nlc.hu
Gasztro

Leveles tészta-recept

Villámgyors vendégváró: őszi finomságokkal töltött leveles tészta variációk

Adj 20 percet és cserébe igazi villámgyors, falni való recepteket mutatok. Telitalálat, ha betoppannak hozzátok a barátok, de reggelire, ebédre is vacsorára is tökéletes. Éljen az elfoglalt háziasszonyok megmentője!

Nekem a szeptember a változások hónapja. Eldöntöttem, hogy nem siratom tovább a nyarat, hanem szép fokozatosan kezdek ráhangolódni az őszi időre. Elhatároztam azt is, hogy ezekben a hetekben rengeteget sütök majd. Egyrészt azért, mert ezen a téren van még hova fejlődnöm, másrészt kevés jobb dolog van annál, mint amikor belengi a szobát a sütőben sülő tészta mámorító illata. Jöhetnek a finom hazai borok, a zamatos gyümölcsök és zöldségek, az őszi barangolások, a csodás vénasszonyok nyara, amely mint egy festőművész, elvarázsol a színpompájával. Megvan! Pont ezt az érzést szeretném a tányérra varázsolni!

Hogy hogyan? Hát úgy, hogy a lusták eleganciájával négyzetekre vágom a kiolvasztott mirelit leveles tésztát és a széleit felhajtogatom. Középre mehet bele mindenféle őszi finomság. Pont úgy néznek majd ki, mint egy-egy csinosan bekeretezett festmény. Minél változatosabbak, annál jobb. Lesz körtés-diós-camambertes-rozmaringos, tokaji aszúban érlelt pecsenye-kacsamájas aszúban aszalt meggyel és sokféle színű, paradicsomos-bazsalikomos-sajtos.

Ha valamilyen konyhai csalást el lehet nézni, na akkor az a bolti leveles tészta használata az órákon át hajtogatott és nyújtott házi verzió helyett. Utóbbinak is megvan a maga ideje, de biztosan nem akkor, amikor kezdődik a hétvége és éppen debütál az általam és népes baráti társaságom által epedve várt sorozat, A nagy pénzrablás ötödik évada. Mondhatni viharos gyorsasággal ejtett túszul bennünket a globális sikerű spanyol sorozat. Tulajdonképpen simán ki lehet jelenteni, hogy a fél világ a spanyol bankrablók lábai előtt hever. Összehívtam hát egy nagyobbacska vendégsereget (ezúttal kizárólag sorozatrajongókat), hogy együtt nézzük meg a várva-várt új részt. Nem akartam sokat vesződni a vendégváró falatokkal, ezért előhúztam a mélyhűtőből a jolly joker alapanyagot, a fagyasztott leveles tésztát, aminek kereken öt óra kellett, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon. Ezután deszkán vékonyra nyújtottam.

Őszi finomságokkal töltött leveles tészta

A szerző fotója

  • Szerintem a mirelit verzió jobb minőségű, mint a sütőpapírba tekert konyhakész fajta, de utóbbi is kiváló alap, leginkább azért, mert azt még nyújtani sem kell. A legjobb benne az, hogy innentől fénysebességgel elkészíthető. Előkészületet csak a kacsamáj pácolása igényelt, amit egy éjszakán át áztattam a majdnem az idő martalékává váló, a kamra legfelső polcáról lehalászott 2002-es évjáratú tokaji aszúban. Amint elkezdtem pakolgatni a tészta közepébe a szezonális finomságokat, sorra toppantak be a vendégek. Miközben nyitogattam az ajtót, a korábban érkezők átvették a tésztatöltés feladatát, így gyakorlatilag tényleg szempillantás alatt a sütőbe kerültek a sós falatok. Mire elkészült a vacsi, teljesen megtelt a lakásunk nappalija, annyira, hogy a szőnyegen sem maradt több ülőhely. Jó hangosan szólt a Youtube-on az ikonikussá vált „Bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao!”, sorra nyíltak a borosüvegek. Mire elkezdődött a sorozat, igazi fiesta hangulat kerekedett. Mert jó újra együtt lenni, mert jó újra együtt enni! (a sorozat végére egyetlen morzsa sem maradt). Ennél jobban nem is kezdődhetne a szeptember!

