A jövő vasárnapi húsvéti habzsi-dőzsi előtt álljunk meg egy hétvégi menüre! Április 10-e egyébként is az év 100. napja a Gergely-naptár szerint, jöjjenek hát a párszázas, ám annál parádésabb receptek! Hangolódjunk az ünnepre húsvéti hozzávalókkal, de még húsmentesen elkészíthető receptekkel! Lesz tojáskrémleves pontyropogóssal, ami igazán különleges előhírnöke a húsvétnak, és ha már pontyunk úgyis van, készül belőle fasírt. Tejfölös csicserilepénnyel kínáljuk, ami már a nevében is csupa tavasz. Elegáns és gazdagon krémes, diós céklasalátát adunk hozzá. A hétvégi menüt pedig ezúttal egy sós karamellás panna cottával zárjuk. Figyelem, az ízlelőbimbók megzavarására alkalmas receptek következnek!
Tojáskrémleves pontyropogóssal
Hozzávalók:
- 6 db főtt tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 kis db zeller
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 l szárnyas alaplé
- 5 dl sonkalé
- 1 dl fehérbor
- 2 dl tejföl (vagy főzőtejszín)
- 6 dkg vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
A tálaláshoz:
- 2 db főtt tojás
- 2 közepes db újhagyma zöldje
- ponyropogós (lsd. a receptet lejjebb)
Elkészítése:
- A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk.
- A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 6-7 percig pirítjuk.
- Felöntjük a húsleves alaplével és a sonkalével.
- Ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, és hozzáöntjük a fehérbort.
- Kis rést hagyva lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Hozzákeverjük a tejfölt és és a hat felkockázott főtt tojást. 4-5 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk a levest.
- A maradék 2 tojást tojásszeletelővel karikára vágjuk, az újhagymát felszeleteljük.
- A levest a tojáskarikákkal együtt melegen, az újhagyma felszeletelt szárával megszórva tálaljuk. Pontyropogóssal díszítjük.
Pontyropogós
Hozzávalók:
- étolaj
- só
- pirospaprika
- őrölt bors
- kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kukoricaliszt
- 25 dkg pontyfilé
Elkészítése:
- A pontyfiléket hajszálvékony csíkokra vágjuk, majd ízesítjük sóval és borssal.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, összekeverjük az olajjal. Hűtőben pihentetjük félórán át.
- A kukoricalisztet ízesítjük őrölt köménnyel, durvára darált borssal, kevés sóval, ebben megforgatjuk a bepácolt vékony pontycsíkokat. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.
Pontyfasírt
Hozzávalók:
- 50 dkg pontyfilé
- 1 db tojás
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- fél db kápia paprika
- 1 kiskanál mustár
- 1/2 citrom
- 1/2 zsemle
- zsemlemorzsa
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A zsemlét vízbe áztatjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A pontyfilé húsát is apróra szeleteljük.
- Adunk hozzá sót, borsot, pirospaprikát és fél citrom levét hozzáfacsarjuk.
- A halhúshoz hozzátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát, az apróra vágott tojást, kápia paprikát, a mustárt és a kiáztatott és jól kinyomkodott zsemlét.
- Ha a massza túl lágy, akkor egy-két kiskanálnyi zsemlemorzsát teszünk hozzá. 10 perc pihentetés után fasírtgolyókat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
- Elkészíthetjük 180 fokra előmelegített sütőben is. Ehhez egy tepsit kiolajozunk. A halas masszát téglalappá formázzuk és zsemlemorzsával megszórva kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kissé kihűlt, kétcentis szeletekre vágva tálaljuk.
Majonézes rétegezett céklasaláta
Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 1 közepes nagyságú cékla
- só
- 1 nagyobb sárgarépa
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- kb. 6 evőkanál majonéz
- 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
- A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A céklát alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
- Hűlni hagyjuk kissé, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a lecsöpögtetett áztatott mazsolával összekeverjük.
- Egy nagyobb, lapos tálon elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Először a mazsolás répát terítjük el rajta, amit kb. 2 evőkanál majonézzel vékonyan megkenünk. Ezt reszelt sajttal szórjuk meg, amin finoman elosztjuk a zúzott fokhagymát.
- Ismét majonéz következik, majd cékla.
- Hűtve tálaljuk.
Tejfölös csicserilepény
Hozzávalók:
- 18 dkg csicseriborsóliszt
- 5 dl víz
- 1.5 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.5 teáskanál fekete bors
- 0.5 teáskanál egész kömény
- 05 teáskanál kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
- tejföl a tetejére
Elkészítése:
- A lisztet keverjük össze a vízzel és tegyük félre legalább 20 percre. Ízesítsük a sóval, borssal, egész köménnyel, kakukkfűvel, öntsük hozzá az olajat is.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Egy kisebb kör alakú tepsibe öntsünk a sütéshez szükséges 2 evőkanálnyi olajat, forgassuk körbe a tepsi oldalán is.
- Óvatosan öntsük bele a tésztát és addig süssük, ameddig szép piros színt kap.
- Amikor kissé kihűlt, a tálaló edényre csúsztatjuk. Felszeletelve, jó melegen, tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.
Sós karamellás panna cotta mogyoróval szórva
Hozzávalók:
- 600 ml tejszín (30%-os)
- 150 ml tej (2,8 %-os)
- 100 g cukor
- 10 g zselatin
- ½ db vaníliarúd
- 1 csipet só
- egy marék sótlan földimogyoró
Elkészítése:
- A zselatint elkeverjük kb. 40 ml tejben , hozzáadunk egy csipet sót és félretesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a maradék tejet és a tejszínt.
- Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és amikor újra jól felmelegedett, elkeverjük benne a zselatint, ami időközben magába szívta a tejet és a sót.
- Még melegen poharakba öntjük az alapot és berakjuk a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtjük be. Tálaláskor megszórjuk egy marék sótlan földimogyoróval.
További receptötletek hétvégére: