nlc.hu
Gasztro

Scone

Scone, az angol ötórai teasütemény

Mi az a kerek, pogácsaszerű sütemény, amit az angol filmekben az ötórai teához esznek vajjal és lekvárral? Ez a scone, ami nemcsak finom, de elkészíteni is könnyű.

Mostanában egymást érik a Netflixen az angol témájú sorozatok, és lássuk be, legalább magunknak, hogy lelki támaszaink ezek. Mert vagy oda menekülhetünk a valóság elől vigaszért (Bridgerton család) vagy konstatálhatjuk, hogy, attól, hogy valakinek hatalma meg pénze van, még lehet boldogtalanabb, mint az egyszerű halandók Covid idején, Közép-Európában (A korona).

A legtöbb filmben esznek is (még sincs tele sosem a szájuk, amikor valaki épp kérdést intéz hozzájuk, varázslatos), méghozzá leginkább – angol módra – ötórai teáznak.

II. Erzsébet teázik

II. Erzsébet teára scone-t eszik (Fotó: Netflix)

Az angol ötórai tea nálunk, praktikusan az uzsonnának felel meg, ám utoljára napközis korunkban hódoltunk neki, azóta kikopott az életünkből. Némiképp csökevényes formában azért itt-ott még lehet találkozni vele délutáni capuccinózásként, de valójában igen kevés ember szán időt az uzsonnára, holott most még csak vívó-, balett- meg angolórára sem kell vinni a gyereket. Pedig jó étkezés az uzsonna, többek között azért, mert ha délután eszünk pár falatot, vacsorára mindjárt nem akarjuk felfalni a hűtőszekrény teljes tartalmát a jégkockatartóval együtt.

De mi az a pogácsaszerű sütemény, amit minden filmben esznek a teához, milyen az íze és mennyi ideig tart elkészíteni?

Ez a sütemény a scone, és valóban,

mintha egyenesen uzsonnára teremtették volna: kicsi, nem tart sokáig megenni, de azért mégis szolgáltat némi energialöketet. Nem túl édes, nem túl sós, de finom. Ráadásul elkészíteni sem egy nagy kunszt,

nem túlzok: fél óra alatt készen volt, de úgy, hogy amíg sült, közben a nyomokat is eltüntettem a konyhában.

A titka a lazaság, ami egy nagyon angol dolognál kissé mégiscsak furán hangzik, de elmondom, hogy gondolom. A scone tésztáját nem kell kidolgozni, sokáig gyúrni, elég, ha összeáll. Nem kell kinyújtani, bőven jó, ha tessék-lássék ellapítjuk a tésztát a kezünkkel. Nem kell szabályos köröket szaggatni belőle, lényeg, hogy helytakarékos legyen és minél kevesebbszer kelljen újra összegyúrni a tésztát. Végül nem kell pihentetni, és még a tetejének a megkenéséhez sem kell külön tojást felütni, hanem a tészta hozzávalójából mentünk el hozzá pár kanállal.

Jó kis sütemény ez, úgy kezdődik a recept, hogy bekapcsoljuk a sütőt, innentől kezdve pedig mindenki tudja, hogy ami rá vár, az gyors, könnyű és szerencsés esetben finom is. Az már más kérdés, hogy hogy néz ki, én mondjuk jókat mosolyogtam magamban azon, hogy milyen arcot vágna anyám, ha ilyen külsejű sütit tennék az asztalra, de hát közelítsük meg inkább filozófiailag: szép az, ami érdek nélkül tetszik, és hát én, a magam részéről őszintén megszerettem a scone-t. Próbáljátok ki ti is!

Én Paul Hollywood és Mary Berry receptjét készítettem el változtatás nélkül és abszolút működik!

Scone

scones

Fél óra alatt kész a scone, sőt, amíg sül, meg is tudjuk teríteni az asztalt (A szerző fotója)

Hozzávalók (4 főre, de ha jönnek még páran, nekik is jut belőle)

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 2,5 dkg cukor
  • 4 dkg lágy vaj
  • 1 dl tej
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alul-felül sütéssel.
  2. Egy tálba belemérjük a lisztet és a sót, beleszitáljuk a sütőport, elkeverjük, majd az ujjaink hegyével összemorzsoljuk a vajjal.
  3. Most beletesszük a cukrot is. A tejet és a tojást elkeverjük, elmentünk belőle a kenéshez 1-2 kanálnyit, a többit beleöntjük a tálba, majd összegyúrjuk az egészet. Csak addig kell dolgozni vele, amíg össze nem áll a tészta.
  4. Áttesszük egy deszkára, a kezünkkel kilapítjuk úgy két tenyérnyi méretűre és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrjuk és újra kinyújtjuk, szóval a szokásos módon járunk el, amíg el nem fogy a tészta.
  5. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre tesszük, a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a tej és tojás félretett elegyével, majd betoljuk a sütőbe és készre sütjük nagyjából 10 perc alatt.
    scone fogyasztás közben

    Így esszük a scone-t. Kettétörjük, megkenjük, leharapjuk (A szerző fotója)

Készen is vagyunk. Készítsünk hozzá teát, adjunk hozzá vajat és lekvárt, és már kezdődhet is az uzsonna, jó étvágyat hozzá!

Beszéljünk akkor a teáról is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top