Emlékszem, nyolc évvel ezelőtt kezdett beszivárogni hazánkba is a smoothie-őrület. Eleinte csak méricskéltem, miféle jószág lehet ez, óvatosan vizslattam. Nem igazán értettem, miért is illene lelkesedni.
Minek nekünk smoothie, ha már itt van nekünk a jól ismert turmix? Jelentem, már bánom az akkori felszínes megközelítést, hiszen később nagyon is megkedveltem, a smoothie divat pedig, mi tagadás, engem is hódolójává tett. Sokáig hittem azt, hogy tudok smoothie-gép nélkül élni. Egészen mostanáig. Eldöntöttem, kell. Valóban nagy segítség, hogy egy kulacsban elegyedik össze minden. A csavaros, sportkupakos tetőnek köszönhetően pedig magammal is vihetem. Már ennek a tudatától is energikusabbnak érzem magam. Viszlát, tavaszi fáradtság! Természetesen bőven megteszi egy botmixer vagy turmixgép is! Ez esetben is csak egy nagy pohárra, zöldségekre és gyümölcsre lesz szükségetek.
Mi is az a smoothie?
A smoothie gyümölcsből vagy zöldségből készített krémes állagú, édes vagy sós ital, ami minden évszakban nagyszerű vitaminforrás.
A smoothie (ejtsd: szmuszi) angol jelentése: sima, és a turmixoktól leginkább abban különbözik, hogy csak növényi összetevőkből áll, hígítása pedig nem tejjel, hanem vízzel (vagy 100%-os gyümölcslével) történik. Gabona és magitalok hozzáadásával is nagyon finom smoothie készíthető.
Nincsenek megkötések, tehát mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és/vagy gyümölcsöket adhatjuk hozzá, ezzel végtelenné varázsolva a variációk tárházát, hogy ne csak az unalomig kóstoljuk ugyanazt az ízkombinációt. Tehát a turmix minden esetben tartalmaz tejterméket és állaga hígabb, mint a püré jellegű smoothie, amely nem tartalmaz tejterméket, csak fagyasztott gyümölcsöket és/vagy zöldséget. Az igazság viszont az, hogy ezek a szabályok már elmosódtak; a smoothie-k összetevői között egyre gyakrabban olvasni tejtermékeket is (például görög joghurtot) vagy növényi tejeket.
A smoothie-receptekre ráguglizva rengeteg kategóriával lehet találkozni. Olcsó, diétás, egyszerű smoothie receptek stb. Nálam az egészséges smoothie-receptek összetétel az, ami mindent visz. Kicsit olyan ez, mint a baconszalonna vagy a ledegradál szavak. – Miért, van egészségtelen smoothie-recept is? – kérdezem én. Nem hinném, hacsak nem nyers pacalt és agyvelőt szottyanna kedvünk összezutyatolni.
A helyes arányokról
1 liter smoothie-hoz 25-30 dkg apróra vágott gyümölcsre/zöldségre van szükség, amihez kb. 7 dl szűrt vizet, de akár különféle teákat, vagy növényi alapanyagból készült italokat is önthetünk.
Ízesíteni lehet citrommal, naranccsal, lime-mal (esetleg ezek vékonyan leszeletelt héjával) őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, kókusszal, vaníliával stb., vagy adhatunk hozzá egy-egy marék zabpelyhet, szárított gyümölcsöt, goji bogyót vagy előre beáztatott chia magokat. Végtelenül kreatív elfoglaltság a smoothie-készítés.
Miért ennyire népszerű?
Egyszerű, gyors, vitamindús. Nagyjából ez a titka. A smoothie-t a mai mindenmentes hype és a valós, orvosilag alátámasztott tejfehérje-allergia, tejcukor-érzékenység mellett is többen ihatják, mint a turmixokat. Ha zöld leveleket, pl. spenótot vagy fodros kelt adunk hozzá, máris kipipálhatjuk a napi vas-szükségletet. Fontos, hogy alaposan megmosott, meghámozott, kimagozott és kellően apró méretűre vágott hozzávalókkal dolgozzunk, és mindig adjunk elegendő mennyiségű vizet is a készülő smoothie-hoz. Előnye, hogy nincs többé fonnyadt, plöttyedt, kukában landoló gyümölcs vagy zöldség, mert ezek is hasznosulnak. A smoothie-t még az is szereti, aki legszívesebben állandóan mekis kaján élne vagy csak nagyon ritkán vesz magához organikus táplálékot. Kellemesen hűsítő ital, ami akár egy étkezést is helyettesíthet és igazi energiabomba leszel tőle.
