Könnyű beleszeretni ebbe a desszertbe. Amilyen egyszerű az elkészítése, pontosan annyira finom. Ha még nem készítettél idén fánkot, a farsangi időszak végén itt a remek alkalom,hogy bepótold! A túrófánk gyerekkorunk egyik kedvenc édessége. A naptár szerint ma van húshagyó kedd, a nagyböjt előtti utolsó nap, ami egyben a farsangi szezon vége. Mi mással ünnepelhetnénk meg ezt a napot, mint ezzel az isteni édességgel? Mutatós, ízletes, nem kell sem keleszteni, sem dagasztani. Indulhat a házi menza, harminc darabig meg se álljatok!
Farsangbúcsúztató házi túrófánk
Farsangbúcsúztató házi túrófánk:
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 3 db tojás
- 100 g porcukor
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
Elkészítése:
- A túrót összetörjük egy villa segítségével. Még jobb, ha egy szűrőn átpasszírozzuk, mert így lesz a legtutibb a túrófánk állaga.
- Kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzákeverjük a lisztet, a sütőport, és egy csipetnyi sóval is ízesítjük a tésztát.
- A tésztát 20-25 percig pihentetjük.
- Nedves kézzel nagyobb diónyi golyókat formázunk belőle és 165-170 fokos forró olajban kisütjük őket, pár perc alatt. Fontos a megfelelő hőmérséklet betartása.
- Ha megsültek a túrófánkok, a fánkgolyókat hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral, fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
20-25 percet pihentetjük a tésztát (a szerző fotója)
Legfeljebb 170 fokos olajban kisütjük (a szerző fotója)
A túrófánkokat aranybarnára sütjük (a szerző fotója)
A fánklabdákat papírtörlőre tesszük (a szerző fotója)
Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk (a szerző fotója)
További fánkos receptek:
- 5 tuti fánk kezdőknek és haladóknak
- Fánkot a sütőből? Még finomabb is lesz!
- Ki ne hagyd! Szalagos fánk nélkül nincs farsang!