Tepsiben sült nachos grande, a mexikói konyha legjava egy tányéron

H. O. | 2021. Augusztus 31.
Ebben minden benne van, amit a mexikói konyhában imádunk. Salsa, babpüré, guacamole, roppanós nachos és persze fűszeres darált hús. Ha még a sajtszószt is házilag dobod össze, mindenki el fog olvadni ettől a kajától!

Jön, jön, jön!… a kerti betakarítás időszaka. Hétvégén az egész família összegyűlik, hogy a learassuk hosszú hónapok munkájának gyümölcsét. Nem mintha profik lennénk, inkább amolyan műkedvelők. Nagybátyám például egy hónapja azzal állt elő, hogy olvasta az interneten, hogy ha tejjel „permetezzük” a paradicsompalántákat, akkor a kártevők lecsúsznak róla, ergo nem tudják megdézsmálni a termést. Fújtuk, fújtuk szorgalmasan. Ennek az eredménye az lett, hogy a harsány zöld levelek másnapra totál besárgultak. Sebaj, így is maradt elég mennyiség befőzésre.

Legutóbb a cukkiniket szedtük le. Egyszer csak egy hatalmas tökformára bukkantunk a veteményesben. Kívülről zöld volt. Akadt, aki azt mondta: ez biztosan egy óriás cukkini. Mások szerint ez csakis tök lehetett. Miközben ment a tanakodás, fogtam, megpucoltam és a vitát lezárva közöltem, hogy ez bizony sütőtök, majd ripsz-ropsz levest csináltam belőle. Szép nagyra nőttek a kukoricák is. Termett a kertben bőséggel koriander is. Anyu, amióta az eszemet tudom, koliandernek hívja, hiába mondom, hogy nem így kell kiejteni, ő ragaszkodik hozzá. Erről a két hozzávalóról pedig beugrott, mit adok aznap enni az egész napos hajlongás után a kompániának. Viva Mexikó! Összedobok valamilyen nachosos vacsit!

A tortillachips az a nasi, amit szerintem az emberiség legalább 98 százaléka imád. Ezt az imádatot még az az apró kis kukacoskodás sem tudja lelombozni, hogy a nachos nem teljes egészében Mexikóból származik. Egy mexikói-amerikai határ közelében lévő étteremben született, a legenda szerint egészen pontosan 1943-ban. A betérő vendégek nem tudtak vacsorázni, mivel a konyha zárva volt. A főpincér úgy oldotta meg a kínos helyzetet, hogy a kukorica tortillából háromszög alakú szeleteket vágott, ropogósra sütötte, reszelt cheddar sajttal, szeletelt jalapeñóval tálalta.

Azon gondolkoztam, vajon hogyan lehetne Mexikó hamisítatlan ízeit egyetlen tányéron tálalni? Elképzeltem az olvadó sajthegyeket, pikáns paprikafalatokkal, salsával, kukoricával, babpürével és darált hússal, mesés színekben zöldellő guacamoléval, ropogós nachossal. Mi lenne, ha az egészet tepsiben sütném össze? És azzal a lendülettel neki is fogtam. Miközben a darált hús pirult, eszembe jutott, hogy az idei Budavári Palotagála utáni fogadáson hosszasan beszélgettem Kálmán Yvonne-nal, Kálmán Imre operettszerző lányával. Édesapja népszerűségéről mindent elárulnak az elképesztő statisztikák: a világon állítólag minden ötödik percben felcsendül egy Kálmán Imre-melódia, Puskás Öcsi után ő a legismertebb magyar híresség, a Csárdáskirálynő előadásainak számát pedig ma már megbecsülni is lehetetlen, annyiszor vitték színpadra az elmúlt 106 év során. Yvonne, aki családunk régi jó barátja, ideje jelentős részét Mexikóban tölti, Puerto Vallartában. Csekkoltam az időzónát. Nála délután hat óra volt. Felhívtam telefonon, hogy megkérdezzem, hogy van? Vidáman kapta fel a telefont, hála Istennek nyolcvanöt évesen is kiváló egészségnek örvend. Elmeséltem, mire készülök. Felkacagott és azt mondta:

–„Nagyon jól teszed! Imádom a nachost, a gulyásleves után ez a nagy kedvencem! De a sajtszószba el ne felejts egy kis kurkumát tenni, az itteni szakácsnőm mindig így készíti!”

Milyen jó ötlet! – kaptam a fejemhez, biztos ad a mártásnak még egy plusz vadítóan sárga színt. Megköszöntem Yvonne-nak a tippet. Eztán sorra kerültek bele a tepsibe a színesebbnél színesebb hozzávalók, szemet gyönyörködtető szín-és ízkavalkád bontakozott ki a dolgos kezek legnagyobb örömére. A kertben szedett kukoricát megfőztem és a mámorítóan édes és napsárga szemeket csak a végén szórtam rá az apróra vágott korianderrel.