Adhatsz hozzá kakaót, ami javítja a hangulatot, virágport, ami szépíti a hajat. A matcha és cayenne bors éberré tesz, a gyömbér gátolja gyulladást, a lenmag segíti az emésztést és állandó értéken tartja a vércukorszintet, ha még csírát is teszel bele, tied az egész világ!
Mutatom a saját kedvenceket!
Avokádós erdei gyümölcs smoothie
Hozzávalók:
- 1 csésze erdeigyümölcs-válogatás (lehet fagyasztott is)
- 1 kisebb avokádó fele
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál mandulavaj, fahéj (ízlés szerint)
- 2 teáskanál juharszirup
- fél csésze növényi (tej)ital
- jégkocka (elhagyható)
Elkészítése: Minden összetevő irány a pohárba, botmixerrel vagy speciális készülékkel homogénné turmixoljuk. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrűre, lehet még vízzel hígítani.
Vörös bársony smoothie
Hozzávalók:
- 5 szem nagyobb málna ( fagyasztott)
- 1 marék áfonya
- 2 evőkanál chia mag beáztatva
- 1 teáskanál zöld teafű
- 2 db szárított datolya
- 1 evőkanál goji bogyó
- 75 ml víz
Elkészítése:
- A chia magokat beáztatjuk ( annyi vízben, hogy ellepje). Negyed óra múlva kész a chia gél (fantasztikus omega-3 forrás).
- 1 evőkanál teafüvet 80 fokos vízben 3 percen át állni hagyunk, majd leszűrve az egy evőkanálnyi goji bogyókhoz adjuk.
- Pár percet hagyjuk, hogy megszívja magát. Beletesszük a gyümölcsöket, a bogyókat, a datolyát és a chia gélt a gépbe vagy egy pohárba és az egészet összeturmixoljuk.
Ultra zöld smoothie
Hozzávalók:
- 1 szál rozmaring
- bébispenót
- 1 db avokádó fele
- 1 marék ananász
- ½ átlagos méretű zeller szára
- 1 dl narancslé
Elkészítése:
- Összedaraboljuk a hozzávalókat és már mehet is minden a mixerbe, majd hígítsuk a zöldségpürét a kívánt állagra.
- Fontos, hogy válasszunk közepesen érett avokádót, ha igazán krémes állagú smoothie-t szeretnénk.
Uborkás, mentás alma smoothie
Nyers uborka, mentalevelek, egy marék zöld alma, kevés méz és avokádó. Ezeket összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a jeget vagy 1-2 dl hideg vizet és ismét összeturmixoljuk.
Trópusi szerelem smoothie
Hozzávalók:
- 1 kávéskanál hántolt kendermag
- 1 marék mangó
- 1 evőkanál goji bogyó
- fél lime leve
- 1.5 dl préselt almalé
- 1 dl szűrt víz vagy csapvíz
- 1 csipet cayenne bors
Elkészítése:
Miután a goji bogyót pár percre zöld teába vagy vízbe áztattuk, beletesszük a gépbe vagy egy nagy pohárba a többi hozzávalóval együtt és simává turmixoljuk.
Epres csoda smoothie
Hozzávalók:
- 200 g eper
- 1 banán
- 1 kivi
- 1 evőkanál zabpehely
- 1 kanál juharszirup vagy méz
Elkészítése:
Minden összetevő irány a pohárba, botmixerrel vagy speciális készülékkel homogénné turmixoljuk. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrűre, lehet még vízzel hígítani.
Áfonyás-mandulás antioxi smoothie
Áfonyás-mandulás antioxi smoothie:
Hozzávalók:
- 360 ml édesítetlen mandulatej
- egy közepes fagyasztott banán
- 100 gramm fagyasztott vagy friss áfonya
- 67 gramm felaprított fodros kel
- 1 kis marék mandula
- 2 teáskanál nyers méz
Elkészítése: Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és turmixold 1-2 percig, amíg teljesen sima állagú nem lesz.