nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü húsvétra hangolva

Hétvégi menü a húsvétra hangolva

A mostani a húsvét előtti utolsó hétvége. Szó sincs azonban önmegtartóztatásról! Ha ezekkel a kivételesen finom, kreatív és tartalmas, de húsmentes receptekkel rukkoltok elő, mindenki elégedett lesz és még a pénztárcátokat is kímélitek.

A jövő vasárnapi húsvéti habzsi-dőzsi előtt álljunk meg egy hétvégi menüre! Április 10-e egyébként is az év 100. napja a Gergely-naptár szerint, jöjjenek hát a párszázas, ám annál parádésabb receptek! Hangolódjunk az ünnepre húsvéti hozzávalókkal, de még húsmentesen elkészíthető receptekkel! Lesz tojáskrémleves pontyropogóssal, ami igazán különleges előhírnöke a húsvétnak, és ha már pontyunk úgyis van, készül belőle fasírt. Tejfölös csicserilepénnyel kínáljuk, ami már a nevében is csupa tavasz. Elegáns és gazdagon krémes, diós céklasalátát adunk hozzá. A hétvégi menüt pedig ezúttal egy sós karamellás panna cottával zárjuk. Figyelem, az ízlelőbimbók megzavarására alkalmas receptek következnek!

Tojáskrémleves pontyropogóssal

Tojáskrémleves pontyropogóssal:

Tojáskrémleves pontyropogóssal (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 kis db zeller
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 l szárnyas alaplé
  • 5 dl sonkalé
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl (vagy főzőtejszín)
  • 6 dkg vaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint 
  • 1 csipet szerecsendió

A tálaláshoz:

  • 2 db főtt tojás
  • 2 közepes db újhagyma zöldje
  • ponyropogós (lsd. a receptet lejjebb)

Elkészítése:

  1. A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk.
  2. A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 6-7 percig pirítjuk.
  3. Felöntjük a húsleves alaplével és a sonkalével.
  4. Ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, és hozzáöntjük a fehérbort.
  5. Kis rést hagyva lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  6. Hozzákeverjük a tejfölt és és a hat felkockázott főtt tojást. 4-5 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk a levest.
  7. A maradék 2 tojást tojásszeletelővel karikára vágjuk, az újhagymát felszeleteljük.
  8. A levest a tojáskarikákkal együtt melegen, az újhagyma felszeletelt szárával megszórva tálaljuk. Pontyropogóssal díszítjük.

Pontyropogós

Hozzávalók:

  • étolaj
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg pontyfilé

Elkészítése:

  1. A pontyfiléket hajszálvékony csíkokra vágjuk, majd ízesítjük sóval és borssal.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, összekeverjük az olajjal. Hűtőben pihentetjük félórán át.
  3. A kukoricalisztet ízesítjük őrölt köménnyel, durvára darált borssal, kevés sóval, ebben megforgatjuk a bepácolt vékony pontycsíkokat. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Pontyfasírt

Pontyfasírt: 

Pontyfasírt (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

  • 50 dkg pontyfilé
  • 1 db tojás
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • fél db kápia paprika 
  • 1 kiskanál mustár
  •  1/2 citrom
  •  1/2 zsemle
  •  zsemlemorzsa
  •  só
  •  bors
  •  olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A zsemlét vízbe áztatjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A pontyfilé húsát is apróra szeleteljük.
  2. Adunk hozzá sót, borsot, pirospaprikát és fél citrom levét hozzáfacsarjuk.
  3. A halhúshoz hozzátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát, az apróra vágott tojást, kápia paprikát, a mustárt és a kiáztatott és jól kinyomkodott zsemlét.
  4. Ha a massza túl lágy, akkor egy-két kiskanálnyi zsemlemorzsát teszünk hozzá. 10 perc pihentetés után fasírtgolyókat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
  5. Elkészíthetjük 180 fokra előmelegített sütőben is. Ehhez egy tepsit kiolajozunk. A halas masszát téglalappá formázzuk és zsemlemorzsával megszórva kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kissé kihűlt, kétcentis szeletekre vágva tálaljuk. 

Majonézes rétegezett céklasaláta

Majonézes céklasaláta dióval

Majonézes céklasaláta  (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • 1 közepes nagyságú cékla
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • kb. 6 evőkanál majonéz
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

  1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A céklát alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
  2. Hűlni hagyjuk kissé, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
  3. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a lecsöpögtetett áztatott mazsolával összekeverjük.
  4. Egy nagyobb, lapos tálon elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Először a mazsolás répát terítjük el rajta, amit kb. 2 evőkanál majonézzel vékonyan megkenünk. Ezt reszelt sajttal szórjuk meg, amin finoman elosztjuk a zúzott fokhagymát.
  5. Ismét majonéz következik, majd  cékla.
  6. Hűtve tálaljuk.

Tejfölös csicserilepény

Tejfölös csicserilepény

Tejfölös csicserilepény (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 18 dkg csicseriborsóliszt
  • 5 dl víz
  • 1.5 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 teáskanál fekete bors
  • 0.5 teáskanál egész kömény
  • 05 teáskanál kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • tejföl a tetejére

Elkészítése:

  1. A lisztet keverjük össze a vízzel és tegyük félre legalább 20 percre. Ízesítsük a sóval, borssal, egész köménnyel, kakukkfűvel, öntsük hozzá az olajat is.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  3. Egy kisebb kör alakú tepsibe öntsünk a sütéshez szükséges 2 evőkanálnyi olajat, forgassuk körbe a tepsi oldalán is.
  4. Óvatosan öntsük bele a tésztát és addig süssük, ameddig szép piros színt kap.
  5. Amikor kissé kihűlt, a tálaló edényre csúsztatjuk. Felszeletelve, jó melegen, tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.

Sós karamellás panna cotta mogyoróval szórva

Sós karamellás panna cotta mogyoróval szórva

Sós karamellás panna cotta mogyoróval szórva (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 600 ml tejszín (30%-os)
  • 150 ml tej (2,8 %-os)
  • 100 g cukor
  • 10 g zselatin
  • ½ db vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • egy marék sótlan földimogyoró

Elkészítése: 

  1. A zselatint elkeverjük kb. 40 ml tejben , hozzáadunk egy csipet sót és félretesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a maradék tejet és a tejszínt.
  2. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és amikor újra jól felmelegedett, elkeverjük benne a zselatint, ami időközben magába szívta a tejet és a sót.
  3. Még melegen poharakba öntjük az alapot és berakjuk a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtjük be. Tálaláskor megszórjuk egy marék sótlan földimogyoróval.

További receptötletek hétvégére: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top