Van élet a rakott karfiolon túl, 3 recept, amit ki kell próbálni

Olga | 2022. Január 05.
A karfiol szerencsére egyre népszerűbb, úgyhogy itt az ideje magunk mögött hagyni a hagyományos rakott karfiolt és új recepteket is felfedezni ezzel a zöldséggel.

Néhány évvel ezelőtt vettük észre, hogy a karfiol egyre feljebb kerül a ranglétrán (árban is), és egészen változatos receptek kezdték ellepni a külföldi gasztroblogokat, főszerepben ezzel a zöldséggel. A rakott karfiol továbbra is az egyik legjobb kaja a világon, de azért itt az ideje, hogy új ízeket is felfedezzünk, például a következő három karfiolos recepttel.

Karfiolpogácsák quinoával

Hozzávalók:

A szószhoz:

A karfiolpogácsák önmagukban vagy köretként is finomak (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Főzzük meg a quinoát a csomagoláson található utasítás szerint, közben főzzük meg a rózsáira szedett karfiolt is egy külön lábasban. Amíg főnek, készítsük el a szószt: olvasszuk fel a vajat, majd keverjük hozzá a csípős szószt, fokhagymaport, chiliport és tegyük félre. Ha a karfiol megfőtt, szűrjük le és botmixerrel pürésítsük a fokhagymával együtt. Keverjük össze a főtt quinoát a zsemlemorzsával, oregánóval és a szósz felével, majd hűtőbe téve pihentessük 10-15 percet. Utána már jól lehet formázni a masszából kis golyókat, amiket enyhén lapítva helyezzünk egy kiolajozott serpenyőbe és süssük aranybarnára mindkét oldalát, innen tegyük át a sütőpapírral kibélelt tepsibe a karfiolpogácsákat és süssük még 15 percig a sütőben. Amikor kész, a szósszal meglocsolva magában, vagy hús mellé köretként tálaljuk.

Gomba karfiollal

Hozzávalók:

A gomba és a karfiol remek páros (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük, a gomba szárát eltávolítjuk, de egészben hagyjuk, csak a nagy gombafejeket vágjuk félbe. A fokhagymát és a hagymát apróra vágjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a karfiolt, sózzuk, borsozzuk, 4-5 percig pirítjuk, majd kiszedjük egy tálba. Ugyanebben a serpenyőben folytatjuk a főzést: hozzáadunk még 1/4 bögre olívaolajat és erre tesszük a gombát, ezt is sózzuk, borsozzuk és 12-15 percig sütjük. Ezek után hozzáadjuk a karfiolt, a hagymákat, még egy kis sóval és petrezselyemmel meghintjük, és pár perc párolás után adjuk hozzá az alaplét, rottyantsuk össze az egészet és már tálalhatjuk is.

Kókuszos karfiolcurry

Hozzávalók:

A karfiolcurry laktató főétel (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk legalább 10 percig, hogy aranybarna színt kapjon. Egy kis tálban keverjük össze a fokhagymát, gyömbért, köményt, koriandert, kurkumát, kardamomot és a sót – tegyük félre. A megpirult hagymához dobjuk a felkockázott édesburgonyát, további öt percig együtt pirítjuk, majd mehet hozzá a karfiol és a kókusztej a fűszerekkel együtt. Lefedve főzzük 20 percig. Tálalás előtt beletesszük a lime levét és főtt rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk.

Forrás: 1, 23

Mi lesz a süti?

Exit mobile version