Egészség

10 vitamindús tavaszi finomság

Ma a tavaszi megújuláshoz összeszedtük nektek a legtutibb, legvitamindúsabb idénygyümölcsöket és zöldségeket. Ha ezeket fogyasztjátok, biztos, hogy jó nagy lendületet tudtok adni szervezeteteknek a megújuláshoz!

Húsz évvel ezelőtt először jutottam el Bécsbe, és elképesztett, hogy mindenféle gyümölcsöt lehet kapni tél közepén a szupermarketben. Hoztuk is haza a kocsi csomagtartójában a dinnyét, az epret, a szőlőt – mindenféle csemegét, ami akkoriban itt még szezonális finomságnak számított. Persze nagy csalódásnak bizonyultak – vízízű pótvackok voltak ezek, se íze, se illata nem volt egyiknek sem.

Azóta persze itthon is megszoktuk, hogy tél közepén is van eper, körte, saláta. Minden, ami korábban csak pár hónapig (vagy hétig) volt elérhető. De azt is tudja már mindenki, hogy ezektől a szupermarketben található primőröktől nem szabad sokat várni. Megszoktuk, hogy nem illatos az eper, hogy fűízű a paradicsom, és tudjuk, hogy ezekben a látványételekben messze nincs annyi vitamin, mint amikor itthon érnek ezek a finomságok. Nem kell azonban már sokat várni arra, hogy megérkezzenek az igazi, friss, szabadföldi zöldségek és gyümölcsök. Érdemes hát fogni a kiskosarat és kimenni a piacra, mert mostantól indul a vitaminszezon!

 

Március

 

10 vitamindús tavaszi finomság1. Retek

A piacon megjelenő első hazai zöldségféle, friss, piros színével mindenkit felvidít az amúgy tél végére eléggé elszíntelenedő standokon. Érdemes belőle azonnal venni egy nagy csokorral, mert igazi csodaszer a tavaszi fáradtság ellen. Magas a C-vitamin tartalma, sok benne a vas, a folsav és a magnézium is. Remek vízhajtó, májtisztító, gyulladáscsökkentő. Magas rosttartalma serkenti az emésztést és segít a fogyókúrában. Kesernyés ízét a benne lévő kénnek köszönheti, ami jót tesz a tél végére megfáradt bőrnek, hajnak, körömnek. Salátának, nyersen kiváló.

 

10 vitamindús tavaszi finomság2. Spenót

Igazi megosztó zöldség – de érdemes neki még egy esélyt adni. Aki nem szereti főzelékként, próbálja ki nyersen, salátaként. Bár egész évben lehet szedni, ilyenkor tavasszal a legfinomabb – tele van élettel, nedvességgel, vitaminokkal. Nyersen egyébként még egészségesebb is, mint megfőzve, mert főzéskor a benne lévő folsav megsemmisül. De szerencsére marad még benne vesét serkentő K-vitamin és magnézium. Persze vas is – de azért tudni kell, hogy messze nem a spenót a legnagyobb vastartalmú zöldségféle, és annak is csak a felét tudja hasznosítani a szervezet a benne lévő oxálsav miatt. Ha valaki semmiképp nem tud vele megbarátkozni, próbálja ki gyümölcsturmixba téve. Mivel önmagában szinte teljesen íztelen, így legfeljebb a színével tudja elrontani a turmixot, az ízéből nem vesz el.

 

10 vitamindús tavaszi finomság3. Medvehagyma

Igazi tavaszi csemege, amely még manapság is csak pár hétig elérhető. Ha a szezonja lefutott, legfeljebb fagyasztva vagy porrá törve lehet megvenni, ami azért messze nem az igazi élmény. Ha tehát meglátod a piacon, csapj le rá és használd, amíg csak megveheted. Ez a furcsa csomag levél igazi immunerősítő vitaminbomba. Fő hatóanyaga az allicin, ami a fokhagymában is megtalálható, és a medvehagymában is igazi természetes antibiotikumként működik, mindenféle vírus, baktérium és gomba ellen hatékony. Egy esetleges tavaszi méregtelenítő kúrába is beépíthető, mert tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Fogyasztható nyersen, főzve, salátaként, levesként, főzelékként, tésztára pestóként, vagy bármilyen pogácsába, kenyérbe fűszerként. Ám mivel enyhe véralvadásgátló hatása van, műtét előtt nem ajánlatos csemegézni belőle.

 

10 vitamindús tavaszi finomság4. Galambbegysaláta

A szupermarketekben egész évben megveheted a nejlonzacskós verziót, de márciusban a piacon is érdemes körbenézni, mert ez a dióízű, harsogó zöld saláta ilyenkor a legfinomabb és leghatékonyabb őre az egészségünknek. Magas antioxidánstartalma segít az öregedés megelőzésében, béta-karotin-tartalma pedig segít a tavaszi fáradtság elleni harcban. Kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a fejes salátában, és a zöldségek közötti vasverseny ezüstérmese: többet csak a petrezselyemben találtak, amiből viszont nem lehet nagy mennyiséget megenni, szemben a galambbegysalátával. Ráadásul – ellentétben a spenóttal – a galambbegyben lévő vas kifejezetten jól hasznosul, mert sok folsav is van benne és nem szoktuk főzni.

