nlc.hu
Gasztro

Hogyan lehet felismerni a minőségi bort?

Hogyan lehet felismerni a minőségi bort?

Mit nézzünk meg a bornak a címkéjén, honnan tudjuk, hogy eredeti bort öntünk a poharunkba, és hogyan válasszuk ki a vacsorához leginkább illő italt?

Magyarországon összesen 22 borvidék van, ahonnan megannyi kiváló bor kerül az üzletek, valamint az áruházak polcaira. De honnan tudjuk, hogy minőségi bort iszunk, és egyáltalán, hogyan válasszuk ki a megfelelő italt a megfelelő alkalomhoz?

Mi a minőség garanciája?

Szekszárd, Neszmély, Tokaj, Eger, Mór, Pannonhalma, Sopron. Csak néhány azokból a borvidékekből, amelyek borainak minőségét eredetvédelem biztosítja. Alapvető dolog ugyanis, hogy ha egy bor címkéjére rá van írva például, hogy neszmélyi, akkor az valóban onnan is  származzon, hiszen fogyasztóként biztosak akarunk lenni benne, hogy ha – példánknál maradva – neszmélyi bort iszunk, akkor az azt a minőséget képviselje, amit helyi boroktól megszoktunk és elvárunk. Ezt a célt szolgálja az eredetvédelmi rendszer, és ennek része a földrajzi árujelző.

Neszmély Hiltop borászat

A Hilltop Neszmély Zrt. borászatának présháza Neszmélyben (Fotó: MTI/Domaniczky Tivadar)

A földrajzi árujelző használatához a termékeknek számos elvárásnak kell megfelelni, borok esetében például ilyen az ital színe, ízjegyei és a készítési eljárása is. A földrajzi árujelző igazolja, hogy az egyes termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan kapcsolat van – folytatva a példát, a neszmélyi borok például a borvidék földrajzi adottságainak és klimatikus viszonyainak is köszönhetik illatosságukat, így az oltalom alatt álló neszmélyi borok esetében biztosak lehetünk benne, hogy egy üde, illatos, aromás tételt fogunk kortyolni.

Hogyan is néz ki ez egy címkén, s hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy minőségi bort tartunk a kezünkben? Nos, ha bort vásárolunk, mindig olvassuk el a címke információit! Keressük meg rajta a borvidék jelölést, és ha szerepel mellette az „oltalom alatt álló” jelző, akkor biztosan nem fogunk csalódni.

Mi alapján vegyünk bort?

Ha már mindent, de legalábbis az alapokat elsajátítottuk a minőségi borokról, akkor azt sem árt megtanulni, hogy különböző ételekhez milyen bort válasszunk, valamint az adott bort, hogyan tároljuk otthoni környezetben. 

Hangulatos vacsora borral

Fotó: Profimedia

Amikor egy borokkal roskadozó polc előtt állunk az üzletekben, borkereskedésekben, akkor három alapkérdést érdemes feltenni:

  • Mihez fogjuk fogyasztani a bort?
  • Kinek szánjuk, kikkel fogjuk meginni?
  • Mi alapján szeretnénk meghozni a végső döntést?

Az elsőben egy viszonylag könnyen megjegyezhető, rövid lista lehet a segítségünkre. A fehér és a rozé borokat a könnyedebb ételekhez, salátákhoz, csirkés főételekhez, valamint desszertekhez javasolt fogyasztani. A vörös bort ehhez képest a fűszeresebb, nehezebb fogásokból álló menükhöz szokták ajánlani. 

Nehéz mindenkinek a kedvében járni, ha nagy társaság érkezik vendégségbe hozzánk. Azonban ha lehetőségünk van rá, akkor érdemes többféle bort is kínálni. Ha csak néhány barátodat várod vacsorára, akkor alakítsd a menühöz a borkínálatot. 

A borválasztás esetében vannak olyan régi, kissé hamis információk alapján felállított nézetek, amiktől óvnánk mindenkit. Nem feltétlenül attól lesz minőségi egy bor, hogy dugós vagy csavaros, és nem is a legrégebbi évjárat mindig a legjobb a választás a kínálatból. Egyben biztos lehetsz, ha valami már kikerült egy minőségi vinotéka polcára, és az ára legalább 1000 Ft körül van, akkor aligha lehet vele mellélőni. És persze a borász sem adna ki olyasmit a kezéből, ami nem vet rá jó fényt, maximum a te ízlésednek lehet, hogy egy kissé frissebb, gyümölcsösebb, vagy testesebb bor felel meg.

Hogyan tároljuk a minőségi bort?

Kiválasztottuk a megfelelő bort, haza is vittük az üzletből, de hogyan és hol tároljuk a fogyasztásig? A legideálisabb persze egy kellemesen hűvös pince, de ez nehezen kivitelezhető egy társasházban. Ezt kiválthatja a borhűtő, ami persze szintén nem része minden háztartásnak, de nem kell aggódni, a tökéletes hely kiválasztásához elég figyelembe venni néhány szabályt:

  • Ne tegyük ki az italt szélsőséges hőmérsékletnek vagy hőmérséklet-különbségnek.
  • Ne rakjuk a bort olyan helyre, ahol erős napfény érheti, sem hőt kibocsátó tárgyak közelében.
  • A csavarzáras borokat nem kell fektetve tárolni, de a parafadugóval ellátott palackokat mindenképp.
  • A friss, gyümölcsös fehér és rosé borokat mindig hűtve fogyasszuk. 
  • A bort felbontás után 2-3 napon belül lehetőség szerint igyuk meg.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top