Előre kell bocsátanom, hogy Gyula óriási rajongója vagyok. A lakásom feletti emeleten lakik, egy pomerániai törpespiccel. Meg kell hagyni: kis növésű, de a fülei a testéhez viszonyítva hatalmasra nőttek. Imádja a répát.
Hogy is ne szeretné, hiszen minden nyúl szereti a répát! Mi is szeretjük a répát. Mitagadás, azért tortában a legfinomabb. Volt alkalmam többször tesztelni a család férfi tagjain is és egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy ennek a süteménynek nincs is répa íze, emiatt pedig máskor is szívesen esznek belőle. Ezúttal reform változatban készítem el, mert a saját statisztikám szerint ez szokta a legnagyobb sikert aratni húsvétkor. Nagyon szaftos lesz a tönkölybúzától no és persze a gyömbéres- mandarinos mascarpone krémtől, ami belekerül.
Pihe-puha, pillekönnyű húsvéti reform répatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g világos tönkölyliszt
- 80 g darált dió
- 150 g sárgarépa reszelve
- 80 g olvasztott vaj
- fél csomag sütőpor
- 1 kk fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és só
- 1 narancs héja
- 3 egész tojás
- 100 g nyírfacukor
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 70 g nyírfacukor
- 1 db mandarin leve
- 1 kk reszelt gyömbér
- 1 kk citromlé
- csipet só
Elkészítése:
- A sárgarépát lereszeljük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a narancs héját, a fűszereket, majd az összes száraz hozzávalót, végül pedig az olvasztott vajat.
- Öntsük a tésztát egy kivajazott, lisztezett 18 cm-es tortaformába. 170 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
- Elkészítjük a krémet. A mascarponét összekeverjük a nyírfacukorral, a mandarin és a citrom levével, hozzáadunk egy kevés reszelt gyömbért.
- A kihűlt répatortát óvatosan kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd a tortalap tetejét visszahelyezzük és az egészet megkenjük a maradék mascarponés krémmel. Mandarinnal díszítjük.