nlc.hu
Gasztro

Luxus tavaszi tejberizs

Ez aztán luxus a javából! Tejberizs rózsavízzel, pisztáciagrillázzsal, bourbon vaníliával és málnasziruppal

Egyszerre könnyű és krémes, rózsavíztől, a pisztáciától, a vaníliától extrán mennyei, a málna vörös színétől pedig arcpirítóan tavaszi édesség. Mert megérdemeljük!

Ez egy krémes, sűrű ízbomba, ami a megszokott napközis tejberizzsel még csak véletlenül sem említhető egy lapon. Tulajdonképpen egy saját recept szerint készült édes rizottóról van szó, amolyan csajos beütéssel (a férfiak sem fognak tudni ellenállni neki!). Ezúttal új értelmet nyer a “van mit a tejbe aprítani” mondás, hiszen ebbe az édességbe csupa extra finomság kerül. Krémes állagáról a tejszín és a mascarpone gondoskodik, a rózsavíztől lesz igazán meghökkentő, egyben fejedelmi, a pisztáciagrillázs roppanóssága ad hozzá egy csipet extravagánsságot, az egészet végül pedig a málnaszirup koronázza meg.

Az állag a lényeg

Hatalmas tejbegríz és tejberizs rajongó vagyok. Nincs az a napszak és nincs az az évszak, amelyben ne dobnám össze valamelyiket szívesen. A tejbegríz nagyjából tíz perc alatt már ott gőzölög a tányéron. Tudom, türelem rózsát terem (nemsokára inkább rózsavizet), de én speciel valahogy sosem bírom kivárni, ameddig a bébipapi ehető hőmérsékletűre hűl: tízből kilencszer tutira szétégetem vele a nyelvemet. A tejberizs azért már egy komplexebb történet, elkészítéséhez legalább egy óra szükséges. Ez az az édesség, amit hidegen is imádok enni. Érdemes hozzá rizottó rizst beszerezni, ami akkor lesz igazán finom, ha a szemek nem főnek szét és bársonyosan krémes, de semmiképpen nem ragacsos szósz öleli körbe őket. Bár édességről van szó, nem tesz jót neki, ha agyoncukrozzuk, mert attól geil lesz a végeredmény, ellenben a sót nem érdemes kihagyni belőle.

tejberizs pisztácia grillázs málnaszirup rózsavíz

Az elkészült tejbegríz pisztáciagrillázzsal (A szerző fotója)

Van, aki vajat is ad hozzá, bár tapasztalatom szerint nincs rá szükség. Mégiscsak egy édesség ez és nem valami vajban tocsogó francia kulináris csodabogár!

 

Rózsavíz rituálé

A rózsavizet könnyedén elő lehet állítani otthon is. Garantálom, hogy furcsa szemekkel néz majd rátok életetek párja, ha ehhez a tőle kapott rózsacsokrot tépitek szét, de a cél ugye szentesíti az eszközt. Márpedig nekünk legalább két jó nagy marék rózsasziromra lesz szükségünk. A szépség szimbóluma és a szerelem virága igazán illatos és pazar módon járul hozzá majd a végeredményhez. Ha marad belőle, az arcotokra is csodálatosan jó hatással lehet, mert kiváló bőrtisztító és tonizáló hatása van. Fürdővízbe cseppentve pedig kellemesen ellazít. Igazi tavaszi felfrissülést jelet kívül-belül. Nincs is más dolgunk, minthogy két bögre rózsasziromhoz adjunk négy bögre vizet, majd forraljuk fel, aztán hagyjuk kihűlni. Egy üvegedényben hagyjuk állni pár napot. Érdemes minden nap megkeverni, hogy a szirmok illatanyagai megfelelően kioldódjanak, így nem úsznak fel a víz tetejére. Néhány nap múlva az alaposan kiáztatott rózsaszirmokat kiszedjük, leszűrjük és már mehet is egy jól záródó üvegbe, a hűtőbe, ahol hetekig eláll.

tejberizs pisztácia grillázs málnaszirup rózsavíz

A rózsvíz hetekig is eláll a hűtőben (A szerző fotója)

Tudtátok, hogy a vanília is orchidea?

