A hónap kedvence, a földek földönkívülije: a karalábé

Hídvégi Krisztina | 2022. Március 24.
A karalábé tavasszal a legfinomabb. Zsenge, roppanós és mennyei ételeket lehet belőle készíteni. Ezekből a karalábés ételekből azok is kétszer szednek majd, akik korábban nem rajongtak ezért a megosztó zöldségért.

A karalábé olyan, mint egy földönfutó. Sajnos nem eléggé népszerű zöldség, pedig ez az UFO-ra hasonlító szörnyecske igazán megérdemelné, hogy gyakrabban landoljon a tányérunkon. 

A friss, zsenge karalábénak nehéz ellenállni, de van néhány olyan recept, amiért érdemes a fazékba tenni. Jó párost alkot a zöldalmával, a citrusokkal, de igazán verhetetlen a tejjel vagy tejszínnel együtt lesz. A zöldséges sajnos gyakran azzal nyit, hogy a fejéről egy laza mozdulattal letekeri a leveleket. Ettől nem csak kopasz lesz szegény, hanem ezzel elherdáljuk a legtöbb vitaminforrást tartalmazó részt, amelyek hasznos alkotórészei lehetnek egy salátának.

Bátran használjuk fel tehát minden egyes részét, fantasztikusan intenzív tavaszi ételeket kreálhatunk belőlük! 

Citrusos, zöldalmás karalábéleves

Citrusos, zöldalmás karalábéleves (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

Elkészítése: 

  1. Megpucoljuk a salotta hagymákat, a fokhagymát, és 4 db karalábét kockára vágunk, majd közepesen magas falú edényben finoman megdinszteljük az olívaolajon.
  2. Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott kígyóuborkát és a zöld almát és hozzá facsarjuk két citrom levét. Sózzuk, borsozzuk.Felöntjük az egészet egy liter zöldség alaplével és puhára főzzük a zöldségeket.
  3. Hagyjuk kissé kihűlni, majd az egészet összeturmixoljuk és a végén hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Forralunk egyet rajta és már kész is.

Jércemellel töltött karalábé pikáns szószban, pirított gombával

Jércemellel töltött karalábé pikáns szószban, pirított gombával (A szerző fotója)

Hozzávalók:

Elkészítése: 

  1. Az apróra vágott hagymát a fele vajon lepirítjuk, majd ráöntjük a fele tejszínt, beletesszük a kanálnyi mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet és az apró kockára vágott zsemlét. Ebbe tesszük a darált jércemellet és megpirítjuk. Kivájjuk a karalábékat, a belsejét félretesszük a szószhoz.
  2. A kivájt karalábékat leforrázzuk és félig puhára főzzük. Amikor langyosra hűlt, betöltjük a húsmasszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a megtöltött zöldségeket, pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd 15-20 percig sütjük.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat és beletesszük az apróra vágott hagymát. Kis idő után felöntjük a húslével, majd beletesszük a kivájt karalábédarabokat, megfőzzük, ízesítjük, beleöntjük a maradék tejszínt, majd sűrítjük néhány percig. Az egészet összeturmixoljuk és leszűrjük.
  4. A kész szószt félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben és belehelyezzük az apróra vágott gombákat. Megpirítjuk őket. A töltött karalábét elhelyezzük a tányér közepén, körbeöntjük a szósszal, teszünk bele néhány kisebb karalábélevelet és a gombákkal díszítjük. Az újhagyma zöldjét apróra vágjuk és körbeszórjuk. Végül a karalábéra ráhelyezzük a levágott tetejét.

További tavaszi zöldséges receptek: 

Exit mobile version