„Szeress, etess, légy hűséges!” Garfield, a lusta, molett tigrismintás vidám macska kérte ezt a gazdájától egy meleg nyári napon, miközben hatalmas lasagnefalatok tűntek el a pofazacskójában. Egyetértek vele. Aki szeret, hűséges és állandóan etetni akar.
Rendszerint a családtagokon tesztelem az újonnan kipróbált recepteket. Csillogó szemekkel várom a „hatást”. Nincs okom panaszra. Eddig többnyire elismerő pillantásokat kaptam cserébe. Jó, a kovászos uborkalevesemhez azért volt, aki csúnya arcot vágott. Anyu általában vegyes érzelmeket táplál irántam, amikor rászánja magát a kóstolásra.
A brownie szeleteket például napokig kerülgette, de a világ minden pénzéért sem evett volna belőle, hiszen ő igazi jellem és meg tudja állni. Fogyókúrázik. Elismerem, ez esetében felér egy kínzással. Aztán a harmadik napon megtört a jég és leemelt egy darabot a tányérról. Egyrészt elismerte, hogy ez a süti valóban csodásan finom, másrészt szidott, mint a bokrot, hogy miattam hízik. Már megint. Ráadásul azt sem tudta mondani, hogy kiszáradt, ezért már nem eszi meg. Ez a süti ugyanis napokkal később is olyan, mintha most lett volna kész.
Hozzáteszem gyorsan, nem vagyok igazán édesszájú. Főzni imádok. Amióta az eszemet tudom, ott álltam a nagyim mellett a konyhában, lesve minden apró mozdulatát, csodálva a precizitását. Varázslatnak tűnt, ahogyan a fűszerekkel bánt és a végeredmény mindig fantasztikus volt. Néha, amikor a saját konyhám sütés-főzés közben olyan, mintha bomba robbant volna, eszembe jut, hogy ha ezt látná, tutira alaposan leteremtene. Menet közben mindig szépen elmosogat, így nála persze sosincs kupi a konyhában.
Én olaszosan főzök és intuitívan. Szeretek saját ötleteket is belecsempészni a „művembe”. Így történt ez most is. Minap elementáris erővel tört rám a csokoládés édesség utáni vágy. Egy igazi, brutálisan csokis, kényeztető desszertet akartam csinálni. Igen ám, de ahhoz ugyebár sütni kell. Precízen kimérni a hozzávalókat, ez pedig ugye már kiderült, hogy nem az erősségem. A mi családunkban valahogy nem volt divat a sütemény készítés. Anyu például pár nappal ezelőtt kérte el tőlem a piskóta receptet és életében először készítette el. Ennél azért szerencsére több gyakorlattal rendelkezem a desszertek terén. Felidéztem azt a pillanatot, amikor gyerekkoromban a sűrített tejet a tubusból nyomtam a számba, ha éppen édességre vágytam. Azonnal tudtam, ezzel fogom feldobni a receptet. Aztán az az ötletem támadt, hogy piteformában fogom kisütni. Spoilerként annyit elmondok, hogy életemben nem ettem még ilyen finom brownie-t!
Valamit valamiért. Ennek a sütinek minden egyes morzsája egy kis darab mennyország. Egyrészt azért, mert egyesíti az „olvasztott csokoládés brownie” és a „kakaóporos brownie” iskolákat. A sűrített tej kellemesen karamellásra és márványosra sül a desszert a tetején, a közepéből pedig dekadensen kibuggyan, amikor beleharapunk. Ami pedig végképp ellenállhatatlanná teszi, az a barnított vaj, ami parádés ízvilágot eredményez. Ez pedig minden fáradságot megér. Ha valakinél el akarsz valamit érni, ki akarod engesztelni, szeretnéd megvigasztalni, esetleg le akarod venni a lábáról, ez a brownie recept lesz a tuti nyerő. Teszteld le bátran! Ennyi tésztából tíz adagot tudsz sütni, ezért ha sokan jönnek hozzád vagy nagy buli készül, duplázni vagy triplázni kell az alapanyagokat. Ebben az esetben ne piteformában, hanem egy nagyobb tepsiben süsd meg. Beurre noisettet, magyarul barnított vajat úgy tudsz csinálni, hogy vastag fenekű lábasban, közepes lángon addig melegíted a vajat, amíg aranybarna színe nem lesz. Folyamatosan őrködni kell, hogy ne égjen le.
Brownie pite
Hozzávalók:
65g liszt
50g holland kakaópor
170g vaj
100g minimum 70%-os étcsokoládé
200g nádcukor
3 tojás
½ vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
csipet só
1 tubus cukrozott, sűrített tej
Elkészítése:
Bélelj ki egy 25*25 cm-es piteformát sütőpapírral, és melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvaszd meg a vajat, majd kezdd el főzni. Kevergesd folyamatosan addig, ameddig mogyorószínű nem lesz.
Vedd le a tűzről, majd add hozzá a csokoládét. Ha elolvadt, add hozzá a kakaóport is, folyamatos kevergetés közben.
Közben tedd a tojásokat a cukorral, vaníliával és sóval robotgépbe. Kezdd el verni ameddig a tojás világossárga, habos masszává nem áll össze, nagyjából 5-8 percig.
A robotgépet ne állítsd le, hanem óvatosan adagold hozzá a vajas masszát, majd végül szitáld bele a lisztet és keverd el azt is.
Tedd a masszát a piteformába. Nyomkodj bele lyukakat egy kiskanállal, majd töltsd őket meg a cukrozott sűrített tejjel. Ha szeretnéd, hogy a tejből a sütemény belsejébe is jusson gazdagon, akkor nyomd a tubust közvetlenül a masszába több helyen, és „injekciózz” a tésztába a sűrített tejből. Fogj egy fogpiszkálót, és márványozd a sütemény tetejét a sűrített tejjel, hogy szép legyen.
Süsd a brownie-t 20-25 percig. Ne süsd túl és főképp ne nyitogasd a sütőt közben. A lényeg az, hogy a belseje kissé nyers maradjon. Hűtsd ki és csak utána vágd szeletekre.