Egy jó tejberizs megérdemli az eredeti vaníliarudat. Nem a zacskós vaníliáscukrot, nem a mezei vanília aromát, hanem az orchidea fajba tartozó, az őserdők mélyén, a párás trópusi klímán őshonos fajtát, aminek a kis barna, illatos magjait élmény kikapargatni a rúd belsejéből. Az orchideák közül is az egyik legérzékenyebb faj, épp ezért a termesztésére alkalmas hely is igen korlátozott. A legtöbbet Madagaszkáron termesztik belőle, így már érthető miért kerül ilyen sokba. Fogjunk is hozzá a luxus ínyencség elkészítéséhez, mert mi, nők, megérdemeljük! Azért hagyjatok belőle a férfiaknak is !

Tejberizs rózsavízzel, pisztáciagrillázzsal, bourbon vaníliával és málnasziruppal

tejberizs pisztácia grillázs málnaszirup rózsavíz

Tejberizs rózsavízzel, pisztáciagrillázzsal, bourbon vaníliával és málnasziruppal (A szerző fotója)

Hozzávalók:

a tejberizshez:

  • 7.5 dl 3.5 %-os tej
  • 2 ek rózsavíz
  • 1 bögre rizottó rizs ( arborio 140g)
  • 2 dl tejszín
  • 0.5 bögre cukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 2 csipet só
  • 5 dl 35-40 %-os tejszín lágy habbá verve
  • 2-3 ek mascarpone

a málnasziruphoz: 

  • 30 dkg málna
  • 2 csésze víz
  • 2 csésze cukor

a pisztácia grillázshoz: 

  • 100 g pisztácia 100g, hántolt, sótlan
  • 80 g kristálycukor
  • 1 csipet só 

A rózsavízhez: 

  • 2 bögre rózsaszirom
  • 4 bögre víz

Elkészítése: 

  1. A rózsavíz elkészítésével kezdjük, mert a szirmoknak pár nap szükséges, hogy kiázzanak.
  2. Két csésze rózsasziromhoz adjunk 4 csésze vizet, majd forraljuk fel, aztán hagyjuk kihűlni.
  3. Egy üvegedényben hagyjuk állni pár napot. Érdemes minden nap megkeverni, hogy a szirmok a vízben kioldódjanak, és ne ússzanak a víz felszínére.
  4. Néhány nap múlva az alaposan kiázott rózsaszirmokat szedjük ki a vízből, majd szűrjük le a rózsaillatú vizet, és öntsük át egy jól záródó üvegbe. Hetekig is eláll a hűtőben.
  5. A tejberizshez a tejet és a tejszínt felforraljuk a cukorral, sóval és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd az előzőleg jól átmosott rizottórizst beletesszük. 
  6. Folyamatosan kavargatva puhára, krémesre főzzük közepes tűzön. Ez 15-20 perc alatt megvan. Kiveszünk pár rizsszemet, ha belől puha, de kívülről még van tartása, elkészült. Félretesszük hűlni.
  7. Kemény habbá verjük a tejszínhabot. A már hideg, kihűlt tejberizst, ami idő közben tovább sűrűsödött, átlazítjuk 2 evőkanál mascarponéval, majd hozzáforgatunk a tejszínhabot, hogy könnyű és légies legyen. Ekkor adjuk hozzá a 2 evőkanányi rózsavizet. 
  8. A pisztácia grillázshoz a cukrot karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a tisztított pisztáciát. Hagyjuk kihűlni, majd késsel durvára vágjuk.
  9. A málnasziruphoz egy edényben melegítsünk vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és alacsony majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen a cukrot. Adjuk hozzá a kiolvasztott málnaszemeket. Áztassuk 3-5 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Öntsük át finom szűrön keresztül, hogy a magokat eltávolítsuk a szirupból, majd néhány evőkanállal locsoljunk belőle a tejberizs tetejére.

Olvass tovább tejes édességekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top