nlc.hu
Gasztro

Idén drágább lesz a karácsonyi menü

Ennyivel lesz drágább idén a karácsonyi menü

Az utóbbi időben tapasztalt áremelkedés a legfontosabb hozzávalókat is érinti.

A Világgazdaság szerint míg tavaly kicsivel kevesebb mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez, idén már több mint ezer forinttal drágábbak a hozzávalók a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez,

összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest.

Egy-két terméket leszámítva szinte minden drágult, leginkább a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli. Természetesen a kilós ponty és a pulykahús kerül a legtöbbe, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt.

Egy év alatt az élelmiszerek ára közül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1, a péksüteményeké 11,3, a munkahelyi étkezésé 10,5, a baromfihúsé 9, az éttermi étkezésé 8,8%-kal emelkedett – derült ki a KSH legfrissebb összesítéséből.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a drágulás mögött a gáz árának emelkedése állhat, ugyanis ez nagyon sok ágazatra, többek között az élelmiszeriparra is kihatott. Arról, hogy pontosan meddig tart még a rendkívüli áremelkedés, egyelőre megoszlanak a vélemények, írja a VG.

Bejglisütés

Kemencéből kivett friss bejgli egy nyíregyházi pékségben 2020. december 7-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top