Leveles tészta camambert-rel, dióval, pisztáciával és körtével töltve

Hozzávalók: 

1 csomag leveles tészta

 1 nagy camembert sajt

2 körte

1 dl frissen facsart citrom leve

 6-8 friss dióbél

 rozmaring

1 kis tojás

6-8 darab tisztított pisztácia mozsárban összetörve

Elkészítése:

A leveles tésztát hagyd kiengedni. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra. Vágd négyzetekre. 1 cm-es peremet hagyva az összes négyzetet vágd körbe, vigyázva, hogy ne vágd át teljesen a tésztát. A körtéket hámozd meg, mártsd citromlébe (így nem barnul meg), szeleteld fel. A camembert sajtot is vágd cikkekre. A diót és a pisztáciát törd össze mozsárban. A tésztanégyzetek közepére helyezd a sajtot, körtét, diót és pisztáciát. Szórd meg friss rozmaringággal. Hajtsd fel a tészta széleit és kend meg tojással.180 fokos sütőben addig süsd, amíg a négyzetek széle szépen felemelkedik és megpirul, a közepén a sajt megolvad (kb. 20 perc).

Őszi finomságokkal töltött leveles tészta

Leveles tészta variációk (A szerző fotója)

Leveles tészta tokaji aszúban érlelt kacsamáj mousse-szal, feketeteás-desszertboros aszalt meggyel

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

500 g hízott kacsamáj

1-2 salotta

1 evőkanál vaj

4 dl tokaji aszú vagy egyéb, édes desszertbor, portói is remek hozzá

1 dl erős fekete tea

50 g aszalt meggy

2-3 evőkanál tejszín

só, bors

1 db filteres fekete tea

Elkészítése:

Pácold a májat minimum 12, maximum 24 órán át az aszú felében. A másik feléhez öntsd hozzá a forró teát és 10 percig áztasd benne az aszalt meggyet. Vágd a salottát apróra és fonnyaszd a vajon, alacsony hőfokon üvegesre. Dobd rá a májat és melegítsd 2-3 percig, de vigyázz, ne süsd túl! A belseje maradjon angolos. Sózd, borsozd és a sütés végén gazdagítsd néhány evőkanál tejszínnel. Turmixold össze és hűtsd le. Tedd a pástétomot nyomózsákba. A lisztes deszkán kinyújtott tésztát vágyd négyzetekre. 1 cm-es peremet hagyva az összes négyzetet vágd körbe, vigyázva, hogy ne vágd át teljesen a tésztát. A közepébe nyomd bele a pástétomot. Tegyél mindegyikre 1-2 szemet az aszús meggyből, a levével együtt. Hajtogasd fel a tészta oldalait és kend meg vékonyan felvert tojássárgájával. 180 fokos sütőben 20 percig süsd.

Leveles tészta többszínű, bazsalikomos paradicsommal

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

12 darab sárga, lila és piros édes paradicsom

2 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

friss bazsalikom

só, bors

1 kisebb tojás

40 dkg reszelt trappista és parmezán sajt

Elkészítése:

A leveles tésztát hagyd kiengedni. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra. Vágd négyzetekre. 1 cm-es peremet hagyva az összes négyzetet vágd körbe, vigyázva, hogy ne vágd át teljesen a tésztát. A szélüket kend be felvert tojással. A paradicsomokat vágd félbe és helyezd egyenletesen a tészta közepére. Az olívaolajba nyomd bele a fokhagymákat és enyhén locsold meg vele a paradicsomokat. Reszeld rá a kétféle sajtot. 180 fokos sütőben 20 perc alatt kész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top