Télen több időt töltünk otthon, és sokkal többet sütünk-főzünk. A téli estékhez szinte hozzátartozik az egész lakást betöltő, finom édesség illata. A finomságokról pedig akkor sem kell lemondanunk, ha egészségesebb hozzávalókat részesítjük előnyben. Akár a klasszikus édességek mellett teszed le a voksod, akár a különlegesebb desszertek érdekelnek, sok-sok inspirációt találsz a dm weboldalán!
Vegán linzertorta
Hozzávalók
- 75 g dmBio tönkölybúza finomliszt T630
- 75 g dmBio búza finomliszt T550*
- 75 g dmBio mogyoróbél (ledarálva)
- 1 tk fahéj
- 1 g őrölt szegfűszeg
- ½ tk dmBio őrölt Bourbon vanília
- 120 g dmBio finomítatlan bio nádcukor
- 1 csipet só
- 100 g hideg növényi margarin*
- 450 g dmBio erdei gyümölcsös extradzsem
*(A hozzávalókban feltüntetett volumen nem tartalmazza a forma kikenéséhez/kilisztezéséhez és a gyúráshoz szükséges mennyiséget.)
Elkészítés:
- Első lépésben melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Egy tálban keverjük össze a száraz összetevőket: liszt, darált mogyoró, fűszerek, vanília, cukor, só. Adjuk hozzá a margarint és egy-két teáskanál vizet, majd alaposan gyúrjuk össze egy sima tésztává. A tálat fedjük be fóliával és 30 percig pihentessük a hűtőben.
Tipp: nem szabad sokáig gyúrni a tésztát, mert a kezünk melegétől megolvadhat a vaj és a végeredmény nem lesz omlós. - A hűtőből kivéve gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk el 1/3 és 2/3-ad részekre. A nagyobbat nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra, és óvatosan fektessük bele az előkészített (kilisztezett és kivajazott) formába. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyenletes legyen az alap és dolgozzuk el egyenletesen a széleket.
- Tipp: szurkáljuk meg a tésztát egy villával és fedjük le alufóliával, amelybe tegyünk nehezékként sütőbabot. Az elősütés megakadályozza abban, hogy a töltelék miatt átázzon a sütemény.
- Öntsük a tésztába az extradzsemet és tetszés szerint akár friss gyümölcsöket is szórhatunk bele. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, majd vágjunk ki belőle apróbb csillagokat és helyezzük el azokat a pite linzertorta tetején. Végül, de nem utolsó sorban, tegyük be az egészet a sütőbe és süssük további 15-20 percig.
Egészséges és finom!
- Egészséges édesség: zabos parfékosárkák
- Ez a legegészségesebb és legfinomabb brownie, amit eddig kóstoltál