4 recept, ami bizonyítja, a tökmagolaj tényleg zöld arany

nlc | 2021. Október 26.
Nemcsak a salátákat lehet vele nyakon önteni, ennél sokkal több van a tökmagolajban. Íme néhány ötlet, hogy mi mindenre lehet használni.

Néhány évvel ezelőtt Szó Gellért Őrség Zöld Aranya nevű desszertje nyerte el az ország tortája címet, és az egyik legfontosabb hozzávalója nem volt más, mint a tökmagolaj, nevét is erről kapta. A környező országok közül Ausztriában és Szlovéniában van nagy hagyománya a zöld arany készítésének, itthon pedig az Őrség jeleskedik ebben. A jellegzetes ízű olajat, aminek sokak szerint sok kedvező élettani hatása van, sokan salátákhoz használják, de levesekhez, desszertekhez is illik, sőt.

Sajtkrém tökmagolajjal

Hozzávalók:

Elkészítés:

A krémsajtot keverjük össze az összeaprított tökmaggal, a tökmagolajjal és a mustárral, majd sózzuk és borsozzuk, és még találás előtt szórjunk rá egész tökmagokat.

(via Delish

Fotó: Getty Images

Rántotta tökmagolajjal

Hozzávalók: 

Elkészítés: 

Egy közepes edényben, közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a mogyoróhagymát, a sonkát és a tökmagot. Öt-hat perc után adjuk hozzá a tojásokat, folyamatosan kevergetve süssük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sajtot és a tejfölt, majd sóval és borssal ízesítsük, és tegyük át egy tálba. Díszítésként locsoljuk meg tökmagolajjal és szórjunk rá petrezselymet.

(via Saveur)

Fotó: Getty Images

Fagylalt tökmagolajjal

Hozzávalók:

Elkészítés:

Olvasszuk fel a kristálycukrot egy serpenyőben, szórjuk rá a durvára aprózott tökmagot, és jól keverjük össze, majd öntsük rá zsírpapírra, egyenletesen oszlassuk el, és hagyjuk megszilárdulni. A megszilárdult keveréket helyezzük két zsírpapír közé, és sodrófa segítségével a kívánt méretűre törjük össze. Ezután tegyük a tejszínt egy tálba, és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. Miután a tejszínt kemény habbá verjük, édesítsük vaníliás cukorral és porcukorral. Ezután porciózzunk ki személyenként három gombóc vaníliafagylaltot a tálkákba, és tegyünk a tetejére tejszínhabot, szórjuk meg tökmagdarával, csepegtessük rá a tökmagolajat, ízlés szerint még vaníliarúddal és néhány mentalevéllel is díszíthetjük.

(via Steier Kraft)

Fotó: Getty Images

Kuglóf tökmagolajjal

Hozzávalók: 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve kenjünk ki és lisztezzünk ki egy kuglófformát, az aljára szórjunk tökmagot. Ezután keverjük össze a tojássárgáját, a vizet, a porcukrot, a vaníliakivonatot és a tökmagolajat. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjét és a kristálycukrot, amíg közepesen kemény vagy kemény habbá nem áll össze. A tojáshab 1/3-át az átszitált liszttel és a sütőpor felével együtt a tésztához keverjük, majd ha ezt jól összedolgoztuk, a maradékot is hozzátesszük. Ezután a tésztát öntsük a kizsírozott formába, és süssük 50 percig. A kész kuglófot tálaljuk porcukorral meghintve, vagy akár egy gombóc vaníliafagylalttal, illetve tökmagolajjal meglocsolva.

(via  La Tourangelle)

Fotó: Getty Images

Mindent az olajokról:

Exit mobile version