nlc.hu
Gasztro

Mától eltűnik a műanyagzacskó az Auchanban

Mától eltűnik a műanyagzacskó az Auchanban

A vállalat szerint ezzel a lépéssel a jövőben évi 172 tonna műanyaghulladékot tudnak megspórolni.

A mai napon búcsút int az Auchan a súlyosan környezetszennyező műanyagzacskóknak, amibe eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt pakoltuk a leméréshez és a hazaszállításhoz – közölte az áruházlánc. Mint írták, a gurigáról letéphető nejlonok helyett holnaptól a különböző környezetbarát csomagolóeszközökbe tehetjük a kiválasztott termékeket, amivel évi 172 tonna műanyaghulladéktól kíméljük meg a környezetünket.

banánok a boltban

Fotó: Pixabay

Közleményükben emlékezettek arra, hogy az Auchan vásárlói eddig is választhattak nejlon helyett környezetbarát csomagolóeszközöket, az újdonság az, hogy a jövőben már csak ezek lesznek forgalomban. A zöldséget és gyümölcsöt környezetbarát zacskóban, hat termék tárolására is alkalmas zöldség-gyümölcs táskában, illetve mosható, praktikusan összetekerhető ReTasakokban vihetjük haza. A péksüteményekhez pedig biopamut zsákokat használhatunk, amelyek otthoni tárolásra is alkalmasak. Ezeket szintén ki lehet mosni, és egy következő alkalommal újra fel lehet használni a vásárlásnál. A textilzsákon kívül egyszer használatos, ám teljes egészében újrahasznosítható, illetve lebomló, 100 százalékban papírból készült zacskóba is tehetjük a pékárut.

Miután a megvásárolható tasakok jó részét többször is használhatjuk, ezeket érdemes mindig magunknál tartani, de természetesen arra is van lehetőség, hogy az Auchanban vett termékeket a saját csomagolóeszközünkben vigyük haza.

Az Auchan Magyarország azért szünteti meg elsőként a nejlonzacskókat, hogy előmozdítsa a környezettudatos vásárlási szokások kialakulását és mérsékelje a háztartásokban keletkező műanyaghulladék mennyiségét.

A műanyagzacskó azért is rendkívül káros, mert pár órás használat után a természetbe kerülve 200 év alatt bomlik le, az újrahasznosítása pedig jelenleg igen korlátozott, legfeljebb 30 százalék. A megoldás tehát egyértelműen az, ha nem kerül forgalomba.

Kutatók a közelmúltban publikáltak arról, hogy nemrég, először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket: műtéten átesett 13 páciens közül 11-ben fedezték fel a részecskéket. A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top