. Köszönhető volt ez az egri püspökség megalapításának. Az ideköltőző szerzetesek, valamint a betelepült vallonok tették népszerűvé a francia szőlőtermesztést, ahogyan a hordóhasználatot is.

Évszázadokkal később, a török hódoltság alatt sem szűnt meg teljesen a borkészítés, mert bár a törökök nem fogyasztották a népszerű italt, a borkereskedelemben rejlő lehetőséget meglátták, éppen ezért az ültetvények nagy része ebben az időszakban is megmaradt. Azonban a korábban domináns fehérborok helyett kékszőlőfajták kezdték uralni az Egri borvidéket.

Fotó: Busák Attila

A szőlőhegyek többségének ma is használt neve a XVII. század végén és a XVIII. században alakult ki, de a legöregebb egri pincék is ebből az időszakból valók. Ezt nevezik az egri borgazdaság fénykorának is. A II. világháború viszontagságos évei után ma már újra a minőségi borkultúra a jellemző az Egri borvidékre. Fehérszőlőből: olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, leányka terem a szőlőföldeken, míg kékszőlőből: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, portugieser, kadarka és cabernet sauvignon. 

A borvidék

Az Egri borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik. Az elsőhöz tartozik: Eger, Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya. A másodikhoz tartozik: Aldebrő, Feldebrő, Tófalu és Verpelét.

Megannyi bortúrán vehetünk részt a környéken. Borászatokat, birtokokat látogathatunk meg, de Eger városát a föld alatt is bebarangolhatjuk! A gazdag történelmi múlttal rendelkező város területén kb. 1.6 km hosszan húzódik, ma is látogatható pincerendszer, melyet szervezett túrák keretében ismerhetünk meg.

Fotó: Busák Attila

Egri csillag – Laza és trendi

Laza és trendi – leginkább így szokták jellemezni az egri bikavér fehér párját, az egri csillagot. Mert nyári melegben egy hűsítő, könnyű bornál kevés dolog esik jobban az embernek. 

Eger nem csak a vörösborok otthona! A környék éghajlata – hűvösebb klíma, kevesebb csapadék – kifejezetten kedvez annak, hogy fehér, valamint kék szőlő is teremjen. Ráadásul a borvidék talaja lávakőzet, mely szintén a fehérszőlőfajtáknak kedvez.

Alig több mint tíz évvel ezelőtt született meg az azóta nagy népszerűségnek örvendő egri csillag borfajta, melyet a bikavér gyümölcsös, könnyed, fehér párjaként tartanak számon.

Fotó: Busák Attila

Attól függően, hogy milyen szőlőfajtákat használnak fel a különböző pincészetek az elkészítéséhez, a csillag lehet kissé savasabb, neutrálisabb, vagy éppen gyümölcsösebb és illatosabb is.  Általában piknikre, fesztiválokra, nyári ebédekre, grillvacsorákra ajánlják ezt a borfajtát. Ha pedig menüben gondolkodunk, akkor a könnyedebb fogások, mint például a saláták, a csirke- és halételek, a zöldséges és a tésztás finomságok mellé kínáljuk.

Egri rosé – Akár egy ékszer

Több pincészet is készít a környéken rosét, ami szintén népszerű a nyári-őszi hónapokban, főleg a fesztiválok és a szabadtéri rendezvények időszakában. 

Különböző verziókban találkozhatunk vele a pincészetekben. Népszerűek a gyümölcsös, gyöngyöző rosék, például a kifejezetten erőteljes málnás illattal bíró, valamint az inkább virágos jegyeket hordozó, cseresznye illatúak. 
Az Egri borvidéken palackozott rosék között igazi különlegességeket, kifejezetten provence-i stílusú italokat is találhatunk. Ezekben felfedezhetjük a citrus vagy az eper ízvilágát, és a nyáron nyíló rózsabokrok illatát.

Paprikával fűszerezett szárnyasokhoz, gazdag mártással leöntött tésztaételekhez, lágy, kenhető sajtokhoz, valamint gombából készült fogásokhoz is ideális lehet.

Száraz fehérborok – Klasszikus nyári hűsítők felnőtteknek

Számos száraz fehérborból választhatunk, ha az Egri borvidék birtokait látogatjuk meg.  Leginkább az „üde” jelző illik a palackokban rejlő italokra. Ám a különböző száraz fehérborokat más-más ételekkel ajánlott párosítani. Az Egri borvidéken is népszerű leányka szőlőfajtából készült száraz borok kiválóak desszertekhez, édességekhez, ahogyan a sárga muskotályból készült italok is.

Az olaszrizlingből előállított száraz fehérborokat többnyire halételek és tenger gyümölcsei mellé kínálják. Szárnyas főételek mellé a Sauvignon Blanc-ból készült üde, száraz fehérbort javasolják.

Fotó: Busák Attila

Gyöngyözőbor – Maga a könnyedség

A gyöngyözőborok vagy habzóborok népszerűsége töretlen az elmúlt években. Ha frissítő borkülönlegességre vágyunk, de mégsem akarunk fröccsöt inni vagy pezsgőzni, akkor ez a legjobb választás. Lágy, szinte simogató borfajta ez, amire nem jellemző a pezsgő szúróssága. A gyöngyözőborral kapcsolatban egy aranyszabály van: mindig alaposan hűtsük le! Ne engedjük, hogy egy kerti grillezés vagy akár egy szabadtéri esküvő alkalmával sokáig álljon a napon! 

Fotó: Busák Attila

Mindenféle zöldséghez remekül passzol, ahogyan hideg előételek, sajtból készült falatkák és gyümölcsök mellé is kiváló. Próbáld ki őszibarackkal párosítva!

Exit mobile version