nlc.hu
Gasztro

Egészséges növényi olajok

Túl a napraforgón: ismerd meg a legegészségesebb növényi olajokat!

Lecserélnéd a hagyományos napraforgóolajat a konyhában, de nem tudod, mire? Íme a legegészségesebb alternatívák!

Olívaolaj

Az egyik legegészségesebb és egyben legsokoldalúbban használható olaj a konyhában az extra szűz olívaolaj. Nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat és antioxidánsokat tartalmaz, ezért számos tanulmány szerint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A füstpontja valamivel alacsonyabb, mint a többi növényi olajé, ezért közepes vagy alacsony hőmérsékletű sütés-főzéshez a legalkalmasabb. Mindemellett salátöntetként is kiváló.

Avokádóolaj

Az avokádó húsából nyert olaj enyhe, inkább semleges ízű, telítetlen zsírsavakban, valamint E-vitaminban gazdag. A füstpontja magas, ebből adódóan magas hőmérsékleten is használható. A legmegfelelőbb sütemények, pékáruk készítéséhez, de bevethető pörköléshez is. 

Mogyoróolaj

A mogyoróolaj amellett, hogy nagyon ízletes, majdnem a felét telítetlen zsírsavak alkotják, emellett nagyszerű E-vitamin-forrás. A hagyományos ázsiai konyha különösen kedveli. Ideális húsok és zöldségek pirításához, grillezéséhez, de sütéshez, sőt desszertek ízesítéséhez is használható.

Olaj

Illusztráció: Getty Images)

Lenmagola

A lenmagolaj kiváló vegán forrása az Omega-3 zsírsavaknak. Magas vérnyomással, illetve koleszterinszinttel rendelkezőknek különösen ajánlott a fogyasztása. Enyhén diós ízű, salátaöntetként szuper, azonban rendkívül alacsony füstpontja miatt sütni-főzni nem szabad vele. Mivel egyébként is nagyon érzékeny a hőre, ezért hűtőben, annak is inkább a hátsó traktusában, sötét színű edényben kell tárolni.

Szezámolaj

A szezámolaj telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban igen gazdag, telítettzsírsav-tartalma viszont alacsony.  Kutatások bizonyítják, hogy hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez. A füstpontja magas, keverős és bő olajban sütéshez egyaránt használható.

Repceolaj

A repceolaj repcemagból készül. A füstpontja magas, ezért a konyhában sokféle módon alkalmazható, így serpenyőben vagy bő olajban sütéshez, illetve sütemények készítéséhez is. Az összes növényi olaj közül a repceolaj tartalmazza a legkevesebb telített zsírsavat.  Kevésbé drága, mint a legtöbb növényi olaj, ugyanakkor érdemes odafigyelni a minőségére: vásárláskor a hidegen sajtolt változatokat keresd!

via

Még több gasztrotipp:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top