nlc.hu
Gasztro

Olcsó, de finom nassolnivalók gyerekeknek és felnőtteknek

Sült csicseriborsó, forrócsoki és banános muffin: olcsó, egészséges nassolnivalók téli délutánokra

A gyerekek mindig nassolnának, de mit adjunk nekik, ha nem tudunk rá sokat költeni, mégis szeretnénk finom és egészséges iskola utáni uzsonnát feltálalni. Most olyan édes és sós finomságokat gyűjtöttünk össze, amelyeket a gyerekek, és a pénztárcánk is szeretni fognak.

Minden háztartásba jön egy egyszerű, egészséges nassolnivalókból készült listára, hogy mindig legyen valami tápláló, amit megehetünk, ha éhségrohamot kapunk, vagy ha megéhezik a gyerek az iskola után.  Ezek a rágcsálnivalók mindegyike pénztárcabarát, könnyen elkészíthetők, a gyerekek is kajálják, és még egészségesek is.

Házi popcorn

A saját pattogatott kukorica készítése sokkal olcsóbb, mint a boltban vásárolt, és ráadásul nagyon egyszerű is.  Még popcorn pattogtatóra sincs szükséged, egy egyszerű edény is tökéletesen megfelel. És annyi finom ízvariáció létezik! A még különlegesebb ízért szórd meg fokhagymaporral és kaporral. 

popcorn

Fotó: Pexels

Így készítsd sajtosat, fokhagymásat:

Öntsd egy nagyobb edénybe az olajat és egy mokkáskanálnyi sót, kezdd el hevíteni, majd add hozzá a kukoricát. Amikor az első szemek elkezdenek pattogni, fedd le a lábast és gyakran átrázva addig pattogtasd szemeket, míg el nem némul a pattogás. Ezután töltsd ki egy tálba, a lábasba pedig tegyél egy fakanálnyi vajat. Ha megolvadt, öntsd vissza a popcornt, fűszerezzük, rászórjuk a reszelt parmezánt és az egészet alaposan átforgatjuk. 

Sült csicseriborsó 

Nem csak a chips lehet fincsi ropogtatni való, itt van például a hihetetlenül egészséges csicseriborsó, amely számtalan ízesítéssel elkészíthető ehetjük humusszal, vagy más mártogatóssal is. Filmnézős délutánokhoz kiváló családi nasi. 

csicseriborsó

Fotó: Getty Images

Amik kelleni fognak hozzá:

  • 30 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk fokhagymapor

A csicseriborsót egy nagy konyharuhába borítjuk, és szárazra töröljük,  majd sütőpapírral kibélelt sütőtálba borítjuk, meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel, végül betesszük  a 200 fokosra melegített sütőbe. Körülbelül 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

Zabmuffinok:

A különböző egészséges és ízletes zabmuffinok/sütik rengeteg módon variálhatók és készíthető: menet bele reszelt répa, reszelt cukkini, reszelt sajt és a zöldfűszerek lehetnek szuper összetevők. De ha édesen szeretnénk, bátran variálhatjuk a gyümölcsökkel.

Olcsó nassolnivalók

Fotó: Pexels

Ami kelleni fog hozzá:

  • 150 gramm zabpehely
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • kis szódabikarbóna/sütőpor
  • vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 db tojás
  • 2 db banán
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál sütéshez való olívaolaj vagy vaj
  • 2-300 g fagyasztott málna

A hozzávalókat összekevered, muffin formába töltöd és pár perc alatt el is készül a finom uzsonna.

A jó öreg forrócsoki

Milyen jó bekuckózni, fogni egy jó könyvet, vagy keresni egy filmet, és készíteni egy bögre forró csokoládét,  az egyik legkellemesebb téli programötlet, ráadásul a kakaó még jó hatással is van a szervezetünkre. És nemcsak a felnőttek imádják, hanem a gyerekeket is le lehet venni velük a lábukról.

Így készítsd el:

Keverj egy teáskanál cukrozatlan kakaóport 2/3 csésze forró vízhez, majd önts hozzá cukrozatlan szójatejet. Ha édesen szereted, steviát, vagy mézet is adj hozzá. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top