nlc.hu
Gasztro

Őszi hétvége Neszmély környékén

Eldugott gyöngyszem – őszi hétvége Neszmély környékén

Neszmély és környéke nemcsak kulturális, hanem gasztronómiai programokat és kirándulási lehetőségeket is tartogat a vendégeknek. Akár egy 2-3 napos hétvégét is érdemes eltölteni itt!

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmély települést és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település már évszázadokkal ezelőtt is kedvelt borvidék volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már Probus császár is szőlőtelepítésre fogta be itt az ókori Róma légióit .

Neszmélyi borvidék kilátással

Páratlan panoráma Neszmélynél

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék, egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli őszi kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk. A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig. A neszmélyi rétes, melyet különlegesen vékony házi tésztából készítenek, messze földön híres. Megkóstolhatjuk túrós, almás, meggyes-mákos és  káposztás töltelékkel, de olyan különlegességeket is rendelhetünk, mint a szilvás-darás, vagy a csülkös-csirkés legény rétes.

Neszmély rétes készítés

Helyi asszonyok készítik a híres neszmélyi rétest (Fotó: Profimedia)

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó. Egy különlegesen kialakított szálláshelyen akár a Dunán ringatózva is kialudhatjuk magunkat egy tartalmas, programokkal teli nap után. A Neszmélyi borvidéken található Hilltop Borbirtok és Étterem is finom falatokkal várja a megfáradt, éhes vendégeket, akik akár egy hordóban is álomra hajthatják feküket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, a Hilltop borászata melletti szálláshely és étterem üde, illatos italokkal és izgalmas fogásokkal, várja a felfrissülni vágyó kirándulókat. Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Neszmély borvidéki borászattal

Neszmély csodálatos borvidéke

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk  a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

Tatai vár és az öreg tó

A Tatai vár és az Öreg-tó (Fotó: Profimedia)

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top