nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü ajánló a zöld színek jegyében

Bezöldültünk! Csupa zöld tavaszi hétvégi menü ajánló

Ezeknek a színeknek és ízeknek képtelenség ellenállni! Csupa zöld finomság kerül a hétvégén a tányérunkra! Lesz mentás zöldborsóleves, pisztráng hagymás szalonnás zöldbabbal, fodroskel-cézársaláta és marcipános pisztáciagolyók.

Nem, nem őrültünk meg, de a tavaszi zsongás bennünket is utólért. Ezért csupa zöld menüsorral készültünk erre a hétvégére. A menta és zöldborsó üdítő párosából készítünk levest, majd egy tartalmas halétel következik. Friss lazacpisztrángot manapság már nem is nehéz beszerezni, a nagyobb üzletláncok hűtőpultjaiban lehet rábukkanni. Ezt a fejedelmi fogást hercegnőburgonyával és szalonnás zöld ceruzababbal tálaljuk, de helyet kap még az asztalon egy fodroskel- cézársaláta is, amely hihetetlen pikáns kiegészítője lesz a főételünknek. Ha még nem lenne elég zöld a menüsor eddig, az egészet egy nagyon pisztáciás marcipándesszerttel fejezzük be. 

Mentás zöldborsó-krémleves

Mentás zöldborsó-krémleves

Mentás zöldborsó-krémleves ( fotó: Getty Images)

Mentás zöldborsókrémleves

Hozzávalók: 

  • 400 g zöldborsó
  • 100 g vöröshagyma
  • 50 g menta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 g cukor
  • 1 g só
  • 5 g bors
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 dl tejszín
  • 50 g vaj

Elkészítése: 

  1. Vajon lepirítjuk a kockára vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a mentát és a borsó felét, és felöntjük alaplével 2 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és forrásig melegítjük.
  2. Levesszük a tűzről, ízesítjük, és hozzáadjuk a maradék zöldborsót, összeturmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk.Friss, forrázott zöldborsóval, mentalevelekkel tálaljuk. 

Pisztráng hagymás szalonnás ceruzababbal

Pisztráng hagymás szalonnás ceruzababbal

Pisztráng hagymás szalonnás ceruzababbal (fotó: Getty Images)

Pisztráng hagymás szalonnás ceruzababbal

Hozzávalók: 

  • 4 db lazacpisztrángfilé 
  • olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 250 g vajbab
  • 250 g zöldbab
  • 100 g húsos füstölt szalonna
  • 2 db kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg krumpli
  • 10 dkg margarin
  • 1 tk só
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 2 db tojás

Elkészítése: 

  1. Mossuk le hideg vízzel a halfiléket, majd konyhapapírral töröljük szárazra őket. Szórjuk meg a filéket mindkét oldalról enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal.
  2. A pisztráng egyik legegyszerűbb elkészítési módja a bőre oldalán történő sütés. Egy széles konyhaeszközzel óvatosan a serpenyőhöz nyomjuk a halat sütéskor, a puha és szaftos halhúshoz így ropogós bőrt kapunk. Először 2-3 percig a bőre oldalán, fél-egy percig a húsa oldalán, majd ismét kb. 2 percig a bőre oldalán süssük.
  3. Mossuk át a babokat, és távolítsuk el a végeiket. Vágjuk egyforma hosszúra a babokat, majd forró sós vízben főzzük majdnem al dentére. Öntsük le róla a vizet, és dobjuk azonnal jeges vízbe, hogy szép zöldek, illetve sárgák maradjanak.
  4. 1 perc után vegyük ki a jeges vízből a lehűlt babokat, és alaposan csepegtessük le. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk ki az apró kockákra vágott szalonnából a zsírt. Ha szépen kiolvadt,  süssük a szalonnából kisült zsírban üvegesre az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  5. Adjuk a hagymás szalonnához a babot, és addig süssük, amíg al dente nem lesz. A megtisztított és apróra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ízesítjük sóval és szerecsendióval, majd elkeverjük benne a margarint.
  6. Hagyjuk egy kicsit hűlni.
  7. Közben a sütőt előmelegítjük. Két nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.A krumplihoz adunk két tojássárgáját, simára keverjük és csillagcsöves zsákba töltjük.
  8. A sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomunk. 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük. 

Fodroskel-cézársaláta

Fodroskel-cézársaláta

Fodroskel-cézársaláta (fotó: Getty Images)

Fodroskel-cézársaláta:

Hozzávalók:

  • 400 g fodros kel
  • 100 g pecorino sajt
  • 200 g kruton
  • 1 db körte
  • 200 g kovászos kenyér
  • 10 g fokhagyma
  • 1,5 dl extraszűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl mogyoróolaj
  • 8 g szardella
  • 1/2 db lime leve
  • 20 g dijoni mustár
  • 20 ml Worcester-szósz
  • 3 db tojássárgája
  • só, bors

Elkészítése: 

  1. Először elkészítjük az öntetet. Ehhez egy tálba tesszük a megpucolt, durvára vágott fokhagymát és a mogyoróolajat és botmixerrel simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a lereszelt pecorino sajtot és a többi összetevőt, kivéve a tojássárgáját. Botmixerrel krémes állagúra keverjük. A végén hozzáadjuk a sárgáját és habverővel simára keverjük.
  2. A fodros kel leveleit forró vízben leforrázzuk, majd jeges vízben hirtelen lehűtjük. A krutont a fokhagymával leturmixolt olajba forgatjuk, tepsiben sütőpapíron 180 °C-on 10 perc alatt ropogósra sütjük.
  3. A leszárított fodros kelt falatnyi darabokra vágjuk, majd összekeverjük az öntettel és a krutonnal. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott körtét, megszórjuk pecorinoforgáccsal, és kevés mogyoróolajjal meglocsoljuk.

Pisztáciás marcipángolyók

Pisztáciás marcipángolyók

Pisztáciás marcipángolyók (fotó: Getty Images)

Pisztáciás marcipángolyók:

Hozzávalók: 

  • 180 g hántolt pisztácia
  • 70 g hántolt, fehér mandula
  • 125 g porcukor
  • 25 g cukor
  • 25-30 ml tojásfehérje

Elkészítése:

  1. A pisztáciát és a mandulát daráljuk a lehető legfinomabbra.
  2. Keverőtálban adjuk hozzá a cukrokat és folyamatos keverés közben fokozatosan adagoljunk hozzá annyi tojásfehérjét, amitől egyenletes, jól formázható masszát kapunk (ehhez használhatunk keverőgépet vagy késes aprítót is).
  3. Formázzunk belőle féldiónyi gombócokat, majd tegyük hűtőbe 10 percre. Közben olvasszunk fel 50 g étcsokoládét, adjunk hozzá egy csepp olajat, majd a már kihűlt, megdermedt golyókat alaposan mártsuk meg benne. 

További hétvégi menö ajánlók:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top