 

10 vitamindús tavaszi finomság5. Rebarbara

Magyarországon kevésbé ismerjük és szeretjük, pedig a tavaszi tisztítókúrák ideális segítője. Vizelethajtó, salaktalanító, hashajtó hatású gyümölcs. Kicsit savanykás íze miatt kompót, lekvár, szörp, ivólé készül belőle vagy süteménytöltelék – általában egy másik, édesebb gyümölccsel (alma, körte, eper) keverve. Rengeteg flavonoidot tartalmaz – erős antioxidáns hatású, emellett az A-, B1-, B2-, C-vitamin-tartalma is magas (bár ennek egy része lebomlik a főzés alatt) de magas a kálium-, a magnézium-, a vas- és a szeléntartalma is. Nagy mennyiségű fogyasztása esetén narancssárgára színezheti a vizeletet – ettől nem kell megijedni.

 

Április

 

10 vitamindús tavaszi finomság6. Fejes saláta

Ma már nem igazán dobban meg a szívünk, ha meglátjuk a piacon a friss fejes salátát, hiszen egész évben megvehetjük. De azért az első, friss hajtások íze egészen más, mint a melegházi utánzatoké. Bár a legtöbben leszedik, eldobják a külső, zöld leveleket, és csak a halványzöld, zsenge belső részre utaznak, nagy hibát követnek el. A külső levelekben akár 50-szer annyi C-vitamin és béta-karotin lehet, mint a torzsához közeli, napfényt soha nem látott részekben. Ezek mellett persze a vas- és a kalciumtartalma is jelentős, ráadásul serkenti a salakanyagok ürítését is, mert erős vízhajtó, veseserkentő hatása van. Ha szabadföldi salátát veszünk, alaposan mossuk meg – de semmiképp ne áztassuk, mert ezzel kimossuk belőle a vitaminok és ásványi anyagok nagy részét is.

 

7. Spárga

Áprilisban kezdődik a szezonja és ilyenkor érdemes hetente többször is bevásárolni belőle. Nem olcsó, mert rettenetesen kényes, hamar romló zöldség, amit csak kézzel lehet betakarítani. Remek vízhajtó, méregtelenítő, rengeteg A-, B1-, B2– és C-vitamin van benne, és nagy mennyiségű folsav. Különösen magas a glutationtartalma; ez egy erős antioxidáns, amely bizonyos kutatások szerint rákmegelőző hatású. A fogyasztók fele tapasztalja, hogy nagyobb adag spárga elfogyasztása után jellegzetes, erős szagú lesz a vizelete – ennek okát még nem sikerült tisztázni, de azt biztos, hogy nem kell emiatt aggódni. Diétázóknak tökéletes választás – de csak akkor, ha erőteljesen korlátozzák a mellé felszolgált, általában gazdag, zsírdús mártás fogyasztását. Párolva, grillezve egyaránt tökéletes csemege.

 

10 vitamindús tavaszi finomság8. Sóska

Ez a savanykás, zöld leveles zöldségféle frissen szedve a legfinomabb, a falusi gyerekek egyenesen a kertből szokták lelegelni, és jól teszik: így hasznosul legjobban a benne lévő C-vitamin. Lábadozó betegeknek is gyakran adják, mert meghozza az étvágyat, ráadásul segít a felépülésben is, mert kiemelkedően magas az ásványianyag-tartalma: sok benne a foszfor, a vas, a magnézium és a folsav is. Levesként, főzelékként és szószokba is fel lehet használni.

 

Május

 

10 vitamindús tavaszi finomság9. Karalábé

A karalábé olyan zöldség, ami egész évben elérhető, ezért sokan egész évben utálják is. Mert fás, száraz, ízetlen. Hát persze, hiszen a télen kapható, régi karalábénak semmi köze nincs már ahhoz a lédús, finomsághoz, amit májusban lehet venni. Halványzöld, illatos, zamatos, és egy kicsit sem rágós. Ha nem mondjuk meg, mi az, csak nyersen, felvágva letesszük az asztalra, szinte minden bulin elsőként fogy el – mert hát finom. A benne lévő izotiocianát pedig rákmegelőző hatású, a rostok pedig jót tesznek az emésztésnek, ráadásul a karalábénak vízhajtó, vesekő-megelőző hatása is van. Sőt, még omega-3- és -6-zsírsavat is tartalmaz. Kellemes aromája nem csak a levest turbózza fel, de a salátát is, és még a levelét se kell kidobni, az is bátran fogyasztható.

 

10 vitamindús tavaszi finomság10. Eper

Igazi szupergyümölcs. Nem elég, hogy több C-vitamin van benne, mint a citromban és a narancsban együttvéve, de ráadásul mennyei az íze. A rendes, hazai, szabadföldi eper íze össze sem hasonlítható a vízízű spanyollal. Érdemes hát ilyenkor alaposan betankolni belőle minden egyes nap. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásait fel se lehet sorolni. A benne lévő aszpirin (szalicilsav formájában) hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. De vesebántalmak, reuma, köszvény, székrekedés, ráncosodás ellen is jó, és magas antioxidáns-tartalma miatt daganatellenes hatású.

 

Természetesen nyersen a legfinomabb – nem érdemes cukorral lerontani a sok jótékony hatást, de persze levesként, mártásként, süteménybe, lekvárként, fagylaltként, szörpként és lefagyasztva is érdemes minél nagyobb adagot eltenni belőle télire. A megégett bőrrel csodákat tesz, és a tinik pattanásos arcára téve is hatékony. Ha a piacon válogatsz, az orrodat kövesd, ne a szemed. A hatalmas piros szemek lehetnek hamisak – de az erős, csábító illatot, amit az igazán érett szemek árasztanak, nem lehet utánozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top