A csirkés egytálételek igazi aduászok, amit a kicsi gyerektől kezdve a dédmamáig mindenki szeret. A családi szakács pedig kedveli ezeket a csirkés recepteket, hiszen gyorsan, viszonylag kis energiabefektetéssel fenséges lakomát rittyenthet ebédre vagy vacsorára.
Tejszínes, citromos csirkés rizs
Hozzávalók:
- 8 csirkecomb
- só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 100 ml fehérbor
- 350 ml alaplé
- 2 citrom
- 150 ml tejszín
- 1 bögre rizs
- petrezselyem
Elkészítése:
A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és vajon lepirítjuk mindkét oldalát nagyjából öt perc alatt. Kivesszük a serpenyőből a húst, a megmaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, felöntjük a fehérborral és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd belecsavarjuk az egyik citrom levét is. Ekkor öntjük hozzá a tejszínt is és zúdítjuk bele a rizst, így együtt főzzük úgy 20 percig, amíg megpuhul a rizs, utána visszahelyezzük a csirkéket a szószos rizsbe, a tetejére felkarikázzuk a másik citromot, megszórjuk a petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.
Sült zöldséges csirke
Hozzávalók:
- 1 adag leveszöldség: zeller, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, karalábé
- 1 db hagyma
- 2 db fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 csirkecomb
- rozmaring
- 300 ml főzőtejszín
- 40 gramm reszelt parmezán
- só, bors
- pirított kenyér
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A leveszöldséget meghámozzuk és feldaraboljuk. A hagymát, fokhagymát, zellert egy tepsiben összekeverjük egy evőkanál olívaolajjal és öt percig a sütőben pirítjuk. A pirítás után a zelleres keverékre helyezzük a sózott, borsozott csirkéket, elrendezzük körülöttük a felkockázott zöldségeket, megszórjuk egy kevés rozmaringgal az egészet és betoljuk 45 percre a sütőbe, amíg ropogósra nem sül minden. Közben kikeverjük a főzőtejszínt a parmezánnal és a 45 perc letelte után ráöntjük a zöldségekre a csirkék körül a keveréket, majd még további öt percre visszatesszük a sütőbe. Ha a szénhidrát hiányozna az egytálételünkből, akkor pirított kenyérrel tálaljuk.
Spenótos csirkés gnocchi
Hozzávalók:
- 500 gramm készen kapható gnocchi
- olívaolaj
- 500 gramm csirkemell
- 3 db gyöngyhagyma
- 300 ml főzőtejszín
- 60 gramm bébispenót
- 150 gramm fagyasztott borsó
- 100 gramm bazsalikompesztó
- só, bors
Elkészítése:
A készen kapható gnocchival a zacskón lévő utasítások szerint járunk el, a legjobb, ha olyat vásárolunk, amit már nem kell főzni. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és az olívaolajon aranybarnára pirítjuk egy nagy serpenyőben. Ha megpirult, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gyöngyhagymát, további két percig pirítjuk együtt, majd félretesszük egy tányérra a hagymás csirkét. A serpenyőben felforraljuk a főzőtejszínt, majd közepes lángon hozzáadjuk a borsót és a spenótot, két percig főzzük keverés mellett, majd mehet bele a hagyma és a hús, hogy egy perc rotyogás után már össze is keverjük a kész gnocchival és tálaljuk az egytálételt a családnak.
Mi lesz a desszert?
- 3 szuper, habos málnás finomság, amit el kell készítened!
- 3 gyors desszert, ha van otthon Nutella
- 3 birsalmás recept, amitől izgalmasabb lesz az ősz