Tepsiben sült nachos (A szerző fotója)

Hozzávalók:

A húsos raguhoz:

40 dkg darált sertéshús

40 dkg darált marhahús

2 evőkanál taco fűszer

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A kétféle darált húst kevés olajon megpirítjuk. Amikor aranybarnára sült, hozzáadjuk a fokhagymát és a taco fűszert. Utóbbit házilag is elkészíthetjük.

A házi taco fűszerhez:

100 g pirospaprika

100 g őrölt kömény

100 g oregánó

40 g cayenne bors

100 g fokhagymapor

3 evőkanál só

1 evőkanál szegfűszeg

chilipaprika-por ízlés szerint

A sajtszószhoz:

2 púpozott evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

1 bögre tej

1 kávéskanálnyi pirospaprika

só, bors ízlés szerint

40 dkg cheddar sajt

1 kávéskanálnyi kurkumapor

chilipor ízlés szerint (elhagyható)

A hús és a sajtszósz (A szerző fotója)

Elkészítése:

Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Add hozzá a lisztet és alacsonyabb lángon jól keverd össze őket. Ezután jöhet hozzá a tej. Vedd magasabbra a hőfokot és állandó kevergetés mellett várd meg, amíg besűrűsödik. Fűszerezd, de csak enyhén, óvatosan, nehogy túl sós legyen, miután a sajt is hozzákerül. Reszeld le a cheddart és adagold a szószhoz (ha nem tudtál ilyen fajtát beszerezni, érdemes különféle sajtok keverékével próbálkozni). Keverd addig, ameddig egyenletes, krémes állagú öntetet nem kapsz. Ha túl sűrűnek érzed, öntsd fel még egy kis tejjel és ellenőrizd, hogy elég fűszeres-e.

A guacamoléhoz:

2 db avokádó

1 kis darab lila hagyma (apróra vágva)

1 darab paradicsom

1 darab chili (kimagozva)

2 evőkanál citromlé (vagy lime)

2 evőkanál koriander (frissen, apróra vágva, de helyettesíthető 1 evőkanál szárított korianderrel)

3 gerezd fokhagyma

só, bors ízlés szerint

1 kávéskanál oregánó

Elkészítése:

Vágd félbe az avokádókat és távolítsd el a magokat. Kanalazd ki a héjából és egy tálban villa segítségével pürésítsd. Add hozzá a hagymát, a koriandert, a citromot vagy lime-ot, sót, borsot és jól keverd össze. A chilit csak fokozatosan, kóstolgatással adagold. A paradicsomot apróra felkockázva add hozzá a végén.

A salsa szószhoz:

25 dkg hámozott paradicsom

1 kaliforniai paprika

1 vöröshagyma

1 chili paprika

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál cukor

1 teáskanál oregánó

1 mokkáskanál bors

1 mokkáskanál só

Elkészítése:

A vöröshagymát, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát vágd kis kockákra, a chilit karikázd fel. Hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát, közben dobd hozzá a zúzott fokhagymát is. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és chilivel.

Közepes lángon, lefedve főzd a szószt tíz percig. Közben tedd hozzá a cukrot, és többször kevergesd meg. Ha szükséges, önts hozzá kevés vizet is. Feltétlenül kóstold meg, ha kell, még fűszerezd.

Felkerültek a szószok (A szerző fotója)

A babpüréhez:

450 g vörösbab (konzerv)

1 evőkanál tejföl

1 db chili

0.5 közepes lila hagyma

3 evőkanál koriander

só ízlés szerint

1 gerezd fokhagyma

0.5 lime-ból nyert lime-lé

Elkészítése:

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk.

Összeállítása:

Egy nagy tepsit kivajazunk. Beterítjük nachos darabokkal. Erre jön a következő réteg, a darált hús fele, majd a sajtszósz. Erre öntjük a salsa szószt. Nagyjából centiméterenként rápúpozunk egy-egy evőkanálnyi babpürét. Az egészet beterítjük még egy réteg nachosszal. Ráhalmozzuk a maradék darált húst és a guacamolét. Ha maradt még cheddar sajt, a tetejére reszeljük. 200 fokra előmelegített sütőben húsz percig sütjük. A végén az egészet megszórjuk frissen főtt kukoricával (lehet konzerv is) és friss korianderrel. Tejföllel kínáljuk.

Megsült a nachosunk (A szerző fotója)

Exit mobile version